:: Sint 2o de ani si inca unul...

Titlu: Sint 2o de ani si inca unul...
Autor:: Odorica Ion
Articol: Foto:st..Labis nazdravanul cu piciorul ridicat si limba scoasa.

Vizitase "Capşa", pentru o degustare, a vrut să ia tramvaiul pentru a se întâlni cu Maria Polevoi, iubita sa. Labiş s-a dezechilibrat, s-a prins de grătarul dintre vagoane, a căzut cu capul pe caldarâm. Măduva spinării îi era secţionată (practic era decapitat şi trupul paralizat). La spital mai era conştient, dar chirurgii nu l-au putut salva. Unii contemporani sau martori oculari susţin ca a fost vorba de un asasinat politic dat fiind că în acea perioadă nu era în relaţii cordiale cu "Securitatea". Poemul Moartea căprioarei, inspirat de un eveniment real, l-a făcut celebru în rândul mai multor generaţii de adolescenţi. Criticul Eugen Simion l-a supranumit, folosind o metaforă din basme, "buzduganul unei generaţii".
Dupa revolutie martorii au recunoscut ca au vazut cum i-a dat peste bratul cu care se tinea de balustrada tramveiului si l-au inmpins. Securitatea a spus ca era beat. Dar toate i s-au tras cind de ziua lui 2 dec.1956 (mort 22 dec.1956), a scrias poezia :Sint 2o de ani si inca unul.....
N-as vrea nici unul sa i-l dau minciunii.
Asta i-a semnat condamnarea la moarte.

La 18 ani Labis a fost dat afara din UTM pentru ca a sarutat o fata pe git lasindu-i un mic semn si pentru asta a fost acuzat de tentativa de viol.


Mariei Polevoi (rusoaica unsa cu toate alifiile - n.r.) iubita lui l-a atras in capcana mortii.
Retineti Maria Pelevoi, balerina rusoaica de 37 ani si Nicolae Labis 21 de ani, a fost infiltrata in patul lui Labis, ca sa il atraga in capcana.

Cu trei ani inainte de a iesi la pensie, Mariei Polevoi, in vârsta de 37 de ani, balerina-solista la Ansamblul Militiei (in 1959 a iesit la pensie, la vârsta de 40 de ani), i s-a pus „pata" pe Labis. Din relatarile enigmaticei colege Em. B. reiese ca Meri, cum ii placea sa fie alintata, ori isi dorea o noapte de sex cu Labis, ori sa creeze o diversiune pentru disparitia sa. Probabil, ambele supozitii sunt adevarate.
Cita tevatura sa omoare un tinar talent.Daca nu iubea, mai ne scria noua atitea poezii de dragoste.
Si pe patul de moarte a scris o poezie, care arata ca a inteles ca, securitatea comunista l-au omorit "Pasarea cu clont de rubin".
--
Visitor Ip: 85.186.214.25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu