Azilul politic de Daniela Oprea jurist

O solutie pentru persoanele persecutate in tara

Azil politic

Acordarea de catre un stat a dreptului de intrare si de sedere pe teritoriul sau a unei persoane straine, persecutate in tara sa pentru convingerile politice.
Urmarind zi de zi, declaratiile politice ale presedintelui, primului ministru, ministrilor, parlamentarilor, etc. , mai mult constatand realitatile care ne-nconjoara (criza, degradare umana, promovarea non valorilor, disparitia statului de drept, abuzurile suportate de catre intregi paturi sociale, etc.), viitorul luminos al urmatorului deceniu de guvernare stabila, incep sa nu mai gasesc o solutie rationala si pentru cei care sunt in aceeasi situatie le pot oferi o alternativa (de care  imi aduc aminte beneficiaza si renumitul Gregorian Bivolaru) si anume:

Azilul politic în Suedia

un articol de Daniela Oprea, jurist


Suedia este o ţară binecunoscută pentru sensibilitatea faţă de încălcările drepturilor omului, o ţară ce consideră că persoanele supuse la persecuţii şi încălcări ale libertăţilor lor fundamentale au dreptul să ceară azil politic. De altfel, cea mai mare parte din emigranţii care sosesc în Suedia sunt persoane care cer azil politic şi îl şi obţin.
Conform Convenţiei de la Geneva şi a Convenţiei privind statutul de refugiat la care Suedia a aderat alături de alte 141 de state, se acordă protecţie persoanelor care  se tem, pe baza unor argumente bine fondate, să se întoarcă în ţara lor de origine din cauza unor pedepse corporale sau mortale, unor tratamente sau pedepse degradante sau pentru că sunt subiectul torturilor, discriminărilor sau altor violări ale drepturilor fundamentale.
Solicitanţii de azil politic în Suedia trebuie să se adreseze Biroului de emigrări (Migrationsverket). Acesta le examinează cererea şi stabileşte dacă motivele pentru care doresc să obţină azil politic sunt întemeiate. Solicitantul are una sau mai multe întâlniri cu un ofiţer al Biroului de emigrări căruia îi prezintă motivele sale. Dacă se stabileşte că aceste motive nu sunt suficiente şi solicitantul nu este de acord, i se pun la dispoziţie un consilier şi asistenţă juridică pentru a contesta decizia şi a dovedi soliditatea argumentelor sale.
Fiecare caz este analizat individual şi de aceea durata soluţionării depinde de  complexitatea cazului. Doar în cazul în care contestaţiile sunt respinse în urma unui proces juridic, persoanei i se cere să plece de bună voie din Suedia şi i se plătesc cheltuielile de drum.
Pe perioada în care cererea este în curs de analiză solicitantul poate locui la alegerea sa fie la prieteni sau rude, fie într-unul din centrele de primire ale Biroului de emigrări. Mai mult de jumătate din emigranţii în Suedia aleg prima variantă. Pe perioada aşteptării li se asigură o sumă de bani necesară cheltuielilor zilnice şi sunt implicaţi în anumite activităţi cum ar fi lecţii de limba suedeză sau de engleză, cursuri de calculator sau de calificare  în meserii practice, care îi vor ajuta să îşi găsească mai uşor un loc de muncă după aprobarea cererii.
http://stareanatiunii.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu