:: Daca se vrea… se poate!

Titlu: Daca se vrea… se poate!
Autor:: http://simioncristian.wordpress.com/2010/05/14/daca-se-vrea-se-poate/
Articol: "Statul mai are 180 de întreprinderi cu pierderi.

Doar pierderile primelor zece dintre ele sunt de 3,46 miliarde de lei în 2009. Dacă ar fi vândute cu un euro fiecare, s-ar obţine jumătate din tăierile de pensii. În plus, n-ar mai trebui tăiate salariile profesorilor şi doctorilor. De exemplu, pierderile Tarom reprezintă jumătate din salariile tuturor medicilor rezidenţi din România. Mândria costă. E opţiunea ta dacă vrei să ai o companie naţională sau să-ţi fugă doctorii. Tot o opţiune e dacă vrei să cheltuieşti de 2,5 ori mai mult cu plata salariilor poliţiştilor şi jandarmilor decât cheltuieşti cu toţi profesorii şi medicii plătiţi de Ministerul Sănătăţii la un loc. Un jandarm de 25 de ani cu liceul la bază şi care a făcut armata are 1.900 de lei, iar un profesor debutant are 840 de lei, deşi a făcut o facultate. Statul socialist mai funcţionează încă.

Cheltuielile de personal prevăzute în bugetul general consolidat al statului sunt 45,7 miliarde de lei. Bugetul de pensii este de 39,6 miliarde de lei. Reducerea cu 15% înseamnă 5,9 miliarde de lei. Dacă din cei 1,5 milioane de bugetari jumătate se ocupă de plimbatul hârtiilor (i-am exclus pe profesori, doctori, poliţişti, jandarmi, ca de altfel pe toţi cei necesari serviciilor oferite de stat), din aceşti 750.000, 600.000 pot fi cu uşurinţă trimişi să se ocupe cu altceva în domeniul privat.

Statistic asta înseamnă 18,3 miliarde de lei economisiţi. De peste trei ori cât tăierea pensiilor. Nu am mai pus la socoteală celelalte cheltuieli directe prilejuite de existenţa inutilă a acestor oameni în sistem: utilităţi, birotică, logistică, deplasări care, tot statistic vorbind, înseamnă cel puţin o treime din costurile salariale. Revin şi la ideea că birocraţii pot sta şi cu chirie, deci sediile administrative ar putea fi vândute şi reînchiriate. Aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor civilizate. Ne-ar mai aduce această operaţiune în jur de 20 de miliarde de euro, atât cât am cerşit de la FMI şi UE. Dar nu, noi ne certăm fugărindu-ne de-a valma spre buza prăpastiei. Toţi cred că au ceva de câştigat din brambureala generală."
--
Visitor Ip: 86.35.6.50

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu