Despre NIHILISM

Autor: Andrei N.-ND Cluj
NIHILÍSM s.n. Atitudine, tendinţă, concepţie sau manifestare care neagă rânduielile, instituţiile, morala, tradiţiile culturale existente într-o societate dată, fără să le opună, în schimb, altele superioare; atitudine de negare absolută. – Din fr. nihilisme.
La prima vedere, explicația din dicționar a cuvântului nihilism este potrivita in situațiile in care acest cuvânt este întâlnit la fel de rar ca si un primar cu mai mult de 8 clase. Ce este nihilismul si mai ales ce pericole aduce gândirea aceasta la nivel de individ sau la nivel social, voi încerca sa va explic in următoarele rânduri.
Nu rar ați întâlnit oameni cărora nu le pasa de societate, de strada pe care umbla, ce sa mai zicem de viitorul lor sau de viitorul urmașilor lor. Aceasta atitudine des întâlnita in Romania are un fundament filozofic bine pus la punct de minți “luminate” in cele 2 secole trecute. Deci putem spune cu oarecare aproximare ca bețivii care asigura profitul bodegilor din pasajele de la gara sunt un experiment filozofic demn de Harvard.
Dar sa nu mergem așa departe ci sa ne oprim la oamenii de rând, fara prea multe vicii si fara mai multe griji decât e normal. Pentru cati nu conteaza cine iese presedinte, cine ii reprezinta, ce drepturi au, ce face statul cu banii lor, ce fac bancile cu banii lor si multe alte intrebari, la care intr-o tara democrata, cu o populatie „educata” in spirit social s-ar cauta un raspuns imediat. La noi NU contează, NU ne pasa, nu ne batem capul cu asa ceva, „Noi nu știm din astea” si nici nu vrem sa stim!
Ca si alte experimente pe „cobaiul” romanesc, samanta nihilismului adânc plantata de fostul regim si crescuta cu succes de urmatoarele, asigura o masa de oameni care nici macar nu trebuie docilizata ci care trebuie doar controlata. In fata unui om ignorant, orice arma nu mai este de folos. Nu OTV-ul si Acasa TV si etcetera TV se fac vinovate pentru ignoranta populatiei. Starea de spirit inerenta a populatiei este ignoranta.
Combaterea acestei atitudini, a nihilismului romanesc, se poate face doar prin valorificarea tuturor indivizilor capabili sa adere unei cauze, fie ea si de cealalta parte a baricadei ideologice. Pentru ca atâta timp cat 10 indivizi se lupta pentru a demonstra intaietatea ideilor lor, cei 100.000 din jurul lor vor spune sec: „Nu știu, nu-mi pasa!”
http://blog.nouadreapta.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu