Iarna nucleara

Fie ea paranoia sau o perspectiva aspra,oamenii s-au gandit de mult timp la posibilitatea ca sfarsitul lumii nu va fi rezultatul zeiilor care se razboiesc sau a unor accidente cosmice,ci ea va fi provocata de insusi rasa umana,datorita tendintelor noastre autodistructive.
Candva nomazi in salbaticia primordiala,am urcat pe o scara technologica deosebita,declarandu-ne stapanii planetei.Insa pentru cat timp putem domina peste mosia noastra fara a ne autodistruge?Cum am vazut si in filmul facut in anul 1968 "2001: A Space Odyssey",daca unei maimute ii dai un os mai mare,va bate o alta maimuta pana la moarte.Contopit genetic cu trecutul nostru salbatic si primitiv,am venit pe o carare imbibata in sange de-a lungul secolelor.Am distrus civilizatii,am purtat razboaie,am ranit suprafata pamantului cu progresul nostru--iar armele noastre au devenit tot mai puternice.

Dupa primul test de succes a unei bombe atomice din 16 iulie,1945,directorul Proiectului Manhatan(program american nuclear),J. Robert Oppenheimer a relatat despre efectele cumplite,mai tarziu citand spusele lui Bhagavad Gita:"Acum am devenit moartea,distrugatorul lumii"

In deceniile de dupa aceea detonare,omenirea a tremurat de frica,doar ducand gandul la armamentul nuclear.Pe masura ce arsenalul nuclear s-a raspandit tot mai mult in lume,la fel a crescut si teama in privinta unui razboi care s-ar putea dezlantui folosind arme nucleare.Oamenii de stiinta au studiat ramificatiile posibile al unui astfel de razboi,si asa a aparut un nou termen in limbajul omenirii: iarna nucleara.
Inca din anii '80 acest scenariu de groaza a patruns in viziuniile noastre :Brusc,cerul straluceste cu puterea soarelui de o mie de ori.Milioane de vieti se transforma instantaneu in cenusa.In final,pe parcurs ce furtuna nucleara incinereaza orase si paduri,cantitati mari de fum se ridica in atmosfera,inecand planeta in nori negrii de fum si cenusa.
Rezultatul este intuneric chiar si in timpul zilei,temperaturi minime extreme,si eventual moartea vietii pe planeta Pamant.

Razboiul nuclear si atmosfera

Cenusa vulcanica raspandindu-se de la vulcanul Kliuchevskoi blocheaza razele solare din zonele dedesuptIn timp ce un atac nuclear ar putea avea ca tinta infrastructura militara sau centrele populatiei unei tari,asaltul ar putea produce pagube semnificative asupra atmosferei pamantului.

Noi oamenii privim aerul ca si ceva firesc,insa atmosfera pamantului este un component vital pentru toate formele de viata de pe aceasta planeta.De fapt oamenii de stiinta cred ca ea a evoluat in starea din prezent impreuna cu organismele unicelulare.Atmosfera ne protejeaza de nivelele periculoase de radiatii solare,dar ii si permite soarelui sa ne incalzeasca lumea.

Razele solare patrund prin atmosfera si ne incalzesc pamantul,care la urma lui emite radiatii terestriale (caldura) ceea ce incalzeste aerul.Daca s-ar ridica o cantitate mare de cenusa si fum de la orasele si paduriile care ard,efectiv s-ar comporta ca si o umbrela,ferind portiuni mari de razele soarelui.Daca diminuezi cantitatea de raze solare care incalzesc pamantul adunci diminuezi temperatura atmosferica-- de asemenea deranjezi procesul de fotosinteza.

Exemple referitor la aceste scenarii au mai fost la o scara mai mica in istorie.Un caz ar fi eruptia vulcanicaKrakatoa ( Indonezia ) din anul 1883,cand cenusa vulcanica in cantitate enorma a fost aruncata in atmosfera,rezultand scaderea temperaturii globale cu 1,2 grade [ sursa:Maynard].Cu decenii in urma in anul 1815,eruptia de la muntele Tambora,tot din indonezia, a blocat indeajuns soarele incat sa provoace ceea ce oamenii au numit "anul fara vara".
In anul urmator,locuitorii SUA au avut de-a face cu ninsori de vara,si temperaturi mai scazute cu 3-6 grade C decat cele obisnuite.Aceasta scadere de temperatura a devastat agricultura,si a cauzat sute de mii de morti--fara a mai numara decedatii din Indonezia.

Unii arheologi presupun ca inainte cu 65 milioane de ani a avut loc o cataclisma si mai mare cand un asteroid a lovit pamantul.Numita "extinctia dintre granitele K-T"(K-T boundary extinction event),unii experti cred ca acest eveniment a aruncat atat de multa cenusa in atmosfera incat rezultatul a fost o iarna necrutatoare.
Premiza este la fel ca si cu iarna nucleara,difera doar metoda prin care canusa si sfaramaturile sunt aruncate in atmosfera.Potrivit unor paleontologi o iarna asemanatoare a produs extinctia dinozauriilor.

Dezastrele naturale nu sunt insa singurii factori schimbatori de temperatura.In 1991,cu putin inainte de Razboiul din Golf Persian,la comanda presedintelui Irakian Saddam Hussein,armata Irakiana a aprins 736 de sonde de petrol din Kuweit.Focul a ars timp de 9 luni,In acest timp temperatura medie locala a scazut cu 10,2 grade C.
Teoreticienii iernii nucleare au facut prognoze "mohorate" in cazul in care un razboi nuclear ar izbucni intre superputeriile nucleare Statele Unite si Rusia.In anii '80 teoreticienii au prezis ierni care dureaza timp de decenii,cu scaderi de temperatura de pana la 40 grade C . O asemenea iarna ar putea termina ceea ce a inceput razboiul n uclear:foamete si moarte pentru supravietuitori.

Previziuni despre extinctie


In cartea "A Path Where No Man Thought"(calea la care nu s-a gandit omenirea),al lui Richard Turco si Carl Sagan,cei doi teoreticieni a iernii nucleare vorbesc despre sase categorii de ierni nucleare,ceea ce ne prezinta un cadru principal pentru intelegerea consecintelor posibile asupra atmosferei in cazul unui razboi modern.

  • Iarna nucleara minimala.In cel mai bun caz,un atac mic ar cauza un nor de ramasite si cenusa cea ce ar ecrana o suprafata mica,neavand deloc ,sau avand un impact ecologic foarte mic.In timp ce pagubele din zonele targetate ar fi substantiale,restul lumii nu ar suferi de pe urma atacului.
  • Iarna nucleara marginala.Sagan si Turco au prezis un scenariu aspru chiar si pentru o iarna nucleara "marginala".Ei au calculat ca doar cateva detonatii nucleare deasupra centrelor urbane ar putea scadea temperatura in emisfera nordica cu cateva grade C.Productia din agricultura ar avea de suferit,rezultand foamete--mai ales daca ar fi acompaniata si de seceta.In timp ce o cantitate mare de cenusa s-ar aseza pe pamant prin "ploi negre",o mare parte va ramane in atmosfera.Toata portiunea de sub ecuator ar ramane neafectata,din cauza separarii curentiilor emisferici si faptul ca cele mai multe tinte nucleare se afla in Emisfera Nordica.
  • Iarna nucleara nominala.Autorii cred ca aceasta clasa de iarna nucleara ar fi un inceput pentru un razboi nuclear la scara complecta,implicand detonarea intre 6000 si 12000 de arme nucleare.Supravietuitorii ar indura ceruri intunecate,seceta prelungita,precipitatii radioactive,si scaderea temperaturii globale cu 1o grade C in emisfera nordica.Lumina soarelui in timpul amiezii ar fi doar la 0 treime fata de inaintea razboiului.In cateva luni,norii si cenusa s-ar imprastia,iar soarele s-ar parea ca arde mult mai puternic decat inainte de razboi.Din cauza ca explozia nucleara ar fi distrus o mare parte din stratul de ozon,cantitati mult mai mari de radiatii solare ar ajunge pe suprafata pamantului.Emisfera Sudica nu ar trece prin schimbari climatice majore.
  • Iarna nucleara substantiala.Acest scenariu de dupa un razboi nuclear complect,implica consecinte catastrofale pentru Emisfera Nordica:temperaturi joase extreme,precipitatii radioactive la scara extinsa,poluare,diminuarea stratului de ozon,ploi teribile.Imaginati-va zile intunecate--acum imaginati-va acest lucru persistand timp de mai multi ani.Plantele abia vor mai obtine razele solare atat de indispensabile fotosintezei.Recoltele ar esua,miliarde de oameni ar muri,foarte multe specii s-ar extinge.Chiar daca specia umana ar supravietui,civilzatia pe care o stim azi ar disparea.Efectele devastatoare asupra Emisferei Nordice ar depinde de numarul detonariilor de sub Ecuator.
  • Iarna nucleara severa.In acest scenariu mai putin de 1 la suta din lumina soarelui ar ajunge pe pamant,rezultand scaderi extreme de temperatura la nivel global si lumina insuficienta pentru fotosinteza.Pe deasupra,din cauza secetei prelungite si a poluarii productia din agricultura ar ajunge la nivele scazute nemaivazute din Epoca Intunecata (Perioada dintre caderea Romei din secolul al 5lea si "Renasterea")
  • Iarna nucleara extrema.In acest "cel mai rau caz" scenariu,sunt detonate aproape toate armele nucleare din lume.Rezultatul ar fi intuneric total in timpul amiezii.Viata ar disparea aproape complect in acest mormant negru,racoros si neprietenos numit Terra.

Oricum,iarna nucleara este mai mult o teorie--insa una controversata.Sa vedem in continuare cum a evoluat aceasta teorie pana in zilele noastre.


Controverse despre sfarsitul lumii


Din multe puncte de vedere ,controversele despre iarna nucleara sunt similare controverselor despre incalzirea globala.In ambele cazuri este usor sa clasifici o parte ca fiind alarmista iar cealalta parte sa o acuzi ca fiind neadevarata.De asemenea e usor de a atribui motivatii politice in ambele cazuri.

Atmosfera este un sistem incredibil de complicat.Cand ai 5,5 quadrilioane de gaze,si foarte multi factori locali,globali si extrateresti care impreuna pun in miscare acest sistem,este greu sa intelegi cum functioneaza.Chiar si computerele avansate nu au precizie cand vine vorba de a prognoza vremea pe o perioada mai lunga de cateva zile.Chiar si cele mai mici schimbari pot avea consecinte mari.

In timpul aniilor '70,Academia Nationala de Stiinte(Statele Unite) si U.S. Ofiice of Technology Assesment a facut referire la efectele posibile asupra mediului al unui razboi nuclear,iar in anul 1982,Academia Suedeza de Stiinta a publicat"The Atmosphere after a Nuclear War:Twilight at Noon"(Atmosfera de dupa razboiul nuclear:Crepuscul in timp de amiaza.

Conform acestui raport fumul de la orasele si paduriile care ard diminueaza razele solare--rezultand consecinte periculoase.In 1983,savantul in domeniul atmosferei Richard Turco si astrochimistul Carl Sagan s-au alaturet altor trei oameni de stiinta pentru a publica "Global Atmospheric Consequences of Nuclear Explosions"(consecintele atmosferice globale ale exploziilor nucleare).

Acest articol,cunoscut si sub numele de TTAPS (dupa numele editoriilor Turco,Toon,Ackermann,Pollack si Sagan) a generat multe presiuni si la nivelul mariilor guverne.Statele Unite si Uniunea Sovietica au luat in serios cele scrise,si au luat masuri pentru a calma "degetele de pe tragaciul armelor nucleare" in timpul razboiului rece (Cold War).

Constatariile TTAPS se bizuieau pe computerele de meteorologie din anii '80.Insa in prezent tehnologia aceea este de departe infailibil.In timp ce majoritatea savantiilor sunt de acord cu efectele dezastruoase descrise mai sus,nu toata lumea este de acord cu acest lucru.Autorul Michael Crichton a acuzat TTAPS de speculatii,de publicarea teoriei lor bazandu-se mai mult pe opinia publica si imputerniciri politice decat pe cercetari stiintifice.

Crichton a argumentat faptul ca stiinta bazata pe asemenea lucruri poate avea beneficii materiale in prezent prin vanzarea de carti sau alte beneficii politice,insa pentru viitor poate deveni un precedent periculos.

In 1990,autorii TTAPS au publicat constatariile revizuite bazate pe noi indicii.Rezultatele mult mai moderate au mai calmat criticii,insa au mai fost--si mai sunt voci nemultulite.Aceste neconveniente sunt provocate de patru factori:

* Ce cantitate de material exista pentru a arde in urma unei explozii nucleare?
* Ce cantitate ar ramane in atmosfera ,si ce cantitate ar cadea inapoi pe suprafata pamantului?
* Cata lumina solara ar devia acei nori de fum?
* In ce anotimp ar avea loc atacul?Daca atacul ar avea loc in timpul iernii,rezultatele ar fi la fel de severe?

Pe parcurs ce avansam cu cunostintele privind atmosfera,savantii continua sa adauge noiile informatii perspectivei iernii nucleare.In timp ce ne este usor de a privi scenariul nuclear din posibile razboaie,si sa privim iarna nucleara ca si pe o amenintare din secolul 21,cercetarile recente ne arata ca in aceasta privinta suntem foarte departe de siguranta.

Folosind programe computerizate de monitorizare climatica avansate,oamenii de stiinta Brian Todd si Alan Robock teorizeaza faptul ca,chiar si un razboi nuclear regional ar putea cauza o iarna nucleara marginala pentru toata lumea.Potrivit constatriilor lor din 2007,daca India si Pakistan ar lansa cate 50 de arme nucleare impotriva celuilalt,pe toata planeta s-ar observa scaderi de temperatura medie de pana la 1,25 grade C timp de trei ani,si nori de fum pe tot globul timp de 10 ani. Aceste semnalizari au fost unul din motivele pentru care "Buletinul Savantiilor din domeniul Atomic "(the Bulletin of the Atomic Scientists) au mutat ceasul apocaliptic (voi scrie in curand despre acest "ceas") cu doua minute mai aproape de miexul noptii.

Inca nu suntem de nici un secol in epoca nucleara,dar pana acum am evitat chiar si un razboi nuclear regional.Vom reusi sa ne mentinem in acest fel?Sau va ajunge omenirea sa studieze si sa simta efectele iernii nucleare si in realitate?

Articol original in limba romana,preluat de catre mine pe la inceputul acestui an de pe Howstuffworks.com,si publicat pe un alt blog de-al meu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu