Lizica Codreanu

 

Artişti aproape uitaţi : Lizica Codreanu

Muza frumoasă , boemă si neconformistă a lui Constantin Brâncuşi


Dacă se spune că in spatele oricărui bărbat de succes stă o femeie puternică in cazul sculptorului  Constantin Brâncuşi se poate afirma că  în spatele geniului său au stat şi  iubirile sau muzele sale : Margit Pogany ( pictoriţa unguroaică ), Eillen Lane ( o frumoasa americancă de origine irlandeză) , prinţesa Maria Bonaparte, baroneasa Renee Irana Frachon sau franţuzoaica Leonie Ricou. Dar lista muzelor lui Brâncusi nu se opreşte aici şi – din păcate - de cele mai multe ori nu o incude pe Lizica Codreanu– o dansatoare româncă avangardistă genială.

Lizica Codreanu fotografiata de Brancusi - 1921


Dar cine a fost Lizica Codreanu :
S-a născut in 30 iunie 1901 la Bucureşti.A studiat istoria artei şi arta plastică la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti. In paralel a urmat cursuri de dans şi balet. La 19 ani pleacă la Paris pentru a-şi continua studiile  de balet. Studiază aici arta dansului  atat cu  renumitele coregrafe  Valandina si Nijinska dar  şi cu nu mai puţin celebrii maeştrii Serghei Diaghilev şi Igor Larionov.În aceasta perioadă frecventează , impreună cu sora ei Irina ( pictoriţă si sculptoriţă – elevă a  lui Brâncuşi ) cercurile avangardiste pariziene ale vremii, cercuri frecventate printre alţii de Tristan Tzara, Sonia Delaunay sau Man Ray.Tot in aceasta perioadă il cunoaşte pe Brăncuşi  , cel care o alinta Ţiganca , şi care o indrăgeşte imediat pe Lizica Codreanu datorită inteligenţei si umorului.

Lizica Codreanu - dans
Lizica Codreanu - in atelierul lui Brancusi


In această perioadă Lizica Codreanu pune in scenă spectacole in care valenţele expresioniste ale dansului sunt puse in valoare de costume si machiaje indrazneţe , avangardiste.



Lizica Codreanu impreuna cu Brancusi si cu sora sa Irina


In anul 1922, impreună cu un grup de prieteni, dansează inGymnopediile, un spectacol de balet pe muzica pianistului Erik Satie. Costumele si scenografia pentru acest spectacol au fost create de…Constantin Brâncuşi . Avanpremiera spectacolului a fost oferit de Lizica Codreanu printre sculpturile lui Brâncuşi iar  fotografiile făcute de maestru datează din 1921 Prima reprezentaţie, în costumele create de Brâncuşi se pare că ar fi avut loc la 11 aprilie 1922, la Groupement de l’Albatros.


  In costumul din Gymnopediile
( costum creat de Brancusi)
 In costumul din Gymnopediile
( costum creat de Brancusi)

Apare in rolul lui Pierrot-fulgerul in filmul avangardist de referinţăLe P’tit Parigot – intr-un celebru in epoca costum cu motive in zig-zag care pare a-i transmite impulsuri sacadate ca nişte fulgere (cf. Doina Lemny – O dansatoare româncă în avangarda pariziană):
In filmul Le P'tit Parigot - 1926
In filmul Le P'tit Parigot - 1926
În anul 1926 Lizica Codreanu pleacă intr-o lungă călătorie în Asia ( India, China, Japonia ). În Shanghai îl cunoaşte pe jurnalistul Jean Fontenoy – cu care se căsătoreşte şi cu care are un băiat. O căsătorie eşuată in cele din urmă datorită infidelităţi jurnalistului si a dependenţei acestuia de opium.

 
In filmul Le P'tit Parigot - 1926


Prima şcoală de hatha-yoga din Europa


In anul 1930 artista se imbolnăveşte de malarie şi trebuie să renunţe la dans.Căutând un remediu pentru boala de care suferea descoperă yoga. Se reintoarce la Paris in 1931 si, in anul 1938 , bazându-se pe propria experienţa, deschide prima şcoala de hatha-yoga din Europa.Va activa  in acest domeniu până in anul 1971, combinând in practicile sale terapeutice principii provenite din hatha-yoga, din acupunctura chinezească sau gimnastica suedeza, dar şi din practicile populare româneşti.A murit in anul 1993 la 92 de ani.

 Lectie de dans si hatha-yoga
Lizica Codreanu - o lectie de dans si hatha-yoga

Am folosit informaţii din: O dansatoare româncă în avangarda pariziană - Doina Lemny  şi  de pe: http://venus.org.ro.
 Fotografii: In labirint cu Barbu Brezianu. Brancusi, muzica si dansul - Virginia Barbu
deieri-deazi.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu