Obiceiuri de Sf. Andrei

Obiceiuri de Sf. Andrei

Sf. Andrei

Obiceiuri de Sf Andrei in zona Suceava

In zona Sucevei, se presupune ca strigoii se feresc de mirosul de usturoi. De Sf Andrei se strang in paduri, sau in locuri abandonate, se sfatuiesc, dupa care pornesc in lume sa faca lucruri rele. Pentru a nu se intampla rele, (provocate de strigoi) in jurul caselor oamenilor,de Sf. Andrei mama ungea cu usturoi usa,scara,hornul,crucile de la ferestre, iar oamenii mancau mujdei . Astfel erau feriti de cele rele.

Obiceiuri de Sf. Andrei in judetul Ramnicul Sarat.

In judetul Ramnicul Sarat, strigoii ies din morminte si umple oamenii de tot felul de boli. Pentru a evita acest lucru, oamenii ung toate lucrurile cu 9 fire de usturoi, dupa care mananca fiecare cate un fir.Astfel ei vor tine la distanta strigoii.

Se spune ca atunci cand strigoii nu se lupta intre ei,prind oamenii, si le sug sangele. De aceea, in noaptea strigoilor femeile din gospodarie au grija ca toti membri din familie sa manance usturoi,si sa se unga pe intreg corpul. De asemenea,se dau cu usturoi geamurile, usile, si obiectele din casa, mai ales locurile pe unde strigoii ar putea intra in casa.

Daca in noaptea de Sf. Andrei vitele sunt agitate, inseamna ca vin lupii. Pentru a feri vitele de lupi, gospodarii construiesc o cruce din ceara, si o ataseaza de cornul drept al vitelor. Pentru a feri curtea de strigoi si lupi, de Sf. Andrei se da cu usturoi gardul, usile, si fantanele.

Pazitul usturoiului - obicieiuri de Sf.Andrei


In noaptea de Sf. Andrei se practica pazitul usturoiului.Pazitul usturoiului este un fel de sarbatoare colectiva, asemanator cu Revelionul, cu multa bautura si mancare. Barbatii vin cu caciulile pline cu usturoi - in cateva locuri si fetele aduc 3 capatani. Tot usturoiul se pune intr-o covata,pe care o va pazi toata noaptea la lumina unei lumanari, pentru a nu fi furata de strigoi.in acest timp, tineretul petrece,danseaza, si se simte bine.Dimineata,in curte se danseaza o hora. In mijlocul horei un baiat danseaza cu covata. Dupa ce se termina petrecerea, usturoiul este impartit la toti care au luat parte la petrecere.Acel usturoi este apoi folosit ca si leac impotriva bolilor,sau pentru descantece si vraji.


Obiceiuri de Sf. Andrei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu