Mos Nicolae.....:)....suflet, zambet, tacere sfanta

Istorie:

Sfantul Nicolae se naste intr-o familie bogata. Mosteneste la moartea ambilor parinti, toata averea familiei pe care se hotaraste sa o foloseasca ajutandu-i pe cei saraci. El este cunoscut ca protector al copiilor mici, al călătorilor, al comercianţilor, al celor acuzaţi pe nedrept, al fetelor nemăritate si mireselor.

Legenda:



Legenda istoriei lui Mos Nicolae vorbeste despre un nobil sarac care avea 3 fete pe care nu le putea marita din cauza saraciei. Se spune ca Sf. Nicolae, inainte de a deveni Sfant, a decis sa-l ajute pe acest nobil lasand cate un saculet cu aur la usa casei acestuia de fiecare data cand una dintre cele trei fete a ajuns la varsta maritisului. Vrand sa stie cine ii lasa punguta respectiva, nobilul a urmarit la cea de-a treia fata usa casei. Povestea spune ca Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei in niste sosete puse la uscat. Astfel s-a nascut ideea ciorapilor atarnati la gura sobelor si a semineelor in care se primeau cadourile.





Ritualuri si traditie sfanta:

In noaptea de 5 spre 6 decembrie vine Mos Nicolae. Toate ghetutele sunt lustruite, curatate si asezate la gura sobelor, la ferestre sau la usi. Mos Nicolae nu uita pe nimeni, toti membrii familiei sunt rasplatiti cu fructe, dulciuri sau jucarii in functie de varsta. In totta copilaria mea Mos Nicolae era cu mult drag asteptat, faceam competitie cu fratiorii mei - care il cucereste mai intai cu ghetutele lui stralucitoare:P.
Traditia vorbeste despre obiceiul Mosului Nicolae de a lasa copiilor care nu sunt cuminti, o nuielusa sau depinde o nuia mai mare, cum mi-a lasat mie odata, cand aveam 11 ani si am laut un 8 la biologie:)).
In unele locuri, copiii lasa mosului un pic din mancarea lor preferata ca sa-i ierte ca nu au fost cuminti(la mine, adica in Moldova obiceiul acesta nu exista...). Fetele profita de noaptea Sfantului Nicoale pentru a folosi ritualuri prin care sa-si afle viitorul.
De asemenea, exista obiceiul sa se puna in apa crengute de pom fructiferi in casa, langa icoane care sa infloreasca de Anul Nou. In functie de ce crenguta a inflorit, se preconizeaza recolta de fructe in noul an.

Traditiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae difera de la o tara la alta. De exemplu, in Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti(asta se spune si despre Mos craciun). Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.
În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez.(asta nu-mi place)
In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor insa pe 6 ianuarie.(nici asta nu-mi palce pai e un El sau O ea, respectiva zana asta neagra:(???!!!!)

Si cred ca Mos Nicolae e personalizat de ficare copil in parte, de fecare om in parte...dar e important ca dincolo de cizmulite curate pline cu cadouri dimineata, Mos Nicolae ne indeamna sa fim mai buni, mai draguti, mai darnici si mai ales, mai iertatori!

LA MULTI ANI, tuturor celor care maine isi serbeaza onomastica!!!

5 comentarii:

  1. >:D< sa iti aduca mosu tot ce vrei ca meriti:*;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar cum a murit Mos Nicolae? Sarac sau bogat? Uite nu ne-ai mai spus povestea mai departe. Si ce frumos ai stiut tu s-o povestesti... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. putem sa privim din doua perspective si anume: sufleteste era extrem de bogat, trupeste era extrem de sarac...de asta este acum SFANTUL NICOLAE.
    MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumos si eu am 11 ani si la mn fine mos nicolae

    RăspundețiȘtergere