:: Carol Quintul (1500-1558)

Titlu: Carol Quintul (1500-1558)
Autor:: Odorica Ion
Articol: Nu fac apologeul nemtilor, nu-mi place limba germana. Nu as invata limba germana nici de as fi pusa cu fundul pe soba incinsa.
Dar am inteles ca doar invatind limba germana te disciplinezi.
Am lucrat in 1968-1969, 1972-1973, in acelas birou cu specialistii nemti veniti sa monteze instalatiile aduse de ei, la chemarea lui Ceausescu, care a indatorat tara. Le stiu firea, erau politicosi, distanti, dar sa te fereasca Dumnezeu cind ajungeau acasa ce orgii au facut de au speriat pe toata lumea.Se infrineaza in societate (in public, la locul de munca), dar cind scapa caii sa fugi cit te tin picioarele, ca daca te prind e de rau. Ha, ha, ha !

Am auzit mereu spunindu-se acum 40-50 de ani ca daca nu pierdeau nemtii razboiul pe cine mai acuzam noi acum, de cine mai rideam noi acum? Atunci.

Carol Quintul spunea :

Vorbesc spaniola cu Dumnezeu, italiana cu femeile, franceza cu bărbaţii şi germana cu câinele meu.(eu stiam ca a zis ca germana vorbeste cu calul lui)Acesta este citatul:
In tinerete, Carol a primit o educatie aleasa, fiind influentat foarte mult de umanismul olandez. Nascut si crescut la Gand, in Tarile de Jos, el a invatat, in primii ani ai vietii, flamanda si franceza, apoi spaniola, germana si italiana. Pe buna dreptate se spunea "El vorbeste cu Dumnezeu in spaniola, cu femeile in italiana, cu barbatii in franceza iar armasarului ii adreseaza comenzile in germana".
In imperiul meu soarele nu apune niciodata.
Cine cunoaste mai multe limbi atitia oameni valoreaza.(citatele lui)

Complexat de infatisarea lui - mai ales de maxilarul proeminent si barbia ascutita (asa-numita "buza de Habsburg"), elemente ce vor constitui trasatura fizica dominanta, pentru multe generatii, a neamului sau, Carol a dorit sa-si depaseasca semenii prin calitatile sale morale. De altfel, deviza lui, "Plus Ultra" ("mai mult, mai departe") este elocventa pentru dorinta obsesiva de a-i depasi pe ceilalti, autodepasindu-se in acelasi timp pe sine.


Si nu va mai tineti de capul meu, lasati-ma sa-mi traiesc si eu copilaria !!!! Sic !
http://odorica.blogspot.com/
--
Visitor Ip: 85.186.214.25

2 comentarii:

  1. Ai uitat-o pe-aia cu pieptu-n fata - ciocu mare si-un tripa! :)))
    Ce inseamna apologeu? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am vrut sa stric sopirla !!!!(sa distrag atentia)Apologeu este secret si nu spun la nimeni. E bine!!!

    RăspundețiȘtergere