Marea Unire 18 nov./1 dec. 1918

Dupa discursul lui Vasile Goldis la ora 12 s-a declarat Marea Unire.
Nu mai reiau  din punct de vedere istoric  semnificatia acestei zile pentru noi  romanii. Ma basez pe  cultura generala solida si de nezdruncinat a cititorilor. 
Nu este cu nimic  mai prejos in  serbarea  infaptuirii Unirii Romaniei daca,  dupa revolutie nu se lua aceasta initiativa paguboasa . Ziua sa fie  pusa  intr-o perioada a anului cu frig, ploi, noroaie. Parada militara se desfasoara marsaluind  prin ploaie si noroi la 99% din aniversari. Fac apel,  la inteligenta dvs,. ca stii  si nu va mai spun eu imprejurarile in care s-a declarat Unirea Romaniei. Si modul  periculos in care s-a desavirsit.
Parlamentarii  primului Parlament dupa revolutie nu au vrut sa aleaga 9  mai ,care cuprindea mai multe sarbatori, printre care Ziua Independentei(1877), sfirsitul celui de al 2-lea razb. mondial(1945), prin infringerea Germaniei naziste de catre URSS, Ziua Europei (1950) si daca vrem 8 mai ziua  primului congres al PC din Romania sustinut in strainatate prin reprezentant(Cristescu). Dar s-au temut ca 1 Mai este aproape si sint 2 zile libere. 10 mai, ziua regelui este acolo  daca se dau 9 si 10 mai libere si in concluzie mai bine iarna.
De ce sa ne bucuram noi romanii de  o zi frumoasa de sfirsit de primavara? Sa iesim la iarba verde cu mici si bere,cu imbracaminte de vara  frumoasa in culorile pastelate? I-am invidiat in fiecare an pe tigani cu ziua lor de 7 apr., cu joc  si voie buna sarbatorita cu iesiti la iarba verde. Noi sintem pedepsiti,  important este sa simtim ca este ziua noastra a tuturor romanilor, caci fiecare zi din an este importanta in istoria tarii. Dar prostia unora se rasfringe asupra noastra neiertatoare cu frig, ger, noroi si ploaie. Avem ce meritam.
Ce bine era daca si la noi ar fi ca in Elvetia cind dupa semnarea a 100.000 de cetateni o petitie,  se poate  face o lege. Legea la noi sa fie pentru asezarea zilei tarii noastre intr-o  perioada a anului, in care sa ne bucuram si noi de sarbatoare. Si alte tari au facut asta. Noi de ce nu ??? Asta NU INSEAMNA CA NU DAM IMPORTANTA ZILEI DE 18 nov./1 dec.1918.
La Multi ani de Ziua Romaniei  tuturor romanilor si sa speram ca dupa ce vom arunca din circa noastra hotii, vom aseza lucrurile pe fagasul lor normal si vom rezolva si aceasta  situatie pentru noi, ca sa ne bucuram de Ziua Nationala a Romaniei.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
http://odorica.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu