Tehnica ascultarii


Tehnica ascultarii telefoanelor mobile

autor: FrontPress 20.05.2012
Aflarea locatiei exacte a persoanei in cauza – este relativ simplu de aflat aceasta, fiindca mobilul este in permanenta conectat la un releu GSM. Totodata, prin metode simple de goniometrie, se poate intercepta exact nu doar zona geografica in care se afla telefonul ci chiar locatia lui precisa, atat in plan orizontal cat si in plan vertical.
Principiul folosit este de a cupla datele obtinute de la doua sau mai multe receptoare directionale, intre care exista o anumita distanta si care receptioneaza fiecare emisia mobilului. Prin pozitionarea receptoarelor astfel incat receptia sa fie maxima, se traseaza niste linii drepte virtuale pornind din receptor catre mobil. Telefonul interceptat se va gasi la intersectia acestor linii virtuale, cu o precizie de cativa metri sau chiar mai mica. Astfel se poate monitoriza de exemplu foarte precis fiecare miscare a unui om public. Trebuie aici tinut cont ca un telefon mobil emite semnal continuu, pentru a mentine contactul cu celula GSM. Astfel, si aceste metode goniometrice functioneaza continuu, nu doar cand se vorbeste la telefon.
Interceptarea convorbirilor si a mesajelor. Este cel mai raspandit mod de a asculta un telefon mobil. Se poate practica atat la sediul operatorului mobil cat si cu dispozitive individuale. In acest sens fiecare operator mobil este obligat prin lege sa asigure interceptarea convorbirilor abonatilor sai la cererea organelor statului si chiar mai mult, exista anumite prevederi care permit crearea unor divizii speciale de interceptare, camere destinate operatiunilor secrete in care nici personalul operatorului de telefonie nu are acces si care asigura practic monitorizarea oricarei convorbiri sau mesaj, fara nici o supraveghere a acestei activitati. Nici standardele mai noi de telefonie mobila cum ar fi CDMA, standarde care asigura criptarea convorbirilor nu sunt sigure caci exista echipamente automate de decriptare si pentru acestea.
Un alt mod de a intercepta convorbirile este prin intermediul unor aparate care au inceput sa se comercializeze public incepand cu sume de ordinul a 1000€. Aceste aparate sunt folosite in special de firme pentru a-si monitoriza angajatii si pot fi chiar destul de performante, de exemplu permit inregistrarea automata a convorbirilor, atat cele date cat si cele primite, sortarea lor dupa telefonul de origine si ora, filtrarea dupa ora convorbirii sau cautarea de cuvinte cheie. Firmele folosesc aceste aparate in mai multe scopuri: pentru a se asigura ca angajatii nu divulga date confidentiale, ca nu intretin rapoarte incorecte cu competitorii, ca nu folosesc prea mult in scopuri personale telefoanele firmei, etc.
Controlul de la distanta al telefonului mobil. Telefoanele mobile mai noi incorporeaza posibilitatea de a fi programate si totodate vin cu anumite functii ascunse, gen baby-sitter. Aceste functii si servicii sunt concepute in asa fel incat un parinte sa poata controla de la distanta telefonul mobil al copilului, sa auda ce spune acesta, unde se afla iar mai nou chiar sa utilizeze camera video cu care este dotat telefonul pentru a viziona imagini despre cadrul in care se afla copilul. Aceste functii prin natura lor sunt ascunse, copilul nu are acces la ele si nici nu are posibilitatea sa le controleze. Cu toate acestea, prin intermediul lor, o alta persoana are control deplin asupra telefonului respectiv. O mare parte dintre aceste functii pot fi si programate la telefoanele mobile care accepta programare si care nu sunt dotate cu acestea. Totodata ele pot fi implementate prin programe de tip virus. Prin intermediul acestei categorii de aplicatii sau de telefoane oricine, fara mijloace tehnice deosebite, poate sa afle o multime de detalii despre posesorul telefonului mobil. Un telefon mobil facut cadou iubitei de catre “iubitul” sau, sau copilului de catre parinte, sau unui angajat de catre compania sa, pot constitui mijloace foarte eficiente de spionare.
Metode avansate de interceptie. In general aceste metode necesita echipamente foarte avansate si nu sunt la indemana oricui, ci doar a guvernelor. In primul rand un stat care dispune de sateliti de interceptare sau de antene de receptie pe teritoriul altui stat (de exemplu situate pe ambasade sau la reprezentantele comerciale), poate fara probleme sa intercepteze orice convorbire purtata in raza de receptie a antenei respective. Se pot afla astfel foarte multe informatii, confidentiale, economice sau politice. SUA si Anglia de exemplu (in cooperare cu inca trei state), au la dispozitie sistemul global de interceptare “Echelon”, prin intermediul caruia se pot monitoriza aproximativ doua milioane de convorbiri pe minut. Aceste convorbiri sunt pe urma scanate pentru diverse cuvinte cheie iar cele selectate sunt trimise mai departe operatorilor umani.
O alta metoda de interceptare de nivel inalt o constituie folosirea unor deficiente ale aparatelor telefonice. De exemplu, in orice circuit electronic exista un fenomen numit “zgomot de fond” al circuitelor folosite. Acest fenomen este dat de faptul ca un circuit electronic (tranzistor sau circuit integrat) nu este un comutator perfect, ci si atunci cand este inactiv, totusi exista un flux de electroni intre terminalele sale. Astfel, chiar daca cineva nu vorbeste efectiv la telefonul sau, totusi circuitul electronic format de microfon, diverse amplificatoare, modulator si emitator este partial functional. Practic microfonul telefonului functioneaza non-stop si unde de o intensitate foarte slaba sunt emise incontinuu. Aceste unde reziduale nu pot fi interceptate prin mijloace obisnuite, tocmai din cauza ca sunt foarte slabe, dar prin intermediul unor antene active de mare performanta si al unor circuite amplificatoare de mare fidelitate pot fi totusi amplificate in asa fel incat sa poata fi extrase din ele semnalul util (ceea ce a receptionat microfonul telefonului). Astfel telefonul mobil devine un emitator constant al tuturor sunetelor care exista in apropierea sa.
In continuare – cateva posibilitati de a contracara aceste metode de interceptare:
- Pentru convorbiri confidentiale folositi in primul rand aparate cu cartela, chiar mai multe cartele cumparate prin intermediari (este suficienta cumpararea doar a unei cartele, nu si a telefonului). Fata de abonament, cartelele telefonice permit un grad de confidentialitate mult mai mare
- Daca primiti telefoane mobile cadou, verificati sa nu aiba functii ascunse de tip baby-sitter activate, si in acelasi timp sa nu existe programe active in memoria lor, altele decat cele standard * Obisnuiti-va ca acasa sau chiar la firma sa aveti telefoanele mobile in alte camere decat cele in care discutati de obicei, sau in care va primiti oaspetii. Totodata este bine sa nu aveti telefonul mobil asupra dumneavoastra decat doar atunci cand este absoluta nevoie. Este bine sa va obisnuiti sa tineti telefonul mobil inchis cat mai mult timp.
- Singura metoda absolut sigura prin care un telefon mobil nu mai poate fi interceptat in nici un fel este scoaterea bateriei si a cartelei SIM. Orice alta metoda ofera diverse posibilitati de interceptare. Nici chiar inchiderea telefonului mobil, daca bateria ramane in acesta, nu garanteaza intimitatea celor din jurul telefonului. Daca acest lucru nu este posibil, folositi in spatiul respectiv alte surse de sunet gen muzica sau fantani arteziene si pozitionati microfonul telefonului astfel incat sa fie foarte aproape de acestea si orientat catre ele.
- Folositi telefoane mobile securizate prin algoritmi de criptare. De Sau Beloia
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu