:: Nicolae Labis, "o rusine"(spunea Ion Iliescu)

Titlu: Nicolae Labis, "o rusine"(spunea Ion Iliescu)
Autor:: Odorica Ion
Articol: Nicolae Labis si sora sa Margareta.

"N-o să mă oprească nimeni să strig până la moarte că suntem cu toţii nişte jigodii care nu am îndurat încă atât cât am fi meritat pentru decăderea şi abjecţia noastră..".
Cezar Ivănescu(1941-2oo8) poet, dramaturg, director de editura, traducator.
„Am sânge turc, grec, albanez şi român. De la turci am luat nebunia, de la greci inteligenţa, de la albanezi curajul şi de la români puterea de a indura."(spunea Cezar Ivanescu).

* Sinuciderea este exclusă. Poetul se pregătea să plece la Mălini sau la Imré Portik, la Covasna. Depresiunea psihică a proscrisului nu era la apogeu cât se mai găsea o balerină mămoasă şi pentru el. Şi nu una oarecare, ci una de aşteptat la Nistru, tocmai Rusoaica!
Mulţimea e imensă la Casa Scriitorilor, la funeraliile lui Nicolae Labiş. Toată Securitatea. 4-5 autobuze îl duc, fără putinţă a fi urmate de studenţi la Bellu, unde sunt, desigur răspândiţi alţi iubitori de poezie.

* Simptomatic pentru dizgraţia în care căzuse, a se reciti panegiricul oficial a apărut doar în "Scânteia tineretului" şi semnat doar de "Un grup de tineri scriitori".

"Marga, sora lui de nouăsprezece ani, gingaşă şi frumoasă ca o Cosânzeană, a îngenuncheat lângă cruce. Vântul i-a împletit părul pe care-l avea lung până la genunchi împrejurul crucii de lemn ca o legătură între ea şi fratele pe care l-a iubit enorm" (Stela Covaci, 295)

* La trei zile de la înmormântare, câţiva studenţi merg la mormânt şi sunt înconjuraţi de agenţi!

* Cezar Ivănescu: De câte ori îmi amintesc cum l-au ucis pe Labiş, mă podideşte groaznic plânsul... Precum aş revedea crucificarea lui Iisus, martiriul şi batjocorirea lui Eminescu, ori cum "se sfătuiră, pe l-apus de soare ca să mi-l omoare pe cel moldovan..." (Timpul asasinilor, 17)

Scuzati-ma ca v-am agasat cu viata lui Nic.Labis. Dar atit macar sa fac si eu pentru memoria lui, sa-l fac mai cunoscut si prin asta mai placut dvs., sa il indragiti daca nu l-ati indragit inca.

Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
--
Visitor Ip: 85.186.214.25

7 comentarii:

  1. Mie aceasta serie de articole nu mi-a parut defel agasanta. Complimente!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc ! Cred ca trebuia si noi sa iesim din stresul de zi cu zi si sa vedem unde duce dictatura.Poate am pus o caramida, la repararea memoriei lui.
    Respectele mele.

    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  3. O mama indurerata9 aprilie 2010 la 12:21

    Margareta, sora poetului ,s-a prezentat intr-o frumoasa zi de primavara la Radio Craiova
    si a povestit cu cata ravna a strans toate manuscrisele crudului dar talentatului Labis si
    dupa moartea lui a alergat la toate tipografiile pentru a publica lucrarile lui.
    Datorita dansei si frumosului gest altruist i-am urmat exemplu si am cules poeziile fiului meu,scrise la o varsta destul de frageda intre 16-20 de ani si am reusit sa public dupa
    plecarea lui la data de 15 august 2oo3
    in "MAREA CALATORIE" ,doua plachete cu poezii si o carte biografica.
    Nu am reusit sa-i multumesc personal ,dar o fac din toata inima prin intermediul dumneavoastra.
    Multumesc pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Odorica,
    în zilele de vacanţă, stau la rând la calculator,
    dar citesc cât pot şi comentez puţin pe ici-colo.
    Dacă am ştiut cândva, nu putem uita: "Moartea căprioarei","bazinul de lapte" a lui Bozan, "aurul din munţii Neamţului", "pumnul ridicat în aer, ameninţător"...
    dar tot ce postezi tu, e foarte important, poate mai incită tineretul curios la altfel de lectură, decăt cea la modă acum! :)
    Succes pe mai departe în ce ţi-ai propus!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-au incalzit sufletul comentariile dvs. Va multumesc din suflet pentru vorbele frumoase.
    La fiecare articol pe care il puneam ma gindeam ca va chinuiesc cu lucruri vechi, petrecute demult si care nu mai intereseaza pe nimeni.
    M-a facut sa scriu faptul ca am citit undeva ca Nic.Labis era betiv si afemeiat. Astea erau acuzatiilela adresa lui(va amintit acuzatia de tentativa de viol) si am zis sa arat ca totul este o min iuna perpetuata de securitate.Nu avea un baiat abia iesit din adolescenta, cum sa fie catalogat "betiv", cind fusese dat afara din locuinta, pentru convingerile politice si statea prin baruri ca nu avea unde dormi si motaia pe acolo. In privinta fetelor iubea fete de seama lui. Rusoaica de 37 de ani i-a fost bagata pe git de securitate, la ordinele KGB-ului sa-l termine. Tot il omorau daca, nu reausau cu tramvaiul 13. Va multumesc inca odata din suflet ca, nu v-ati suparat pentru atitea articole si cuvintele dvs. sint balsam pentru sufletul meu.

    Va imbratisez cu drag,

    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  6. O mama indurerata9 aprilie 2010 la 15:51

    Despre morti numai de bine ,infamiile aduse lui Labis sunt acum la ordinea zilei fara a se face
    atata valva ,dar el a fost si ramane o valoare
    incontestabila.
    Multa putere de munca si succes in activitatea ta iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc inca odata.
    Cu respect,

    Odorica

    RăspundețiȘtergere