ICEBERGUL



MINTEA CA UN ICEBERG
Daca ai incerca sa-ti privesti intreaga minte ca pe un iceberg, atunci, in aer, la suprafata oceanului,  poti observa doar varful icebergului adica doar o mica parte a mintii, respectiv mintea diurna, constienta reprezentata de ego. Afirm acest lucru pentru ca, dupa cum si cat se stie, folosim in cadrul proceselor de gandire constienta, doar cateva procente, cca. 10-11%, dupa unii autori iar dupa altii, doar 5% din capacitatea de gandire si procesare. Dar mintea nu este doar partea care se vede. Ea este un tot unitar. Si-atunci daca ai curiozitatea sa te uiti sub apa, constati ca mintea, desi un tot unitar este practic scindata in doua, pe de o parte mintea care reprezinta eul nostru (10%) - varful ghetarului - si pe de alta parte altceva, incomensurabil mai mare si mai larg, care nu apartine mediului in care evolueza egoul, ci unui cu totul alt mediu.  Egoul nu este singur ci are un frate siamez mai mare de care nu se poate separa. 

EXERCITIU DE IMAGINATIE

Pornind de-aici, de la imaginea ghetarului plutitor, va propun sa facem o mica miscare in imaginatia noastra. Simpla. Intoarcem ghetarul cu susu-n jos si obtinem astfel imaginea mintii noastre cea de toate zilele, care priveste fascinata intr-o realitate spectaculoasa dar din pacate finita, realitatea cea de toate zilele, recte oceanul, caruia se straduieste sa-i patrunda abisurile si intelesurile, in timp ce cealalta parte, cea mare, se deschide catre cu totul alt mediu, incomparabil mai vast, catre Univers. Intelegem de aici ca fiecare parte a mintii este conectata si functioneaza in medii diferite si in consecinta opereaza cu mijloace de intelegere diferite. Amandoua felurile de minte proprii omului, convietuiesc in cutia craniana, in aparenta ca doua mecanisme intrepatrunse dar de fapt aproape independente. 


Va urma.

8 comentarii:

  1. Ok. Unde pot gasi descrierea bloguli?

    RăspundețiȘtergere
  2. Andrei,
    Nu inteleg, iarta-ma te rog.
    La ce blog te referi?

    RăspundețiȘtergere
  3. AndreI,
    Bine ai venit printre noi!

    M-am prins!
    La intrebarea aceasta iti va raspunde Feri.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dan,eu de multe ori ma intrebam,oamenii ca si Dalai Lama oare cat la suta isi folosesc din creier?Pentru ca trebuie sa isi foloseasca o mai mare parte,nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Feri,
    Am o parere dar este subiectiva.

    Icebergul acela arata ca mintea lucreaza si dincolo de constienta. Eu cred ca folosim mult mai mult dar ca doar procentul acela mic este sesizabil.
    Dumnezeu nu si-a batut joc de creierul omului facandu-l 90% inutil. El nu face nimic degeaba.

    Acesta este un fragment dintr-un ciclu de patru episoade pe care l-am dedicat mintii. Incet-incet am sa-ncerc sa fac imaginea unui puzzle. Aceasta este una dintre piese. Stiu ca nu ai timp dar pe rodulpamantului se afla ciclul "Mintea si sorcova", publicat undeva prin aprilie anul acesta. Daca ai putina rabdare, vei vedea intregul rationament

    RăspundețiȘtergere
  6. Feri,
    Dalai Lama ca si ceilalti budisti practicanti ajung pe un nivel al mintii in care ea este de-acum separata de corp. Ei asa zic iar eu ii cred.

    RăspundețiȘtergere
  7. Fantastica puterea mintii,ai ales un articol interesant(ca de obicei,adica...;) )

    RăspundețiȘtergere
  8. Tasha va fi un ciclu de-aici inainte.
    Bun gasit!
    Ai ajuns acasa?

    RăspundețiȘtergere