Vizitele Pastorale de Craciun si Boboteaza

Au trecut sfintele sarbatori. In urma vizitelor pastorale facute cu parintele prin casele oamenilor doresc sa subliniez cateva elemente pe care le consider foarte importante. Lumea nu prea mai intelege rostul acestor vizite. De ce merge preotul cu Craciunul? De ce merge preotul cu Botezul?

Daca totusi ai in tine un sambure de credinta, va fi usor sa intelegi. Insa daca pentru tine Dumnezeu este sau nu este, nici tu nu stii sigur, nu vei primi nici un cuvant despre cele sfinte pentru ca nu le vei intelege. Ti se vor parea o absurditate. E ca si cum ai spune: nu-mi place mancarea asta, dar nu ai gustat-o niciodata, deci nu ii cunosti gustul. Iti dai cu parerea despre o chestie despre care nu ai nici cea mai mica idee cum functioneaza. Unii, cu toate ca nu prea cred, de ochii lumii si a vecinilor primesc preotul in casa cu ajunul, dar ii simti incomozi in propria lor casa in prezenta preotului.

Hai sa privim mai in profunzime momentul intrarii preotului in casa credinciosului. Un tropar din randuiala sfintirii casei spune in felul urmator:

Precum casei lui Zaheu s-a facut mantuire Hristoase cu intrarea Ta, asa si acum cu intrarea sfintitilor tai slujitori (preoti) si cu acestia a sfintilor tai ingeri, da pacea ta casei acesteia si cu milostivire o binecuvinteaza, luminand si mantuind pe cei ce vor locui intr-ansa.

O data cu intrarea preotului in casa credinciosului, intra in aceasta casa si sfintii ingeri. Casa primeste binecuvantarea, pacea si Harul lui Hristos care ajuta credinciosilor la mantuire.

Cand primesti preotul cu icoana Craciunului, se spune ca primesti Craciunul, bucuria Craciunului in casa ta. Preotul iti binecuvinteaza casa. Ca sa intelegi mai bine acest moment trebuie sa privesti mai in profunzime sarbatoarea Craciunului. Daca vei incerca sa o intelegi doar raportandu-te la mancarurile de dulce, vei da gres din prima. Nu vei reusi. Craciunul reprezinta pentru tine doar Mos Craciun, daruri, mancare si petrecere? Nu poti trece de aceasta bariera a pamantescului? Totusi, e sarbatoarea lui Hristos! Cauta sa intelegi momentul duhovniceste. Hmm... cam greu, nu? Daca nu traiesti o viata in Hristos e cam greu...

Cand preotul vine in casa ta de Boboteaza, iti stropeste camerele cu aghiazma mare, iti sfinteste casa. Vei primi bucuria sarbatorii Botezului Domnului cu casele sfintite. Orice casa are nevoie de o resfintire. Ca multe pacate mai face omul in casa sa. O singura data intr-un an, ai ocazia sa iti sfintesti casa cu aghiazma mare.

Daca in Postul Craciunului te-ai ingrijit de sufletul tau spovedindu-te si impartasindu-te, apoi ai primit binecuvantarea si bucuria Craciunului primind in casa ta preotul si pe sfintii ingeri dimpreuna cu el, apoi, in noul an in care ai intrat, ti-a fost sfintita de preot casa cu aghiazma mare, apoi ai primit dezlegare 8 zile de la Boboteaza sa iei pe nemancate aghiazma mare spre sfintirea sufletului tau... Observi un urcus duhovnicesc?

Ce probleme am intampinat prin parohie?

1. Multi oameni nu stiu sa faca sfanta Cruce, in special cei de la 35 ani in sus pana la cei batrani. E mai usor sa canti la cobza... fluturand mana in graba rugandu-se intens: Ia Doamne musca de la mine!!! Cu multa rabdare parintele a stat sa ii invete pe oameni sa faca corect Sfanta Cruce. Totusi este arma asupra diavolului. Si copii o fac mai corect, doar au invatat la scoala la religie.

2. Copii sunt prea fascinati de jocuri si de internet. De multe ori toarna tone de aracet sau lipici pe scaunul din fata calculatorului incat nu se mai pot ridica de pe el. Parca ar fi un invalid in scun cu rotile. Sta preotul cu Sfanta Cruce sau cu Icoana in mana in fata lui rugandu-l sa se inchine si el. Insa e prea ocupat. Pupa repede icoana insa cu ochii rastigniti in calculator si fara sa faca Cruce. Parintii iau apararea copiilor: Ce sa facem cu calculatoarele astea...? Pai cum asa mai oameni buni? Ce fel de exemplare cresteti voi? Nu puteti face nimic?

3. Mamaie te-ai impartasit?
Eu? Da! Cand eram la mama acasa.
Pai nu vrei sa vin sa te impartasesc?
Eu stiu...?

Tataie vrei sa te impartasesc? Da nu fumezi si tu 3 zile?
Ce? 3 zile? NU POT!
Da nici in ziua in care te vei impartasi?
Nici!

Impartasirea batranilor este foarte importanta. Unii nu s-au impartasit o viata intreaga, altii au avut grija de sufletele lor. Unii pun inceput bun la batranete. Dar lui Dumnezeu trebuie sa ii dam faina tineretii, nu tarata batranetii! Insa dam si noi ce avem fiecare!

4. Sunteti cununati la biserica?
Nu parinte! Nu avem bani! Asteptam cand om avea si noi cu ce!
Pai cum asa!? In ritmul asta nu o sa aveti niciodata bani pentru ca nu aveti binecuvantarea lui Dumnezeu! Intai cele duhovnicesti si apoi vin si cele lumesti! Iar apoi, toate pacatele astea (ale desfranarii) se vor razbuna mai tarziu pe voi, de va veti ruga si va veti intreba: Doamne da ce am facut de ne pedepsesti asa? Dumnezeu vrea sa ne pedepsim in lumea asta nu in cealalta. Si nimeni nu iti garanteaza siguranta zilei de maine? Veniti la biserica si va cununati! Va promit ca nu va costa nimic, numai puneti-va in randuiala!

5. Cimide! (Inchina-te in limba romanes)
Bre! Copii astia ai tai sunt botezati?
Nu parinte!
Pai cum asa bre? Ia adu-i la Biserica neaparat! Nu te costa nimic! Daca nu, vin cu un cazan urias pe strada voastra si va botez pe toti la rand ca multi ati tot amanat botezul! Amanarea de la cel rau este!

6. Vine parintele! Inchideti va rugam cainii!
Pe jos gheata! Cainii dezlegati...
Da nu musca cainele meu...! si hat! il prinde si ii perforeaza reverenda parintelui care nu e chiar ieftina...!
Ham! Ham! Ham! In loc sa stau linistit sa imi vad de gheata de sub picioare, trebuie sa imi vad de cainii dintre picioare. Na si tie un picior in gura ca vad ca mi-l cauti! Mars de aici!
Nu pot intelege de ce primesc unii oameni preotul cu cainii dezlegati...! In Moldova nu am vazut asa ceva! Nu va inchipuiti ca toti cainii sunt din aceea mici si galagiosi! Sunt si unii mari care nu prea stii ce le poate bate capul! Doar e animal!

7. Vai parinte iertati deranjul...!
Da nu am venit in inspectie!
Putini oameni se sinchisesc sa isi faca curat in casa cand stiu ca vine preotul... Asa o fi si in sufletul lor! Cand te impartasesti cu Hristos, deci il primesti pe Hristos in tine, faci putina curatenie in sufletul tau, nu? Te duci de te spovedesti! Preotul il reprezinta pe Hristos! Iti calca Hristos si Sfintii ingeri pragul casei tale! Cum il primesti? De ce nu ii deschizi?

8. Nu veniti la noi ca nu am bani!
Da, ti-am cerut eu ceva?! Lasa-ma sa iti binecuvintez casa! Vine si la tine Craciunul sau Boboteaza!

9. Cazurile sociale, casele cu copii multi sau batranii singuri sunt trecute intr-o evidenta. Cand gasim sponsori, ii trimitem la cine trebuie.

autor: Iordachescu Constantin
io_konstant@yahoo.com
http://paginadefolos.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu