Sanatate » Disperarea bolnavilor de diabet: Partidul oamenilor suferinzi cere ajutor autorităților



endocrine2
Peste 100 de bolnavi de diabet au depus, la sediul administrativ al Spitalului Municipal de Urgență Roman, o solicitare prin care cer ca secția de Enocrinologie, Diabet și Boli de Nutriție să rămână în actuala locație de la etajul IV al unității sanitare. Dacă secția ar fi mutată din actuala locație, atunci pacienții ar avea un acces mai dificil la toalete, lucru vital pentru boala de care se tratează. DSP Neamț a făcut verificări și a cerut o schiță unitară pentru aceste mutări, inclusiv acordul șefilor de secții.


Sub titlul “Spitalul Roman, prieten sau dușman al bolnavilor de diabet?”, Asociația persoanelor cu diabet “Strop de miere” din Roman explică, într-un memoriu, dificultățile pe care le-ar întâmpina dacă această mutare ar avea loc. În momentul de față, pe palierul din partea stângă de la etajul IV al spitalului există două secții: Endocrinologia și Cardiologia. Conform procedurilor de reorganizare, în locul secției Endocrinologie ar urma să fie mutată secția ORL, iar pacienții ar urma să fie mutați pe mijlocul palierului, în cinci saloane. Bolnavii de diabet spun că acest lucru ar îngreuna extrem de mult accesul la toalete.

“Noi reprezentăm un «partid» al omului cu o suferință”

În prezent, în Roman sunt aproximativ 5.700 de bolnavi de diabet, din care 1.000 se internează anual în secția Endocrinologie din cadrul spitalului, pentru restabilirea echilbrului metabolic (scheme de tratament, insulină sau diabetice orale) ori pentru tratamentul complicațiilor (oftalmologice, neuropatice sau infecții). Secția se află în această locație de șase ani, iar în sala de mese a secției este amenajat un cabinet de educație sanitară, unde se vizionează filme educative pe teme sanitare. De asemenea, fiecare salon este dotat cu o stație audio, la care se difuzează materiale informative sanitare. Dorina Enășel, președintele Asociației “Strop de miere”,  suferă de diabet de 21 de ani. “Anul trecut, când doamna doctor Silvia Măndășescu a fost patru luni în concediu medical, iar secția a fost închisă, a trebuit să ajung tocmai pe la Timișoara să-mi pot administra medicația. Educația sanitară pentru bolnavii de diabet este foarte importantă, pentru că se referă la dietă și schimbarea stilului de viață. Dacă această reorganizare de secții, în vederea obținerii acreditării spitalului, ar avea loc, atunci secția ar fi mutată pe mijlocul palierului. Repoziționarea secției înseamnă pierderea accesului la cele patru grupuri sanitare proprii, ceea ce este extrem de grav, întrucât se știe că, prin natura bolii noastre, noi trebuie să mergem de multe ori la toaletă“, a spus Dorina Enășel.
La secția Endocrinologie, fiecare salon este dotat cu o stație audio, la care se difuzează materiale informative sanitare
La secția Endocrinologie, fiecare salon este dotat cu o stație audio, la care se difuzează materiale informative sanitare
În memoriul semnat de peste 100 de pacienți se arată că, în urma mutării, pacienții ar avea două alternative: fie folosesc toaletele de la capătul secției Cardiologie, fie grupurile sanitare de la secția ORL. “Avem, deseori, o scădere marcată a acuității vizuale, unii bolnavi de diabet sunt orbi, alții au amputații. Nu putem parcurge distanțe mari, cu atât mai mult cu cât secția ORL prezintă un risc mai mare de infecții, prin natura bolnavilor care se prezintă aici. De asemenea, noi am înțeles că, pentru examenele de bilanț pentru care ne internăm, este necesară ecografia abdominală. Deși programarea se face în prima zi de internare, noi suntem programați pentru ecografii foarte târziu, după două-trei săptămâni. Așa că nu avem altă vartiantă decât fie să plătim investigația, fie să mai facem un drum la spital pentru a respecta programarea“, precizează memoriul Asociației “Strop de miere”.
Dorina Enășel spune că a adus la cunoștința conducerii spitalului această situație și că va cere și ajutorul Primăriei Roman: “Dorința noastră este ca spitalul să ne rămână prieten, și nu dușman, pentru că numărul nostru este în creștere și, oricând, oricine poate fi în locul nostru“.
Spațiul în care ar urma să fie mutată secția Endocrinologie
Spațiul în care ar urma să fie mutată secția Endocrinologie
La toate aceste probleme se adaugă și deficitul de personal al secției Endocrinologie. După ce două asistente au intrat în concediu de maternitate, asistenta care se ocupă de programul de sănătate, și ea diabetică, s-a îmbolnăvit grav și a fost internată la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Iași. “Am solicitat conducerii spitalului, de patru ani, un spațiu pentru a ne rezolva problemele specifice, și anume un spațiu unde să purtăm discuții despre dietă, despre problema accesului pe piața muncii sau despre probleme de cuplu, pentru că viața unei persoane obligate să trăiască diferit de ceilalți, cu patru injecții de insulină pe zi, este mai grea. În alte orașe s-au găsit soluții, dar aici nu. Noi nu cerem bani, noi cerem un spațiu. Noi reprezentăm un «partid» al omului cu o suferință cronică, pe care trebuie să o purtăm toată viața. Considerăm că avem dreptul la demnitate umană și trebuie să avem acces liber la un grup sanitar“, mai susține asociația bolnavilor de diabet, care are peste 500 de membri.
Primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a declarat că nu are cunoștință despre această situație, dar a promis că se va interesa și va analiza această problemă.
Acest memoriu a ajuns și la instituția noastră. Ne-am deplasat la Spitalul Roman pentru a verifica cele sesizate. Am dat termen instituției sanitare să ne prezinte o structură unitară a modului de reorganizare și schițe pe secții, pentru a vedea dacă se respectă circuitele funcționale, dar și acordul medicilor șefi de secție pentru aceste mutări, având în vedere că ele au fost cam dese. Am propus și noi o soluție tehnică, însă așteptăm să vedem viziunea celor din spital“, a declarat medicul Daniela Marcoci, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț.
Până la închiderea ediției, directorul medical al spitalului din Roman, medicul Daniela Glodeanu, nu a putut fi contactat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu