COPILUL


COPILUL
Mult mai plastic poate sa va para cel de-a treilea exercitiu de imaginatie. De data aceasta exercitiul este mai activ si va rog sa va imaginati  un cuplu care isi trimite copilul (eul) la joaca prin curte, tinandu-l totusi sub observatie, ca sa poata sa-si vada in liniste de treburile lor de adulti. In curte copilul interactioneaza cu realitatea dupa propriile sale nevoi, urmarind doar anumite raspunsuri cele care il ajuta la regulile pe care si le stabileste pentru joaca lui, timp in care parintii sai proceseaza o realitate cu totul diferita care o inglobeaza natural si pe cea a copilului, dar care lor nu le este de trebuinta.
Materia este inteligenta in toate ipostazele ei. Mintea insa, cel putin la nivel pamantean reprezinta un atribut exclusiv uman, din ceea ce cunoastem cel putin. Si-acum hai sa aruncam o privire retrospectiva! In toate cele trei exercitii (primele doua posturi pe aceasta tema fiind ICEBERGUL si ARBORELE, n.n.), mineral, vegetal si om exista un inceput, o simulare a genezei mintii. In stadiul mineral, dintr-un ghetar sau din banchiza de gheata, luate ca un tot omogen, se desprinde o bucata care capata independenta si proprietati noi. In cel de-al doilea exercitiu, dintr-o samanta, fara functii vitale definite, avand insa incorporata in sine informatia, matricea viitorului copac, se dezvolta o planta adulta cu proprietati noi. In cel de-al treilea exemplu si cel mai concludent, prin om, mintea cu toate proprietatile ei specifice, se reproduce pe sine. Dar nu geneza intra in discutie acum desi ar fi foarte interesant daca nu de aflat macar de presupus, ci, ca sa nu pierdem scopul, ne intereseaza eul in contextul mintii umane. Are ,,eul" un scop sau nu este atat de important pe cat ne imaginam?  

Sa vedem! 

Va continua. 

Sursa foto: www.monitoruldevaslui.ro

2 comentarii:

  1. Eul....are un rol f important...

    poti citi cartea "Ce spui dupa buna ziua"...scrisa de Berne...

    si sunt multe carti pe tema asta...Freud cred k deja iti este cunoscut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Monica,

    Cu siguranta am s-o citesc.
    Tare mi-e teama ca intuiesc exact rolul eului.
    In manastiri, lamaserii, sihastrii, carti de invatatura spirituala prima grija a celui care doreste sa cunoasca dincolo de limite este sa-si cotarceasca Eul.

    RăspundețiȘtergere