Mafia imobiliara tiganeasca


Mafia imobiliara tiganeasca continua sa distruga patrimoniul arhitectural al Timisoarei

autor: FrontPress 29.05.2012
Cel mai bogat țigan din România, Ionelaș Cârpaci, alias Ionel Sandner, demolează un monument de patrimoniu din Timişoara, fără ca autorităților să le pese. Casa Muhle, fosta reşedinţă a primului florar imperial din Banat, a rămas, în prima fază, fără acoperiș. Dacă totul merge conform planului lui Cârpaci, acesta își va ridica un nou palat.
Casa Muhle a fost unul dintre cele mai frumoase imobile ale Timișoarei. Construită în secolul al XIX-lea, ea aparținut florarului Wilhelm Muhle, întemeietorul Parcului Rozelor și creatorul primului soi de trandafir românesc. Imobilul a fost naționalizat de comuniști, iar în deceniul trecut a intrat în posesia lui Ionelaș Cârpaci.
Noul proprietar a solicitat mai multe autorizaţii de construcţie de la Primăria Timişoara, iar în iulie 2011 a și primit una. Conform acesteia, se pot executa „lucrări de restauraţii, reparaţii generale, modificări interioare şi exterioare prin consolidări, extinderea casei scării şi extinderea clădirii pe faţada posterioară cu 3,85 metri în scopul reîntregirii faţadelor în mod unitar, cu păstrarea arhitecturii existente, amenajare de mansardă în podul existent cu păstrarea cotei existente la cornişă şi păstrarea caracterului arhitectural existent, refuncţionalizare şi recompartimentare parţială a clădirii la subsol, parter şi mansardă şi amenajarea unui bazin la demisol”.
Acum o săptămână, „restaurarea” a început cu dărâmarea acoperișului. Vineri, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au descins la adresă şi au cerut încetarea imediată a lucrărilor. „În urma verificării de vineri s-a constatat faptul că modul în care se execută lucrările de restaurare nu respectă procedurile impuse de o intervenţie la o clădire de patrimoniu, drept pentru care Primăria Municipiului Timişoara, prin Instituţia Arhitectului Şef, a dispus sistarea oricărei lucrări”, se arată într-un comunicat al Primăriei Timişoara.
Reprezentanții municipalității spun, de asemenea, că proprietarul şi constructorul au fost chemaţi, marţi, la Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru „clarificări legate de lucrarea executată şi pentru luarea măsurilor impuse de lege în astfel de cazuri”.
Felul în care se operează în cazul Casei Florarului este tipic pentru cei care vor să modifice o clădire istorică. Inițial este decopertat acoperișul, apoi imobilul este lăsat pradă intemperiilor, până la distrugerea totală. Ulterior, proprietarii cer o nouă autorizație și ridică o nouă clădire. De Georgeta Petrovici – De Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu