Cateva curiozitati despre vechii romani
Soldaţii răniţi purtau pe răni pânze de păianjen. Materia lipicioasă ajuta pielea să se regenreze. Îndesarea unor ierburi în bandaj era un alt truc – ajuta la uciderea microbilor.
Romanii au inventat încălzirea centrală. Cetăţenii bogaţi beneficiau de astfel de facilităţi, căldura provenind din focuri care ardeau în subteran, întreţinute de sclavi.
Romanii au fost primii care au produs cimentul amestecând cenuşă vulcanică, calcar şi apă. Singura problemă este că cimentul trebuia folosit foarte repede pentru că se întărea aproape instantaneu.
Încălţările romane aveau ţinte! Asta pentru că soldaţii aveau nevoie de încălţaminte rezistentă pentru a rezista marşului. Tălpile de piele erau prevăzute cu ţinte care să prevină uzarea rapidă.
Câinii de pază ai romanilor erau din sticlă şi piatră…Mozaicurile canine îî avertizau pe hoţi să facă cale întoarsă, fiind acompaniate uneopri de expresia “Cave canem” (Păzeşte-te de câine).
Romanii purtau inele de căsătorie. Iar miresele romane văluri şi flori. Căsătoria avea valoare contractuală, la fel ca azi.
Învăţătorii erau majoritatea sclavi greci foarte înţelepţi, deci nu vorbitori native de limbă latină. Existau puţine şcoli, copiii din familiile bogate beneficiind de învăţători privaţi. Scrisul se practica pe tăbliţe cerate care puteau fi refolosite.
Şoarecele rumenit cu miere reprezenta o delicatesă în Roma antică. Bucătarii obişnuiau să ţină şoarecii în borcane de teracotă şi să-i îngraşe câteva săptămâni, ca să le asigure un gust mai bun.
Romanii obişnuiau să meargă la toaletă împreună. Se putea conversa uşor datorită apropierii latrinelor. Nu exista hârtie igienică, dar în schimb se foloseau bureţi pe un băţ…
Romanii nu întrebuinţau săpun pentru igiena personală. În schimb frecau pe piele ulei de măsline, pe care îl îndepărtau apoi cu o bucată de metal. Astfel curăţau praful şi celulele moarte.
Superstiţiile nu se limitau doar la oamenii de rand. De pildă împăratul Augustus îşi încălţa mereu piciorul drept primul, din credinţa că stânga aduce ghinion. Cuvântul latinesc pentru “stânga” este “sinister”…
Vechii romani credeau că vederea unei bufniţe aducea ghinion, mirositul ciclamelor prevenea apariţia cheliei, sunetul clopotelor înlesnea naşterea şi prezenţa albinelor însemna că zeii sunt favorabili… De Irina-Maria Manea – Historia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu