Forta Militara a Chinei


Forta militara a Chinei infioara Pentagonul

autor: FrontPress 20.05.2012
China continua sa aloce resurse din ce in ce mai mari pentru dezvoltarea armatei si cresterii arsenalului militar, se arata intr-un raport al Pentagonului. Cheltuielile cu nevoile militare ale tarii vor fi situate, in 2012, intre 120-180 miliarde dolari, cifrele oficiale indicand o suma de doar 106 miliarde, scrie BTV News, care citeaza presa americana.
China dispune de 50-75 rachete balistice intercontinentale cu raza de actiune de peste 5.500 de km, precum si de 5-20 rachete cu raza medie de actiune intre 3-5.500 km. Numai impotriva Taiwan-ului, stat considerat de catre China ca fiind parte din teritoriul national, sunt indreptate intre 1.000-1.200 rachete de croaziera cu raza scurta de actiune.
Mai mult, in prezent, China are in proiect dezvoltarea unei rachete balistice, proiectate pentru a distruge nave de razboi, mai ales portavioane, cu o raza de actiune de peste 1.500 km.
Raportul mai spune ca Beijingul dispune de doua submarine nucleare, planuind ca, in anii urmatori, sa construiasca inca 5 astfel de aparate de ultima generatie. Un submarin capabil sa transporte rachete balistice va fi construit in maximum 2 ani, mai arata raportul. Fortele navale militare ale Chinei au in dotare si 48 submarine diesel.
Primul portavion de fabricatie chineza va fi lansat la apa pana la sfarsitul anului. Fortele aeriene chineze dispun de 1.570 de lansatoare de rachete, 300 de avioane de transport, peste 100 de avioane de recunoastere si peste 550 de bombardiere.
Totodata, China a cumparat de la rusi modernele rachete C-300. Armata nationala a Chinei are in componenta 1.250.000 de militari, se arata in raportul Pentagonului.
In plus China a devit a treia tara, dupa SUA si Rusia, care dispune de tehnologie capabila sa construiasca avioane invizibile pe ecranele radarelor. Zburand pe cerul de la Chengdu, din sud-vestul Chinei, avionul invizibil chinez J-20 dovedeste potentialul in crestere al tarii in domeniul tehnologiei militare, potrivit Daily Mail.
Primul zbor al avionului poate constitui un avertisment pentru armata SUA, care a fost afectata in ultimul timp cu probleme tehnice ale aeronavelor sale similare.
Aparitia avionului invizibil chinezesc ne duce cu gandul la cei care sustin ca acesta a fost construit pe baza furturilor de tehnologie a avionelor americane si rusesti, lucru negat insa de catre China. Multi sustin ca avionul chinez J-20 este o copie a modelului F-22 american, proiect ce a costat 66,7 miliarde de dolari.
China a sustinut initial ca J-20 nu va fi gata pana in anul 2017, iar Statele Unite au spus ca avionul invizibil al Beijingului va zbura probabil in 2020. Cu toate acestea, zborul test efectuat de catre J-20 arata ca primele modele sunt aproape de finalizare. Publicatia Wired sustine ca avionul invizibil chinez foloseste motoare importate din Rusia.
China pretinde ca avionul invizibil J-20 reprezinta creatia propriilor proiectanti si ingineri. “Nu este prima data cand mass-media straina a lansat asemenea zvonuri despre tehnologia chineza. Este lipsit de sens sa raspundem la asemenea speculatii”, a spus un oficial chinez. De pe Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu