Cei mai saraci copii din UE


Romania, “tara cu cei mai multi copii saraci din UE”

autor: FrontPress 30.05.2012

Potrivit unui raport UNICEF, 25.5% din copiii din România trăiesc în sărăcie. La polul opus se află Islanda, unde doar 4.7% din copii sunt săraci.
România este ţara cu cea mai mare proporţie a copiilor săraci, potrivit unui studiu realizat de UNICEF. În rândul ţărilor în care a fost studiată situaţia, România se află pe primul loc, cu cel mai mare procentaj al copiilor săraci, urmată fiind de SUA (23,1%), Letonia (18,7%), Bulgaria (17,8) şi Spania (17,1%).
25,5% din copii trăiesc în sărăcie în România, potrivit studiului “Măsurarea sărăciei în rândul copiilor în ţările dezvoltate”, pentru care a fost analizată situaţia din 35 de ţări ale UE şi Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Raportul UNICEF publicat marţi arată că peste 30 de milioane de copii din cele 35 de ţări dezvoltate trăiesc în sărăcie relativă – care măsoară veniturile familiilor în fiecare din situaţiile din ţările respective.
Tabel: România, ţara cu cei mai mulţi copii săraci din UE. Sursa: UNICEF.
Experţii ordonează veniturile familiilor dintr-o ţară şi aleg valorile situate la nivelul mediu, astfel că în cazul în care nu este atins un anumit procentaj, ei consideră situaţia ca fiind de sărăcie relativă.
UE stabileşte drept prag 60% din medie, în vreme ce OECD – 50% din medie. Astfel, în medie, proporţia copiilor care trăiesc în sărăcie este de 17,1% după criteriul OCDE, şi de 23,6% după criteriul Uniunii Europene. Studiul “Măsurarea sărăciei în rândul copiilor în ţările dezvoltate”
Autorul raportului, Peter Adamson, a insistat că rata sărăciei în rândul copiilor este “indicatorul cel mai important pentru o societate, pentru că arată cât de bine sunt apăraţi cei mai vulnerabili dintre cetăţeni”.
Luând în consideraţie aceste rate înainte şi după intervenţiile statului, raportul mai arată că în ţări precum Spania, Grecia, Italia, Japonia, Letonia, Elveţia sau SUA se observă o ‘lipsă de prioritate a guvernelor’ pentru soluţionarea acestor probleme.
Tabel: Limita sărăciei şi veniturile medii în ţările europene. Sursa: UNICEF.
Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Belgia şi Ungaria cheltuiesc cel mai mult pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor – dublu în cadrul PIB, faţă de ţări precum Spania, Elveţia, Italia, Canada, Portugalia, Japonia sau Bulgaria.
De asemenea, raportul indică şi o rată de privare a copiilor de produse considerate de bază în ţările dezvoltate, aşa cum ar fi trei mese pe zi, cărţi, bani pentru excursii cu şcoala sau două perechi de pantofi.
Tabelul prezintă procentul de copii (cu vârsta între 1 la 16), care nu dispun de două sau mai multe din următoarele 14 elemente în gospodăriile unde locuiesc: 1. Trei mese pe zi, 2. Cel puţin o masă pe zi cu carne, de pui sau peşte (sau vegetarian) echivalent, 3. Fructe şi legume proaspete în fiecare zi 4. Cărţi potrivite pentru vârsta copilului şi nivelul de cunoştinţe (nu include manuale) 5. Echipamente în aer liber (bicicletă, role patine, etc) 6. Activităţi de petrecere a timpului liber regulate (înot, joc, un instrument, care participă la organizaţii de tineret, etc) 7. Jocuri de interior (cel puţin una pe copil, inclusiv jucarii educative pentru copii, blocuri, jocuri de societate, jocuri pe calculator, etc) 8. Bani pentru a participa la excursii şcolare şi evenimente 9. Un loc liniştit, cu spaţiu suficient si lumină pentru a face temele 10. O conexiune la Internet 11. Unele haine noi (de exemplu, nu toate la mâna a doua) 12. Două perechi de încălţăminte 13.Posibilitatea, din timp în timp, pentru a invita prietenii acasa pentru a juca şi a mănca 14.Posibilitatea de a sărbători speciale ocazii, cum ar fi zile de naştere, numele de zile, evenimente religioase.
72,6% dintre copiii din România nu au două sau mai multe dintre aceste produse, iar în Bulgaria 56,6% dintre copii se află în aceeaşi situaţie.
În Spania, unei proporţii de 8,1% dintre copii îi lipsesc două sau mai multe dintre aceste produse, iar în ţările nordice rata respectivă este sub 3%, mai arată raportul menţionat.
Autorul raportului observă şi aici că în ţările dezvoltate rata lipsei acestor produse ar trebui să fie apropiată de 0%, şi atrage atenţia asupra faptului că în patru din zece ţări, dintre cele în care s-a efectuat studiul, procentajul copiilor cărora le lipsesc aceste produse de bază este de peste 10%, iar printre acestea se numără Franţa, Italia, Grecia sau Portugalia. De Răzvan Stancu – Radio Romania Actiualitati

4 comentarii:

  1. Pacat, pentru ca tara noastra a fost si inca mai este printre cele mai bogate tari din Europa si nu am avut nici un fel de datorie dupa caderea regimului trecut. Aici trebuia sa traim in puf si noi si urmasii nostrii. Dar daca am lasat tara la cheremul......
    Numai bine, Odorica

    RăspundețiȘtergere
  2. pai daca avem numar de masini record si cultura este in plop ....plopul in aer ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai, daca aveam coruptia tinuta in frau ???? Numai bine, Odorica

    RăspundețiȘtergere