Romania acuzata de APARTHEID


Iredentistul Csibi Barna acuza statul roman de APARTHEID

autor: FrontPress 16.05.2012
Csibi Barna, harghiteanul care l-a “spânzurat” în mod simbolic pe Avram Iancu, a protestat, marţi, într-o piaţă din Miercurea Ciuc, faţă de suspendarea aplicării HG privind UMF Târgu Mureş, el având panouri pe care scria “Apartheid”, “De aceea nu le trebuie medici maghiari pentru că vor să dispărem”.
Csibi Barna, harghiteanul care l-a “spânzurat” în mod simbolic, în luna martie a anului trecut, pe Avram Iancu, a protestat paşnic, marţi, în baza unei autorizaţii primite de la Primăria Miercurea Ciuc, în piaţa Majlath Guzstav Karoly din centrul municipiului, faţă de suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.
El a amplasat, în mijlocul arterei pietonale, trei panouri inscripţionate în limba maghiară cu mesajul “Apartheid”, “De aceea nu le trebuie medici maghiari pentru că vor să dispărem” şi “Unde este UMF din Târgu Mureş, unde este secţia maghiară?”.
“Protestez faţă de situaţia nefavorabilă, ridicolă de la UMF Târgu Mureş. Statul a ajuns în această situaţie patetică, ridicolă, încât mai bine îşi schimbă Guvernul decât să îşi respecte legea proprie, să nu vorbim de cele internaţionale. Fac referire şi la legile internaţionale, în asta are o încadrare clară, este fapt de Apartheid”, a spus Csibi Barna.
Întrebat dacă este de părere că medicii din zonă ar trebui să vorbească şi limba română, Csibi Barna a declarat: “Eu sunt secui şi nu mă interesează de restul”.
El a afirmat că protestul lui nu are nicio legătură cu candidatura sa la Consiliul Local Miercurea Ciuc, întrucât acţiunea sa “este o exprimare de opinie într-o chestie politică” şi că îşi exprimă dezaprobarea “în calitate de Csibi Barna, cetăţean maghiar şi român”.
Sprijinit de drapelul Ungariei, Csibi Barna a aşteptat, timp de o oră, ca locuitorii care îi împărtăşesc părerea să i se alăture, însă oamenii au preferat să privească de la distanţă, cu toate că unii s-au declarat de acord cu el.
“Are perfectă dreptate, ar trebui să nu fie singur în acest protest, să fie în spatele lui o mulţime de oameni. Şi eu vreau ca băiatul meu să facă facultatea în limba maternă”, a declarat unul dintre privitori, în vreme ce alţii au afirmat că nu consideră “o mare problemă în a se studia, ca şi până acum, şi în limba română şi în limba maghiară”.
Protestul lui Csibi Barna s-a încheiat fără incidente, după aproximativ o oră.
Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.
Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv. De pe Mediafax 

2 comentarii:

  1. vor facultate in limba maghiara?? ok, sa mearga in Ungaria

    RăspundețiȘtergere
  2. EI SUNT VESNIC NEMULTUMITI SI MEREU INVENTEAZA CEVA. NUMAI BINE, ODORICA

    RăspundețiȘtergere