Roman » La societățile de utilități publice: Salariu minim de 1.000 lei și sporuri peste sporurisalarii1
45 de angajați ai Municipal Locato și sute de angajați ai Apa Serv au contracte cu astfel de condiții. Sporurile din contractul colectiv de muncă din domeniu sunt cuprinse între 10 și 100% din salariul de bază. Prevederile documentului i-au dat de gândit primarului Leoreanu.


În luna octombrie 2012, reprezentanții Primăriei Roman erau deciși să înființeze o nouă societate care să aparțină Consiliului Local. Societatea Urban Parc Amenajări SRL ar fi trebuit să aibă ca activitate principală întreținerea peisagistică. Firma ar fi fost rezultatul asocierii municipalității, prin Consiliul Local, cu societatea Municipal Locato Serv SA. Înființarea acestei entități juridice a fost amânată pentru începutul acestui an, dar primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, nu mai este atât de hotărât cu privire la noua societate, având în vedere contractul colectiv de muncă la nivelul sectorului de activitate “Servicii comunitare de utilități publice” pe anii 2013-2014, semnat între Federația Patronatul Român și Federația Sindicatelor din Serviciile Comunitare de Utilități Publice (FSSCUP).
De prevederile acestui contract beneficiază sute de angajați din cadrul a patru societăți din județul Neamț. Mai exact, membrii de sindicat care lucrează la SC Municipal Locato Serv SA Roman, SC Troleibuzul SA, SC Transurban SA Piatra Neamț și compania județeană Apa Serv SA. Salariații ApaServ care aparțin de punctul de lucru din Roman și-au făcut propriul sindicat – EPCAN Zona Est Roman -, care numără acum 156 de membri.Precizăm că, în cazul Municipal Locato, majorarea salarială trebuie făcută în contextul în care tarifele practicate de societate pentru serviciile prestate nu au mai fost majorate din anul 2010.

Muncitori necalificați cu salariu de 1.000 de lei pe lună, plus ceva sporuri

Începând cu 1 ianuarie, în cazul persoanelor angajate în aceste societăți, salariul de bază, pentru muncitorii necalificați, care au doar studii generale, a fost stabilit la 1.000 de lei. Muncitorii calificați, cu studii medii, și cei care realizează activități administrative primesc un salariu de 1.550 lei, în timp ce persoanele cu funcții de conducere primesc 3.000 lei.
La acest salariu de bază se adaugă sporurile, care variază de la caz la caz. Un angajat poate primi mai multe sporuri cumulat, astfel că venitul lunar poate fi și cu 50% mai mare decât salariul de bază.
Conform contractului colectiv de muncă, sporul pentru condiții grele de muncă este de 15%, iar cel pentru condiții periculoase, tot de 15%, la fel ca și sporul pentru condiții penibile (degradante civic).
Sporul pentru condiții nocive de muncă este de 10% și se acordă inclusiv persoanelor care lucrează cu bani în mod permanent. Sporul pentru lucrul în zilele libere și sărbătorile legale este de 100%, iar cel pentru lucrul în timpul nopții se ridică la 25%. Sporul de izolare reprezintă 10% din salariu, iar angajații care lucrează în societate de cel puțin zece ani primesc un spor de fidelitate de 10%.
Pentru preluarea unor activități se acordă un spor de până la 50% din salariul de bază al funcției înlocuite; cazurile, perioadele în care se aplică această prevedere și cuantumul sporului se vor plăti prin negocieri la contractele colective de muncă la nivel de grupuri de unități, unități și instituții, dar nu mai mult de trei luni“, este menționat în contract. Printre sporurile incluse în contractul colectiv de muncă se regăsește și sporul de șantier, de 10%, dar și sporul pentru folosirea unei limbi străine, de 10%, conform fișei postului.

Criza nu”bate” și la ușa furnizorilor de utilități publice

În timp ce tot românul a strâns cureaua din cauza crizei, la societățile de utilități publice angajații se pregătesc de mari succese economico-financiare. De exemplu, dacă un anagajat nu mai lucrează în condiții grele sau periculoase, acesta va beneficia, pentru refacerea capacității de muncă, încă trei luni, de o indemnizație echivalentă cu sporul pentru condiții grele de muncă și sporul de nocivitate, dar și de o alimentație de întărire a rezistenței organismului. Pentru consemnarea la domiciliu în zilele de repaus și pentru lucrări în caz de urgențe, angajatul va primi un spor de 25%.
De asemenea, în contractul colectiv de muncă mai sunt trecute și  ajutoare în caz de deces a rudelor, în caz de pensionare, dar și decontarea a 50% din costul biletelor de tratament și odihnă. Și mamelor li se oferă beneficii. Astfel, “în cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferența dintre salariul de bază individual avut și indemnizația legală la care are dreptul. Perioada pe durata căreia se acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate, dar nu mai puțin de șase săptămâni“.
Într-un alt articol al contractului se oferă posibilitatea ca, în contractele colective de muncă la nivel de unități să se prevadă acțiuni cu caracter social, precum aniversări, sărbători religioase, Pomul de Crăciun, zilele dedicate copilului și femeii, acordarea unor ajutoare salariaților care au suferit pierderi însemnate de bunuri personale în gospodăriile proprii, acoperirea unei părți din cheltuieli în cazul unor boli grave sau incurabile sau decontarea în proporție de 100% a cheltuielilor pentru biletele de odihnă și tratament.
Tot la nivel de unități se va stabili și dacă se va acorda cel de-al 13-lea salariu, tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă sau tichete de vacanță. În document se mai precizează că, “pentru anul 2014, părțile convin ca salariul de bază minim prevăzut să se majoreze cu cel puțin rata inflației din anul 2013, comunicată de Institutul Național de Statistică“.
Nu mi se pare corect ca funcționarii din primărie, profesorii, personalul didactic și nedidactic din școli să suporte reducerile salariale, diminuarea unor facilități și a unor prime, iar angajații de la Municipal Locato, pentru că sunt afiliați unui sindicat și ne pot  da în judecată, să ne impună și prime, și tichete de masă, și anumite salarii care să depășească un anumit nivel. De ce, pentru unii, salariul minim pe economie este 750 lei pe lună, iar pentru societăți și pentru regii să fie de 1.000 lei?“, a întrebat, retoric, Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu