Falanga Spaniola

Ramiro Ledesma Ramos, teoreticianul NATIONAL-SINDICALISMULUI spaniol, comemorat in Madrid (FOTO)

autor: FrontPress 05.11.2013

6Vineria trecuta, mai multi membri ai organizatiei nationaliste Falanga Spaniola din Madrid s-au intalnit pentru a-l comemora pe eroul anticomunist Ramiro Ledesma Ramos, de la a carui moarte s-au implinit 77 de ani. Actiunea solemna a inclus o slujba religioasa desfasurata in fata monumentului din Cimitirul Martirilor, scurte cuvantari si s-a incheiat cu intonarea imnului “Cu fata catre soare”. La ceremonie au luat parte alaturi de falangistii in camasi albastre si un grup de calugarite catolice.
124578910111231Ramiro Ledesma Ramos, simbol al tineretii si avantului revolutionar
Ramiro Ledesma Ramos a fost un politician nationalist, eseist si jurnalist spaniol. Dupa ce a absolvit Universitatea Complutense din Madrid, unde a fost unul dintre disciplii lui Jose Ortega y Gasset, contribuind simultan si la aparitia revistelor La Gaceta Literaria si Revista de Occidente. Ledesma Ramos a inceput studiul operelor lui Martin Heidegger. A fost, de asemenea, autorul unui roman pentru tineret, intitulat El sello de la muerte (Sigiliul mortii).
Inca din tinerete a fost un simpatizant al corporatismului promovat de Benito Mussolini si al miscarii national-socialiste din Germania. Nu a fost mandru de radacinile sale sociale (provenea din randul clasei de mijloc) pe care le vedea ca un impediment in calea accesului in viata politica spaniola a anilor 1920. In 1931, Ledesma Ramos a inceput publicarea unui periodic intitulat La Conquista del Estado, ce purta acest nume in semn de respect pentru omologul sau italian La Conquista dello Stato; acest periodic a constituit una dintre primele publicatii ale dreptei radicale spaniole. In articolele publicate, Ledesma Ramos a incercat sa micsoreze distanta ideologica dintre nationalism si sindicalism (orientare politica dominanta in principalul sindicat spaniol – Confederacion Nacional del Trabajo sau CNT) printr-o revizuire completa a sindicalismului.
Inca din primul numar al periodicului Conquista del Estado, jurnalistul a publicat un program sincretic ce promova statismul, argumentand pentru un rol politic al universitatilor si pentru o structura sindicalista a economiei nationale. De-a lungul intregului an au fost publicate articole ce promovau aceste argumente, si desi au promovat dezbateri in consiliile CNT-ului, nu au avut impactul intentionat.
In consecinta, grupul lui Ledesma a fuzionat in octombrie 1931 cu Junta Castellana de Actuacion Hispanica, condusa de Onesimo Redondo, formand astfel organizatia Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista, si publicatia aferenta, intitulata JONS. Aceasta organizatie a fost absorbita in 1934 de Falanga Spaniola condusa de Jose Antonio Primo de Rivera, dand nastere organizatiei intitulate Falange Espanola de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (FE-JONS). Ledesma Ramos insusi a proiectat insigna noii miscari si a conceput cele doua lozinci folosite pentru o vreme indelungata in Spania condusa de generalul Franco: Arriba Espana si Una, Grande y Libre.
Ledesma Ramos a avut parte de o moarte rapida, intrucat la izbucnirea razboiului civil spaniol se gasea in Madrid, oras ce a fost ocupat de fortele comuniste, care l-au capturat si l-au tinut in captivitate pana in toamna lui 1936. In cele din urma a fost executat in data de 29 octombrie de militiile republicane iar trupul sau a fost aruncat intr-o groapa comuna.
Desi a constituit o figura mitica a propagandei nationaliste spaniole, Ledesma a fost mereu privit cu o oarecare suspiciune de Biserica Catolica, nebucurandu-se de increderea clerului din cauza opiniilor sale referitoare la apropierea de muncitori. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu