:: De ce fumam?

Titlu: De ce fumam?
Autor:: Razvan
Articol: De ce sa nu fumezi?

Daca dupa trei fumuri, acel filtru perfect alb s-a facut maroniu, imaginati-va cum se va depune fumul pe unghii, pe dinti si cel mai important in plamani.

Cum sa va lasati de fumat si alte efecte daunatoare gasiti cu gramada pe internet, asa ca nu voi mai umple spatiul virtual cu aceleasi informatii repetate. In schimb vreau sa fac niste observatii personale (si confirmate si de altii) in legatura cu fumatul. Da fumez, desi nu ma pot numi fumator, eventual de ocazie ; nici tigara nu o tin cum trebuie in mana.

De ce fumam? Pentru ca am invatat de la altii. Deci, fumatul se transmite din generatie in generatie. Initiat in ghilda fumatorilor, mai departe, ramane la aprecierea ta motivul pentru care incepi fumezi. Unii zic "anturajul", altii zic "stresul". De dragul anturajului am fumat si eu in liceu, cand m-am luat dupa turma. Evident nu mi-a facut nicio placere, adolescent fiind vroiam sa fiu ca toti ceilalti. Cateva luni mai tarziu cand personalitatea mea si-a construit o oareacare identitate cat sa nu mai depind de altii, pur si simplu n-am mai fumat si nici n-am simtit nevoia sa o fac mai tarziu.

De ce ne place sa fumam? Multi zic ca este nicotina de vina. Si ca totul este pe baza chimica, inclusiv dependenta. Eu intotdeauna am considerat ca placerea si inclusiv dependenta este pe baza psihologica. Dependenta se creaza, nu in momentul in care ai pus tigara in gura, ci atunci cand ai gasit motivul pentru care o faci. Si nu ma refer la acele motive cu care ne scuzam: "nu mai pot sa ma las" , "din cauza stresului", "ca toti de la mine fumeaza, mai bine fumez si eu". Vorbesc de motivele interioare pe care, cateodata ,nici nu le constientizam.

Cand fumam? Cand suntem cu prietenii, cand ne simtim bine, cand socializam, cand suntem relaxati, dupa ce mancam, dupa sex. Mintea ta invata ca atunci cand fumezi, esti cu prietenii, te simti bine, socializezi, esti relaxat, ai mancat bine sau ai facut sex. Ai creat o ancora. (asemenea cainelui lui Pavlov)

Cand simti nevoia sa fumezi? Cand esti agitat sau nervos, ce faci? Fumezi. Mintea ta stie ca atunci cand fumezi deobicei esti relaxat si va recrea starea aceea pe care ai avut-o cand fumai complet relaxat dupa sex, dupa ce ai mancat sau cand erai in companie buna. Cand te simti prea timid intr-un grup nou de oameni, ce faci? Iti aprinzi o tigara. Mintea ta stie ca atunci cand fumai, deobicei te aflai intr-un grup de oameni cu care interactionai si te simteai bine, si va recrea acea stare. Iti va fi mai usor sa te integrezi. Cand te simti singur, ce faci? Iti aprinzi in bucatarie o tigara si stai pe geam. Mintea ta stie ca atunci cand iesi in oras si esti cu altii, deobicei fumezi, asa ca va recrea starea aia, iar tu te vei simti mai bine.

Cum se creaza dependenta? Te vei folosi de ancora asta de atat de multe ori, incat nu mai sti cum sa recreezi starile de placere decat prin fumat. Daca te-ai lasat de fumat si stai cu prietenii, nu te vei simti pe deplin fericit ; daca nu fumezi, parca iti lipseste ceva. Ceilalti care fumeaza, parca au o placere in plus fata de tine, iar tu esti privat de acea placere completa. Esti fericit cu jumatate de norma. Devii frustrat ca trebuie sa stai nefericit, cand esti singur acasa, cand sentimentul de a fi cu altii sta doar la o tigara distanta. De ce sa nu fumezi o tigara si sa te simti mai bine? Astea sunt ganduri, poate subconstiente, ale unui fumator.

Cum sa ne lasam? Sunt multe persoane care incearca. Dar nu reusesc pt ca mintea lor nu vrea cu adevarat sa se lase. O fac pt ca au auzit ca nu e bine, dar nu cred cu adevarat.


Marketing-ul profita de incercarea unora de a se lasa, nascocind tot felul de produse. Alte persoane mai inventive, gasesc metode interesante prin care sa se autoconvinga ca fumatul este ceva negativ. De exemplu tot prin ancorare, asociaza fumatul cu risipa de bani. Am cunoscut o persoana care in fiecare zi, rupea N+1 tigari din cele 20, pana cand ajungea sa plateasca o tigara la pretul de un pachet. Nu exista solutii universal valabile, exista doar solutia care functioneaza pentru tine.

Imaginati-va ce s-ar intampla daca noi barbatii, in loc de o tigara, de fiecare data am face 15 flotari, iar femeile ar alerga 5 minute.

Mai multe pe Things Worth Mentioning: http://deceneu789.wordpress.com/
--
Visitor Ip: 79.116.178.228

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu