Foto: Stema Germaniei Naziste. Datoria Germaniei către Romånia încinge spiritele în Bundestag | ||
Scris de Dragoş Stănculescu |
Datoria Germaniei către România, descoperită în urma unei cercetări făcute de doctorul în economie Radu Golban, suscită tot mai multe dezbateri în Bundestag (Camera superioară a parlamentului german - n.r). Întreaga poveste a datoriilor se învârte undeva în jurul sumei de 1,126 miliarde de mărci ale Reich-ului german (circa 4,2 miliarde de euro), dar există ipoteze conform cărora suma reală ar fi cuprinsă între 18,8 şi 99 miliarde de euro. Agenţia de ştiri Hotnews scrie că interesat de rezolvarea acestei probleme este şi Partidul Stângii (Die Linke), care ar fi depus, în 2 septembrie, o „mică cerere“ de clarificare a problemei către Bundestag. Cererea poartă titlul de „Posibilele responsabilităţi financiare ale Bundesrepublik Deutschland faţă de România în urma tratatului de clearing din 1939“. Tratatul la care se face referire a fost semnat la 23 martie 1939, între Reich-ul nazist şi Regatul României. Documentul prevedea „livrarea reciprocă de produse agrare, industriale, ca şi de materii prime“. „Cu toate declaraţiile de intenţie stipulate în articolul 1 al Tratatului, n-ar fi fost nici pe departe realizată o echilibrare a schimburilor economice reciproce, fapt datorat priorităţilor economiei germane de război.“ La o întrebare anterioară a deputatei Ulla Jepke (Die Linke), Bundestagul german ar fi răspuns, în 16 august 2010 (17/2775), că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pretenţiile reciproce au fost soldate în mod curent şi soldurile au fost evidenţiate „fără a se avea în vedere fundamentele lor de drept“. Din punctul de vedere al Germaniei, România ar fi renunţat, prin Tratatul de pace de la Paris din 10 februarie 1947, „la toate pretenţiile faţă de Germania şi cetăţenii germani, de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial“. Din punctul de vedere al petiţionarilor, „clauza de renunţare (art. 28) din Tratatul de la Paris se referea la pretenţiile existente la data de 8 mai 1945, cu excepţia celor care derivă din tratatele încheiate înainte de 1 septembrie 1939“, mai scrie sursa citată.
http://curentul.ro/
Germania sta pe muchie de cutit la niste capitole ... politrucii nostri isi vad de conturile lor deocamdata ... vor fi niste schimbari mari in Europa , repet , EI nu pot controla ORICE !
RăspundețiȘtergereSi eu in sufletul meu, am zis ca deocamdata sa nu inaintam actiuni tribunalelor internationale ca, daca se ajunge sa primim o parte din bani, ii fura hotii care ne conduc. Macar sa scapam de ei si pe urma sa refacem tara, cu oameni cinstiti.Dar pina vor fi schimbari mari in Europa,noi ce facem?????
RăspundețiȘtergerePa,
Odorica
cum am mai spus pe undeva ... romanii sa puna mana pe resursele tarii nu companiile straine si slugile lor ... ca politicienii sant trecatori ... nu sant ZEI cu viata vesnica ... presiune pe politic cu metode speciale ...
RăspundețiȘtergereOdorica, esti minunata!
RăspundețiȘtergereIata un articol extraordinar de interesant...
Felicitari!