Kostas Passaris



Va mai amintiti de celebrul criminal Kostas Passaris? VREA SA AJUNGA CALUGAR IN MUNTELE ATHOS

   Iata ce aflam din articolul Notorious Criminal Wants To Become Monk on Mount Athos:

Kostas Passaris era talhar si criminal; a fost condamnat pentru un sir de jafuri armate si acte de violenta; in februarie 2001 a evadat din inchisoarea Korydallos din Atena ucigand doi politisti in timp ce era transportat la spital;  a fost arestat in noimbrie 2001 la Bucuresti se se afla in prezent intr-o inchisoare din Romania. A fost candva omul cel mai cautat in Grecia si cel mai notoriu criminal.
Aprilie 30, 2012

AgioritkoVima
Cu mainile patate de sangele cetatenilor si al politistilor ucisi a reusit sa discrediteze si sa „decapiteze” politia greaca evadand din arest si ascunzandu-se dupa ce a comis o multime de crime. Acum este gata sa-si consacre viata lui Dumnezeu nadajduind ca – daca, si cand va fi eliberat din inchisoare – va ajunge calugar pe Muntele Athos.
Celebrul criminal Kostas Passaris, omul care a fost descris ca „bestia din Balcani” si care din anul 2001 este detinut in Romania in inchisoarea de maxima securitate de la Gherla, pare sa isi regrete trecutul plin de pacate, si, precum o „oaie neagra” ingenuncheaza la rugaciune in celula sa ingusta cerand iertare pentru pacatele sale si nadajduind ca intr-o zi va ajunge sa imbrace rasa calugareasca si sa-si dedice in intregime viata Dumnezeului si Facatorului sau.
Acest lucru l-a declarat intr-un intrviu acordat ziarului Jurnalul National din Bucuresti, parintele caruia i se datoreaza intoarcerea sa si cel ce este cunoscut drept „sfantul detinutilor”, Arhimandritul Gervasios John Raptopoulos.

Arhimandritul in varsta de 80 de ani, fondator al asociatiei „Sfanta Xenia – Diaconatul pentru eliberarea saracilor si a condamnatilor” l-a cunoscut pe Passaris cu ocazia Sfintilor Pasti de anul trecut cand, aflandu-se in vizita in Romania, a aflat ca detinutul in varsta de 34 de ani doreste cu disperare sa-l intalneasca.
Dupa ce a obtinut autorizarile necesare de la Ministerul roman de Justitie, parintele Gervasios l-a vizitat pe Passaris in prezenta directorului inchisorii si a patru garzi inarmate care supravegheau intalnirea cu mana pe tragaci. De atunci cei doi au inceput sa comunice mai des iar „parintele spiritual” al lui Passaris a continuat sa-l viziteze si sa-i aduca carti bisericesti (unele din ele precum Scrierile ascetice ale Avvei Dorortei, fiind considerate a fi dificile de citit chiar si de catre calugarii Muntelui Athos) in timp ce el  a adoptat un stil de viata monastic strict, postind miercurea si vinerea, fara sa tina cont de glumele si batjocura celorlalti detinuti.
Potrivit rapoartelor, programul „monastic” al criminalului incepe in fiecare zi dimineata devreme. Imediat dupa ce se trezeste citeste Utrenia, apoi cateva ore mai tarziu citeste Paraclisul, seara Vecernia iar noaptea termina cu Pavecernita mica.
Intr-adevar, la ora 3 dimineata Passaris se trezeste si face rugaciunile miezonopticii dupa care isi incepe canonul. Mai exact isi ia metaniile in mana si incepe rugaciunile si culcarile la pamant. Potrivit declaratiilor pe care arhimandritul le-a dat ziarului romanesc, inchisoarea l-a schimbat radical pe Passaris care acum, in urma intoarcerii la Dumnezeu, comunica mult mai bine si este mult mai deschis.

Intr-adevar, intr-un interviu pe care l-a acordat cu catva timp in urma emisiunii Ixis Afixis pe canalul de televiziune Super, arhimandritul s-a destainuit ziaristului Theodore Doukas:
Cand l-am vazut pentru prima data pe-acest copil, era plin de pocainta si s-a marturisit timp de o jumatate de ora. I-am dat o iconana minunata a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si i-am spus: “Kosta, aceasta icoana ma induioseaza profund”
Mi-a raspuns: „Parinte, da-mi-o s-o sarut dar iarta-ma, n-o pot tine cu mine pentru ca imi aminteste de mama”. Si acest copil n-a avut niciodata o mama. Parearea mea este ca se gaseste pe drumul pocaintei si ca ii iubeste foarte mult pe parintii atoniti. Toate cartile pe care le citeste vorbesc despre pocainta. El este fiul meu duhovnicesc.
Ortodoxia ii primeste pe toti si nu se leapada nici de cei mai periculosi criminali. Iar cazul lui Kostas Passaris nu poate fi o exceptie pentru ca, potrivit rapoartelor, s-a pocait pentru faptele sale si prin marturisirea catre parintele sau duhovnic si-a cerut iertare si si-a exprimat dorinta de a deveni calugar. Cu toate acestea, pentru a putea sa imbratiseze viata monahala, ar trebui ca mai intai sa fie scutit de dubla pedeapsa cu inchisoare pe viata pe care o executa in prezent.
Insa daca aceasta s-ar intampla, dupa inchiderea cazierului judiciar si dupa o perioada de proba de cateva luni care se aplica tuturor incepatorilor, ar putea merge la o manastire.
In timpul perioadei de proba fratii din manastire poarta haine civile si nu rasa monahala. Daca trece cu bine aceasta perioada si daca parintele duhovicesc care marturiseste despre pocainta incepatorului hotaraste astfel, atunci se poate calugari. De-aici se stabileste ca este pregatit sa paraseasca lumea, la fel ca toti ceilalti calugarii si sa apuce calea lui Dumnezeu.
Tradus din limba greaca de John Sanidopoulos

http://saccsiv.wordpress.com/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu