:: Tutunul mai periculos decat Heroina si Cocaina?!

Titlu: Tutunul mai periculos decat Heroina si Cocaina?!
Autor:: http://droguri101.blogspot.com/
Articol: Tutunul sau „tabacul" (Nicotiana) este o plantă din familia „Solanaceae" familie de care aparţin şi tomatele, cartoful, şi mătrăguna. Tutunul ajunge în Europa după descoprirea Americii (1492). Francezul Jean Nicot a contribuit la introducerea tutunului în Franţa ca plantă medicinală. Mai târziu s-a reuşit izolarea nicotinei din frunzele de tutun. Iniţial, acest alcaloid a fost folosit ca insecticid, ulterior a fost trecut la categoria droguri.
via Wikipedia.org

Aberatiile mele

Recunosc! Sunt un drogat, un consumator nenorocit care nu se poate lasa. Nu din cauza dependentei cat a obiceiului. Dependenta de nicotina se instaleaza relativ usor fiind un drog mai periculos decat heroina*. Cu toate ca este mai "dangerous" nu vad nici o campanie Anti-Drog cu slogane "Tutunul Ucide", "nu fumati marijuana, pentru ca nicotina ucide!". Aici sunt si eu cam ipocrit, fumez dar in acelasi timp nu promovez ci spun ca e rau si sa nu va apucati, defapt 90% din fumatori sunt asa, nu cunosc vreun fumator veteran in domeniu sa spuna "Da coaie, sunt bune si nu regret ziua in care m-am apucat".

*In urma a mai multor studii reiese faptul ca Nicotina este mai addictive decat heroina si cocaina

Cum actioneaza nicotina?

Nicotina ajunge in plamani dupa care trece in sange care ii asigura transportul spre creier, rush-ul primit de catre consumator fiind puternic si spontan. Efectele psihoactive sunt multiple, nicotina, odata patrunsa in organism stimuleaza ficatul sa elibereze glucoza si adrenalina ceea ce constituie un stimul pentru organism. Consumatorii constat o stare de relaxare, de calm dar in acelasi timp si un grad ridicat de constientizare, atentie crescuta (awareness). Nicotina suprima pofta de mancare si creste metabolismul, aceasta fiind scuza principala a balenelor cugetatoare care merg pe ideea "Fato, tu stii cati copii flamanzi din Africa salvez zilnic daca fumez? De ma las nu mai incap pe usa".

Nicotina prosteste creierul sa elibereze o serie de substante cum ar fi acetilcolina, norepinefrina, epinefrina, vasopressin, arginina, dopamina, agenti autocrini, si beta-endorfina. Cu toate ca nicotina dauneaza destul de grav sanatatii, aceasta creste gradul de concentrare, imbunatateste memoria si creste atentia iar in acelasi timp reduce senzatia de durere prin continutul de acetilcolina si beta-endrofina. Anxietatea este redusa cu ajutorul beta-endrofinei iar nicotina in sine este responsabila pentru prelungirea efectelor pozitive cauzate de dopamina. O tigareta obisnuita contine undeva intre 1 si 3 miligrame de nicotina(prin fumul inhalat).

Aceticolina: Cercetările efectuate, au arătat că acetilcolina se leagă de receptorii colinergici de la nivelul fibrelor musculare, ceea ce detremină deschiderea canaleleor ionice de sodiu.Ionii de sodiu intră în celule, unde vor stimula contracţia musculară.Acetilcolina în timpul inducţiei contracţiei musculare , determină în paralel reducerea contracţiilor muşchiului cardiac.Acest lucru este datorat diferenţei de structură a receptorilor din muşchi şi de la nivelul inimii.Acetilcolina are activitate şi la nivelul creierului (unde are acţiune excitatoare).
via Wikipedia.org

Efecte

* cresterea considerabila a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale
* constrictia vaselor sangvine
* scaderea temperaturii la nivelul membrelor superioare si inferioare
* modificarea undelor cerebrale
* relaxarea muschilor

Pros and Cons

Cum am spus mai sus, nicotina e responsabila pentru prelungirea efectelor pozitive cauzate de dopamina care este responsabila pentru sistemul de recompense al creierului, fiind principalul motiv pentru care este mai addictive decat heroina si cocaina.

Fumul de tigara mai contine compusi capabili sa inhibe MAO, enzime responsabile pentru catalizarea oxidarii monoaminelor crescand riscul de aparitie a unor boli precum Alzheimer si Parkinson.

Printre efectele mai putin pozitive ale drogului, s-a descoperit ca nicotina scade riscul de aparitie a colitei ulcerativă in randul fumatorilor, aceasta toleranta dispare odata cu incetarea fumatului.
De asemenea, nicotina reduce riscul de crize epileptice nocturne (o forma rara de epilepsie).

Retragerea Substantei, Sevraj

Printre simptomele de sevraj se numara: dorinta arzatoare, furie, iritabilitate, anxietate, dificultati de concentrare, somnolenta, oboseala, foame, castig ponderal, neliniste si nerabdare.

In general, simptomele de sevraj incep in decurs de o zi de la renuntarea la nicotina. Senzatiile neplacute sunt mai puternice in primele 14 zile si incep sa se reduca la aproximaticv o luna dupa ce ai oprit fumatul. Dorinta arzatoare de nicotina, care este deseori un motiv pentru tentativele esuate de renuntare, poate persista pana la 6 luni.

Sevrajul poate fi o experienta foarte suparatoare, se caracterizeaza deseori prin tristete semnificativa si scaderea capacitatii de functionare in mediul social si la serviciu.

Alte aberatii
Voi decideti daca se merita, eu consider ca este cel mai stupid viciu si lipsit de orice fel de beneficii. Nu am mai inclus cancerul, astmul si alte probleme respiratorii deja cunoscute, am intrat tare si am lovit nicotina unde o doare mai tare, sper ca si consumatorii.
--
Visitor Ip: 89.136.22.168

3 comentarii:

  1. Atata timp cat toate sunt dauntatoare, nici nu stiu ce importanta mai are care e mai rau...

    RăspundețiȘtergere
  2. Bunicul meu a trăit peste 80 de ani şi a murit cu "jaşcăul" de foi de tăbac sub pernă, şi o sticlă cu alcool, pe care le-a avut in consum toată viţa.
    Iar mama care nu a fumat, nu a băut, a fost cumpătată in toate, s-a sfirşit la 63 de ani cu un diagnostic de: preinfarct şi pancreatită acută.:(
    Nu vreau să încurajez pe nimeni să fumeze, dimpotrivă, dar nu înţeleg totuşi de ce pleacă dintre noi mai repede, cei mai buni şi dragi oameni, decât ceilalţi...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. cine are zile are !
    acum nu incurajez pe nimeni.la tutun...asa ar trebuii sa tinem cont la multe
    si eu am fost fumatoare inraita 2 pachete pe zi chiar si astazi un pachet la 2 sapt ... stau si ma gandesc cu ce ma ajuta.?vb unui coleg ce bine imi face sau ce rau ,,,e mai bine fara

    RăspundețiȘtergere