Cine este domnul Dan Vasile Constantin?

Am cunoscut multi oameni politici la viata mea, dar ceea ce se întîmplă astăzi în judetul Neamt, în cadrul unui grup care a luat puterea, este de necrezut, de neconceput! Mă întreb unde vom ajunge? Deseori aud în popor afirmîndu-se: „nu te pune cu cei multi si... că au mintea odihnită“. O fi, nu zic ba, dar nu-i mai putin adevărat că sînt si oameni politici ce nu pot fi pusi în aceeasi „oală“.
De cînd am redevenit cetătean cu o anumită pozitie în conducerea spitalului, am constatat faptul că unii neinstruiti (să mă exprim elegant) încearcă, dar nu vor reusi, să deturneze activitatea conducerii spitalului de la lege. Am spus-o si o repet, noua conducere nu „apleacă urechea“ la doleantele unui individ sau ale unui grup de interese. Legea este cea care dictează noii conduceri ce are de făcut. Pe această temă se poate comenta mult dar, cum eu sînt un tip mai pragmatic în probleme de politică si administratie, voi relata cele trăite în preajma unor consilieri judeteni si unor asa zisi oameni ce se autonumesc în CA al Spitalului Piatra Neamt si nu numai! Iată faptele:
1. Recent, spitalul a avut un CA format din oameni competenti ce ajută directia spitalului ca prin demersurile făcute să aducă pe linia de plutire un management neperformant lăsat mostenire de conducerile anterioare, fără ca cineva să-si asume responsabilitatea. Să reamintim faptul că Ministerul Sănătătii, cu ani în urmă, a mai achitat datorii, dar nimeni nu a plătit nimic! De data aceasta cred că organele abilitate să facă control vor evidentia în concluzii cine sînt cei ce si-au bătut joc de fondurile spitalului si vor dispune măsuri în consecintă.
2. Atunci cînd treburile spitalului o luaseră pe calea cea bună, unii membri ai CJ au găsit benefică schimbarea CA al spitalului. Ne-am trezit cu o echipă, avînd în frunte un utecist cu vechi state, as spune chiar cu apucături dictatoriale, numit Dan Vasile Constantin, însotit de un director DSP cu o mare calitate: are o flexibilitate deosebită a coloanei vertebrale în fata factorilor politici, că doar-doar si-o mentine functia si o doamnă dr. Căiescu, despre care se zvoneste că în scurt timp va fi sefa unui nou serviciu de sănătate la CJ! Ultimii doi, sînt membri în CA ale spitalelor din judet, dar în mod deosebit al Spitalului Judetean de vreo sase ani si au avut prin alternantă si functia de presedinte al acestui consiliu. Mă întreb, care a fost contributia acestor personaje cu functii în Sănătate atît timp cît spitalul a ajuns în starea de disfunctionalitate în care l-am găsit? Judecati si dvs! Cei trei citati mai sus au venit să schimbe abuziv, fără explicatii sau motivare, două doamne, dr. Grădinaru si dr. Pipirigeanu, adevărate profesioniste în domeniu, fiindu-ne de mare ajutor în luarea unor măsuri benefice bunei functionări a spitalului. Atît directorul DSP, pe numele lui Morenciu, cît si dna dr. Căiescu au tutelat cheltuirea banilor spitalului fără chibzuială si responsabilitate. De altfel, domnul Constantin a afirmat în cadrul CA că acest consiliu nu are nici o responsabilitate! Usor se poate constata că avem „abonati de profesie“ în comisii si comitete ceea ce mă face să strig: Cinste lui Caragiale căci este valabil si în ziua de azi, că de, tot a trecut el prin Piatra Neamt.
3. Numirea consilierilor judeteani în CA al spitalului trebuia să îndeplinească o normă obligatorie cerută de Legea 95/2006 cu modificările ulterioare, care la art. 186 al.2 lit.b, consfinteste: „doi reprezentanti numiti de CJ ori de CL, după caz, din care unul să fie economist. Scurt si la obiect. Norma se impune si nu se discută. Întrebat fiind, domnul a avut un zîmbet greu de caracterizat.

3. În legătură cu modul cum s-a schimbat CA la spital, am încercat să mă adresez consilierilor judeteni în sedinta din 20.02.2013, respectînd conditiile cerute de regulamentul de desfăsurare a sedintelor de consiliu (cerere adresată vicepresedintelui, dna. Emilia Arcan, înscrierea la diverse etc.). Dar, surpriză! Dna. Emilia Arcan s-a retras împreună cu domnul Constantin si un colonel ajuns consilier, într-o cameră alăturată. La cîteva minute, cei trei au apărut în sală si s-a deschis sedinta. Convins fiind că sedinta va fi condusă de dna. Emilia Arcan, aleasă presedintă de sedintă, am constatat că de fapt Constantin a fost cel ce a condus sedinta după bunul lui plac. Si-a pus omul care să-l propună ca presedinte al comisiei de concurs pentru functia de manager al Spitalului Piatra Neamt, pe nimeni altul decît pe acel colonel. Cînd sedinta a ajuns la capitolul diverse, presedinta a supus la vot cererea subsemnatului de a-mi expune punctul de vedere. Constantin a sărit ca ars, afirmînd că nu am dreptul acesta si că el nu-mi recunoaste calitatea de reprezentant al presedintelui CJ!? Deoarece majoritatea alesilor nu cunosc regulamentul de desfăsurare a sedintelor de consiliu, doresc să le reamintesc art.42, al.2, lit.b unde se afirmă: „presedintele consiliului, respectiv vicepresedintele care prezidează sedinta, va da cuvîntul consilierilor, invitatilor, precum si persoanelor care participă din proprie initiativă la sedintă, în ordinea solicitării, nimeni neputînd lua cuvîntul dacă nu îi este acordat“. Nici vorbă de vot, era decizia presedintelui care trebuia să-mi dea cuvîntul conform solicitării făcute în prealabil. Mi s-a pus pumnul în gură înainte ca vreunul din ei să aibă curiozitatea să afle ce as fi avut de spus. Oare cei mai multi dintre consilieri nu cunosc faptul că Spitalul Judetean face parte integrantă din politica statului român privind siguranta natională si, de ce nu, siguranta cetăteanului?

4. Analizînd critic situatia, îi aduc la cunostintă domnului Constantin că este ignorant în ale legii si că mi-a încălcat dreptul meu fundamental de cetătean si nu numai de reprezentant oficial, luîndu-mi dreptul - libertatea de exprimare, drept inviolabil, prevăzut de art. 30 din Constitutie. La aceasta se mai adaugă si normele europene cum ar fi: a). Pactul International privind Drepturile Civile si Politice (ratificat de România prin Decretul 212/1974, intrat în vigoare la 03.01.1976 si b). Declaratia Universală a Drepturilor Omului. Abuzurile consilierului Constantin creează un raport juridic între faptă si prejudiciu (în cazul meu, privare de un drept), aspect ce-l voi folosi la momentul potrivit. Totusi, în cadrul CJ, sînt si consilieri ce cunosc regulamentul de desfăsurare a sedintelor, ce-i drept - foarte putini si pe această cale doresc să le multumesc celor doi consilieri si în special domnului Cristian Tomulet, care le-a explicat celor multi că am dreptul să-mi sustin punctul de vedere în fata consiliului si nu este necesară procedura de vot. Avînd în vedere calitatea de consilier al PSD a domnului Constantin si greutătile făcute spitalului în privinta administratiei, îmi permit ca cetătean al acestui judet cu vechi state de serviciu profesional si administrativ, să vă întreb domnule Presedinte al PSD Neamt, Ionel Arsene, chiar nu vă interesează soarta Spitalului Judetean? Evident, întrebarea este retorică si am convingerea că vă interesează, fapt pentru care vă revine obligatia să analizati atitudinea consilierilor dvs. într-o emisiune televizată, împreună cu subsemnatul, în asa fel încît populatia judetului să constate adevărata situatie a spitalului. Sub semnătura dnei. Arcan Emilia a reusit să dezorganizeze activitatea Spitalului Judetean, activitate ce pornise pe un drum cu rezultate bune. Ca un personaj cu bun renume, sper să răspundeti provocării ce v-o adresez. Astept răspunsul d-voastră.

P.S.: În toată această luare de pozitie am folosit pentru Dan Vasile Constantin apelativul „domnul“ desi se cuvenea să folosesc altul, din alte vremuri, în ton cu o functie avută.

Articol afisat de 1408 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dr. Octavian HUIANU)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu