:: Anul de glorie al romanilor 3 aug.1919

Titlu: Anul de glorie al romanilor 3 aug.1919
Autor:: Odorica Ion
Articol: Foto:Trupele romane ocupind Budapesta.

S-au împlinit 90 de ani de când trupele Armatei Române au eliberat pe 3 şi 4 august 1919 Budapesta de sub ocupaţia hoardelor bolşevice conduse de descreieratul Bela Kun, cu finanţarea directă a lui V.I. Lenin. Dacă trupele române nu ar fi înfrânt trupele bolşevice maghiare, comunismul s-ar fi instaurat cu 25 de ani mai repede în Europa Centrală cu cortegiul său de crime şi distrugeri ireparabile.

În seara zilei de 3 august 1919, roşiorii generalului Rusescu defilează în faţa Parlamentului maghiar, cu toate protestările reprezentanţilor Antantei, care doreau compromisul cu Bela Kun. Iuliu Mezei Câmpeanu ne relatează momentul intrării trupelor române în Budapesta: "La 3 august 1919 ne-am întâlnit cu avantgărzile armatei române, aproximativ 3-400 de călăreţi din brigada a 4-a roşiori… La un moment dat văd descinzând dintr-o maşină (trimisă de guvernul maghiar) un general român. Imediat m-am prezentat lui, arătând actele mele, iar d-sa mi-a comunicat, că este generalul Rusescu. Generalul Rusescu a deschis şedinţa Guvernului maghiar, care a consimţit la ocuparea Budapestei. După ora 19, generalul Rusescu primeşte defilarea trupelor la intrarea lor în Budapesta. Bravura eroului general, care a ocupat capitala maghiară numai cu trei escadroane de roşiori, va fi înscrisă cu slove de aur în istoria neamului reomânesc". Trupele ocupă două cazărmi: «Arhiducele Iosif» şi «Franz Ferdinand» din centrul oraşului iar cartierul brigăzii se instalează la Dunapalota (Hotel Ritz), unde s-a arborat tricolorul românesc. Un soldat oltean a legat opinca sa cu nojiţe de luxosul Parlament maghiar de pe malul Dunării, intrând cu fapta sa în istorie.

Înlăturarea comunistului cu apucături asiatice, Bela Kun, – care atacase inopinat Cehoslovacia pentru a instaura regimul leninist -, de către Armata Română a însemnat un act civilizator realizat de Guvernul României. Românii au dovedit Europei că sunt furnizori de civilizaţie şi ataşaţi valorilor democraţiei de factură occidentală. Armata Română a lichidat rămăşiţele barbare şi criminale din Budapesta ale hoardei cu apucături asiatice, reprezentate de Bela Kun şi a redat puterea poporului şi burgheziei maghiare. Armata Română a dovedit la 1919 că este un factor stabilizator şi civilizator în Ungaria răvăşită de comunism şi capabilă să restaureze ordinea şi capitalismul. Datorită generalilor români, comunismul a fost întârziat 25 de ani în Europa Centrală. Trupele române s-au retras din Budapesta în noiembrie 1919, fiind aplaudate şi adulate de mulţimea recunoscătoare că a fost scăpată de comunişti şi că le-a fost redată demnitatea şi spiritul de factură occidentală.
--
Visitor Ip: 85.186.214.25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu