Mafia irlandeza

Mafia irlandeza – Teroarea nevazuta a Mainii Albe

Mafia irlandeza – Teroarea nevazuta a Mainii Albe Foto 
Inca din secolul al XVIII-lea, irlandezii au inceput sa debarce in America. In veacul urmator, valuri masive de emigranti au pornit din Irlanda spre Statele Unite ale Americii, ca spre un nou Taram al Fagaduintei. Stabilindu-se in orase, au dat nastere uneia dintre cele mai vechi si importante retele de crima organizata, ramasa in istorie sub numele de mafia irlandeza.
Inca din secolul al XVIII-lea, irlandezii au inceput sa debarce in America. In veacul urmator, valuri masive de emigranti au pornit din Irlanda spre Statele Unite ale Americii, ca spre un nou Taram al Fagaduintei. Stabilindu-se in orase, au dat nastere uneia dintre cele mai vechi si importante retele de crima organizata, ramasa in istorie sub numele de mafia irlandeza.

In cautarea unei vieti mai bune
Inainte de revolutia americana, numarul irlandezilor care migrau in SUA era relativ mic. Plecau acolo fie de buna voie - asa cum se intampla cu servitorii care-si urmau stapanii -, fie deportati ca urmare a unor infractiuni comise in tara de origine. Dupa anul 1820, numarul lor a crescut enorm: incepuse epoca marii dezvoltari economice a SUA, peste tot se defrisa, se construia, iar mana de lucru era mai necesara ca oricand. Impinsi de saracie, barbatii Irlandei - pe vremea aceea o tara prea putin dezvoltata - isi paraseau insula cetoasa in cautarea unei vieti noi, peste ocean. Ajunsi in America, mii de irlandezi lucrau in exploatari forestiere sau in constructii, mai ales in partea de nord-vest a tarii. Marile proiecte de constructii au avut de castigat de pe urma sosirii in numar mare a irlandezilor dornici sa lucreze in America. Saparea Canalului Erie, de pilda, - menit sa lege raul Hudson cu lacul Erie, aflat la granita dintre SUA si Canada, - a fost un astfel de proiect: cei mai multi dintre muncitorii care au lucrat la construirea lui erau irlandezi.
Imigranti irlandezi la sfarsitul secolului al XIX-lea


Daca ar fi fost doar atat, SUA n-ar avea astazi peste 36 de milioane de locuitori de origine irlandeza (autodeclarati ca atare cu prilejul unui studiu efectuat in anul 2006). Dar, incepand cu anul 1854, s-a petrecut in Irlanda ceva cumplit, care avea sa-i goneasca pe irlandezi din propria lor tara, facandu-i sa caute peste ocean o viata mai buna - sau macar supravietuirea. Irlanda a fost lovita de o foamete ingrozitoare, pricinuita de o boala a cartofului, boala care a distrus recoltele de care depindea viata unei treimi din populatia tarii. La acest ghinion s-au adaugat factori politici si sociali. Irlanda, cucerita de englezi, se afla in componenta Marii Britanii. Pamanturile erau detinute de un mic numar de proprietari bogati, dintre care multi isi petreceau viata in Anglia, lasandu-si mosiile in grija unor arendasi care aveau sarcina de a stoarce venituri cat mai mari - evident, exploatandu-i pe tarani. In lipsa unor relatii mai bune, mai apropiate, intre stapanii pamanturilor si cei care le munceau, relatii care le-ar fi conferit, poate o oarecare protectie in fata flagelului, irlandezii au resimtit groaznic scaderea recoltelor care le asigurau hrana. Foametea a lovit cumplit populatia deja saracita. Un milion de oameni au murit, iar alti un milion si-au luat, pur si simplu, lumea in cap, parasindu-si tara, unde parea ca nu-i asteapta decat moartea prin infometare.

America le aparea acestor deznadajduiti ca un liman, un loc in care ar fi putut sa gaseasca un trai mai bun. Asa incat intr-acolo s-au indreptat cei mai multi dintre irlandezii plecati de acasa. Aproximativ doua tremi s-au dus in SUA si o treime in Canada dar, dintre acestia din urma, multi au parasit Canada dupa cativa ani, mutandu-se si ei in Statele Unite ale Americii si alaturandu-se comunitatilor irlandeze deja instalate in cateva orase aflate in plina dezvoltare, precum Philadephia, Boston, New York si Providence. Treptat, au inceput sa se stabileasca tot mai la vest, din Pittsburg, Chicago si Detroit pana in San Francisco si Los Angeles. Iar din randul comunitatilor de imigranti irlandezi s-au constituit mai intai bandele strazilor - sau bandele de cartier -, iar dintre acestia s-au recrutat, mai tarziu, membrii unor extinse grupari de crima organizata care, impreuna, au alcatuit asa-numita mafie irlandeza. (Un numar mai mic de irlandezi a ales Australia spre a-si incerca norocul, drept care si acolo exista, mai ales in orasul Melbourne, o istorie si o traditie a mafiei irlandeze. Membrii acesteia sunt infiltrati in mai multe sindicate, pe care le controleaza intr-o masura mai mare sau mai mica. Se banuieste ca ar fi fost implicati si intr-o serie de omoruri care au avut drept victime peste 30 de membri si asociati ai unor grupari de crima organizata, intre anii 1998 si 2009. Dar sa nu anticipam.)
Gangsteri irlandezi din America anilor '20


O viata la marginea societatii
Viata irlandezilor in SUA era, cel mai adesea, precara. Erau supusi discriminarii - mai ales din motive religioase, cei mai multi dintre ei fiind catolici, in vreme ce populatia majoritara era protestanta. Dar, mai grav, aveau, cum am spune azi, o "imagine proasta", fiind considerati violenti, alcoolici, nedemni de incredere si inclinati spre tot felul de faradelegi. Unul dintre stereotipurile cele mai frecvent asociate cu irlandezii era apartenenta lor la bandele de strada, alcatuite din derbedei batausi, lipsiti de orice bruma de comportament civilizat. Ca asemenea bande si asemenea infractori au existat , e neindoielnic; inca de la inceputul secolului al XIX-lea, in orasele unde existau comunitati irlandeze, s-au constituit grupuri de barbati de aceasta origine. Asa cum se intampla si azi cu bandele de cartier, aceste grupari erau rivale, fiecare cautand sa obtina un avantaj asupra celorlalte, sa capete un statut superior, iar rivalitatea degenera, in cele din urma, in conflicte, alimentate de factorii psihologici inerenti vietii pe care o duceau acesti oameni. Traind cel mai adesea in mahalale, ducand o viata mizera, care starnea resentimentele si stimula agresivitatea, gasindu-si adesea refugiul in alcool, irlandezii din America aveau toate sansele sa dea nastere unui asemenea fenomen. Iar aceste bande de cartier au stat la originea "mafiei" irlandeze.


Bandele irlandeze isi obtineau veniturile ocupandu-se de tot soiul de afaceri ilegale, dirijand retele de jocuri de noroc, prostitutie, baruri, case de pariuri. Una dintre specialitatile lor recunoscute era "aranjarea" curselor de cai. Unul dintre primii asemenea afaceristi a fost James "Old Smoke" Morissey, o foarte bizara figura a istoriei americane, un personaj incredibil, care s-a ridicat de la statutul de emigrant sarantoc si analfabet pana la cel de reprezentat in Congresul si in Senatul Statelor Unite ale Americii, in buna parte datorita caracterului sau darz si duritatii capatate ca urmare a vietii grele pe care a dus-o in tinerete. El si-a castigat notorietatea boxand, fiind unul dintre primii si cei mai cunoscuti eroi ai ringului in SUA; in acelasi timp, insa, a fost implicat in tot felul de afaceri cu pariuri sportive, iar unii spun ca ar fi patronat si niste case de toleranta. Asta se intampla in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
James "Old Smoke" Morissey


In anii 1860 si 1880, in SUA au sosit valuri masive de imigranti evrei si italieni. Acestia aveau aceleasi probleme ca si imigrantii irlandezi: erau saraci, inaspriti de viata grea, dispretuiti de populatia autohtona protestanta, discriminati si plini de ura si frustrarea pe care o astfel de viata le sadeste in oameni. Si fenomenul s-a repetat: dupa cateva decenii, mafia irlandeza si-a vazut pozitia dominatoare amenintata de mai nou constituitele mafii evreiasca si italiana. Razboiul dintre ele s-a intetit la inceputul secolului XX si a ajuns la apogeu in perioada prohibitiei (1919 - 1933). Ca si alti emigranti, irlandezii au vazut in prohibitie un prilej de afaceri si de imbogatire. Dar era vorba de o lume dura, in care fiecare trebuia sa-si faca loc cu pumnii si cu gloantele. Pentru a ajunge sa faci afaceri rentabile cu spirtoase - afaceri ilegale - trebuia sa fii capabil sa te aperi de cei care voiau sa-ti deturneze transporturile si sa-ti fure marfa si, cum pentru cei inclinati spre violenta cea mai buna aparare este atacul, bandele incercau care mai de care sa-si sterpeleasca unele altora incarcaturile de alcool transportate clandestin.


Irlandezii s-au impus repede in acest brutal "mediu de afaceri", caci trecutul violent al bandelor de imigranti irladezi pregatise deja o adevarata traditie a violentei in randurile lor. Asa ca gangsterii irlandezi au devenit jucatori temuti in lumea intunecata a afacerilor interlope. La Chicago, orasul devenit simbol al gangsterismului in anii prohibitiei, numeroase grupari irlandeze s-au implicat in comertul clandestin cu bautura, rivalizand atat intre ele, cat si cu gangsterii italieni, ca Al Capone si banda sa Chicago Outfit, rivalitatea comerciala degenerand in confruntari pline de impuscaturi, sange si morti.



In primii ani ai secolului XX, mai multe bande irlandeze din New York au incercat sa tina piept puterii crescande a gangsterilor de origine italiana, asociindu-se intr-o grupare numita White Hand Gang. Initial, metoda a functionat cu succes, tinandu-i la respect pe rivalii italieni. Dar, curand, pe la mijlocul anilor 1920, alianta irlandeza s-a destramat si gangsterii italieni au dobandit suprematia in lumea interlopa new-yorkeza. Iar distrugerea aliantei a pornit chiar din interior, pentru ca, pe langa conflictele cu gangsterii evrei si italieni, mafia irlandeza era macinata adesea de razboaie interne. Bandele se luptau intre ele si acest lucru le-a slabit considerabil puterea si le-a grabit declinul.
Membri ai gruparii White Hand Gang

  • Acest fenomen nu a fost specific doar primelor decenii ale secolului XX: in Boston, oras in care mafia irlandeza are o istorie lunga si bine documentata, s-a desfasurat, in anii 1960, un sangeros razboi intre doua grupari rivale: Charlestown Mob, condusa de fratii McLaughlin, si Winter Hill Gang, carmuita de James "Buddy" McLean. De data aceasta conflictul ar fi izbucnit, se spune, nu din cauza unei rivalitati de ordin economic, ci din pricina unei povesti cu femei: unul dintre fratii McLaughlin ar fi incercat sa-i fure iubita unui asociat al bandei Winter Hill. Razboiul s-a soldat cu mai multi morti si cu disparitia bandei Charlestown Mob.
  • Intre 1966 si 1977, New York a fost teatrul unui razboi pentru suprematie intre Michael Spillane si James Coonan, fiecare dorind sa capete controlul asupra gruparii The Westies. Conflictul s-a complicat prin implicarea a doua organizatii mafiote italiene, clanurile Gambino si Genovese, incheindu-se, in cele din urma, dupa infruntari soldate cu mai multi morti, printr-o intelegere intre grupuri, prevazandu-se si niste clauze financiare care sa multumeasca pe toata lumea si sa puna capat luptelor.


Mafia irlandeza contemporana
Daca, timp de un secol, mafia irlandeza din America purtase stigmatul originii sale si inclusese mai ales oameni din clasele inferioare ale societatii - urmasi ai imigrantilor saraci si agresivi care formasera bandele de cartier in secolul al XIX-lea - in schimb, in anii 1950 si 1960, americanii de origine irlandeza au inceput sa se inalte treptat. Au trecut, in marea lor majoritate, la afaceri legale; un mare numar dintre ei au facut studii universitare. Odata cu cresterea nivelului intelectual si social al minoritatii irlandeze si cu scaderea infractionalitatii in randurile sale, imaginea ei s-a imbunatatit considerabil. O contributie la acesta ameliorare a avut-o, probabil, si alegerea ca presedinte (in 1960) a lui John Fitzgerald Kennedy, mandru de originea sa irlandeza si a carui popularitate s-a rasfrant in mod pozitiv asupra grupului etnic din care facea parte.
Tatuaj tipic al gangsterilor irlandezi


Cum se prezinta mafia irlandeza in a doua jumatate a secolului XX si in primii ani ai secolului XXI? Reputatia ei de violenta si cruzime a palit mult. Totusi, au mai fost asociate cu ea cateva scandaluri (destul de rasunatoare, e drept) si cateva personaje devenite aproape legende. Unul dintre aceste scandaluri are in centru figura lui James Joseph Bulger, zis Whitey Bulger (n. 1929), american de origine irlandeza, presupus cap al gruparii Winter Hill Gang si care se afla pe lista celor 10 oameni pe care FBI ii cauta cu cea mai mare inversunare. Bulger este acuzat de o gramada de infractiuni, printre care omor, talharie, spalare de bani si trafic de droguri. Afacerea a implicat si un scandal de coruptie, acesta fiind motivul penteru care cazul a facut atata valva: Bulger a reusit, in anii 1990, sa scape de toate incercarile FBI-ul de a-l captura, gratie informatiilor pe care i le-a furnizat chiar un membru al FBI, agentul John Connolly. Timp de ani de zile, acesta a transmis membrilor bandei Winter Hill informatii confidentiale privind intentiile si actiunile FBI cu privire la ei.

John Connolly a fost, la randul lui, acuzat de complicitate la numeroase fapte savarsite de Bulger si, in urma condamnarilor primite (ultima la 15 ianuarie 2009 - la 40 ani de inchisoare) urmeaza, dupa toate probabilitatile, sa-si petreaca tot restul vietii in detentie. Intre timp, Whitey Bulger este in continuare cautat de FBI, care a anuntat ca ofera o recompensa de 2 milioane USD (!) pentru informatii care sa duca la capturarea lui. Cea mai recenta stire sigura, care ii confirma prezenta la Londra, dateaza din 2002. De atunci, nu s-a mai primit nici o informatie certa.
REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE AL CAPONE - GANGSTERUL PRIN EXCELENTA, IN URMATORUL EPISOD AL MARATONULUI "DESCOPERA SECRETELE MAFIEI"!
Nu ratati niciun articol din maratonul "Descopera secretele Mafiei" si veti afla ceea ce putini au avut curajul sa va spuna pana acum...crima organizata se desfasoara chiar langa voi, face parte din viata voastra, fara ca macar sa o stiti!
http://descopera.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu