Retete de succes in cariera


Cathie Black, presedintele Hearst Magazines din S.U.A., dezvaluie in cartea "Basic Black: The Essential Guide for Getting Ahead at Work (and in Life)" cateva ponturi sigure pentru o cariera de succes:

Jucatul "la sigur" nu inseamna progres

Multi considera ca asumarea unor riscuri nu este necesara, ba chiar inutila si periculoasa. Insa evitarea riscurilor nu-ti va garanta evolutia in viata sau in cariera. Crezi ca e mai sigur sa te multumesti cu ce ai, insa in realitate iti pui singura bete in roatele evolutiei.

Esecul = succes (de cele mai multe ori)
Consecintele esecului - la fel ca si potentialele urmari ale asumarii riscurilor - nu sunt niciodata atat de groaznice cum par. Si daca vrei exemple de oameni al caror succes a fost precedat de esec, gandeste-te la Michael Jordan (respins in lotul sportiv al liceului) sau la J.K. Rowling (refuzata categoric de multe edituri inainte ca una sa-i acorde o sansa pentru a publica prima poveste a lui Harry Potter).


Surprizele nu-si au locul

Nu-ti lua niciodata seful prin surprindere. Daca ai vesti proaste, spune-i-le. Daca ai vesti bune, grabeste-te si dezvaluie-le. Fa in asa fel incat sa-i usurezi traiul, nu sa i-l complici.

Arata-ti ignoranta
Solicitarea de informatii este unul dintre elementele esentiale ale succesului. De prea multe ori, oamenii se tem sa puna intrebari, pentru ca asta le-ar putea conferi un aer ignorant. De fapt, in momentul in care pui o intrebare, faci primul pas in intelegerea acelei probleme.

Uneori, trebuie sa-ti depasesti seful
Nu exista cale mai rapida de a castiga respectul si recunostinta sefului decat situatiile in care il faci sa "dea bine". Desigur, nu inseamna ca trebuie sa-l perii sau sa nu mai contenesti cu laudele; ai putea cadea in cealalta extrema.

Fii nebunatica
Incalcarea regulilor e o chestie putin apreciata, dar foarte des utilizata. Daca arunci o privire la cei care au cunoscut succesul, vei constata ca multi dintre ei au incalcat niste reguli. Bill Gates a fost un elev exmatriculat, dar a avut incredere in ideile lui si a stiut ce reguli pot fi incalcate. Si tu poti face la fel. E important totodata ca activitatile tale sa aiba o baza teoretica solida si sa fie foarte bine gandite.

Aspectul conteaza enorm
Modul in care alegi sa te prezinti influenteaza perceptia oamenilor despre tine, si nu la modul superficial. Oamenii te judeca prin prisma abilitatilor tale, a increderii in propria persoana si, in mare parte, dupa ceea ce porti sau dupa cum te porti in societate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu