:: De-ar trai Hippocrate din Cos!

Titlu: De-ar trai Hippocrate din Cos!
Autor:: http://simioncristian.wordpress.com/2010/05/23/de-ar-trai-hippocrate-din-cos/
Articol: În Oltenia se înregistrează în această perioadă o criză fără precedent în sistemul de sănătate. Cadrele medicale, doctori şi asistenţi, pleacă în masă în străinătate. Cei mai mulţi spun că, în România, fără şpagă nu ar putea supravieţui.

Aproape 50 de medici din judeţul Dolj au părăsit ţara în primele şase luni ale acestui an, pentru a-şi practica meseria în străinătate. În tot anul trecut, cifra celor care au luat această decizie nu depăşea 40. În cazul asistenţilor medicali, situaţia este şi mai critică. În doar două luni, 70 de angajaţi de la Spitalul Nr. 1 au renunţat să muncească în ţara de baştină. În 2009, numărul se apropia de 20.

Grav este că pleacă profesioniştii, asistenţi şi profesori universitari de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, anestezişti apreciaţi şi rezidenţi cu rezultate deosebite. Unii spun că nu le mai convine să se resemneze când pacientul le bagă în buzunar plicul cu atenţie. Alţii, la început de carieră, sunt hotărâţi să-şi practice meseria cu aparatură la standarde europene în Elveţia, Anglia, Germania.

Dacă tinerii sunt entuziaşti să o ia de la capăt peste graniţă, în speranţa că nimeni şi nimic nu le va pune beţe-n roate în traseul meseriei pe care au ales-o, cei care au adunat câţiva ani de experienţă se declară nemulţumiţi de faptul că sistemul este "într-un proces de autodistrugere"!

"Am luat şpagă. Recunosc. Dar niciodată nu am condiţionat actul medical. Nici nu aş putea face asta vreodată. Însă, la un salariu de 1.500 de lei, în condiţiile în care am o vechime de peste zece ani, nu mi se pare normal. Sistemul mă determină să fac asta. Şi mă doare, îmi e ruşine că trebuie să închid ochii, când bolnavul îmi bagă şpaga în buzunar", a precizat medicul Alin R., care însă a refuzat să-i fie publicat numele integral.
--
Visitor Ip: 86.35.6.50

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu