Cat dureaza dragostea?

Da, dupa cum bine ati vazut la finalul titlului se afla semnul intrebarii. De ce? Pentru ca eu ma intreb daca dragostea dureaza chiar trei ani sau doar trei ani?

Am pornit sa ma intreb acest lucru cand am inchis definitiv cartea lui Frederic Beigbeder cu acelasi titlu...dar, fara semnul intrebarii!

In romanul "Dragostea dureaza trei ani" il observam pe Marc, un tanar de 30 de ani care da, isi serbeaza divortul. Sarbatoreste acet eveniment dupa ce a descoperit ca dragostea dureaza doar 3 ani. Tot Marc este cel care ne povesteste cum s-a indragostit nebuneste de Anne, cum nu se satura de ea, cum o iubea cu tot ce insemna fiinta lui si cum s-a casatorit. Apoi, a aparut plictiseala, iritarea si cum tot el, dupa trei ani nu o mai iubeste. Cum istoria familiei s-a repetat, iar el a divortat exact la trei ani, asa cum facusera si parintii lui!

Aici, in aceasta parte a cartii autorul reuseste sa faca o radiografie amanuntita a unui cuplu, prezentand detaliat aspectele cele mai importante pe care cei doi parteneri le traverseaza: procesul indragostirii, iubirea adolescentina, iubirea nebuna, iubirea matura, casatoria si apoi...divortul.

Firul epic al cartii continua cu ceea ce Marc traieste, simte, cu frustrarile si regretele lui. Personal, l-am perceput naiv si imatur pentru ca nu prea stie pe ce lume traieste, ce vrea si ce isi doreste si pentru ca tot el, brusc la finalul romanului schimba ideea si o lasa cumva in aer...

In prima parte a cartii am avut senzatia ca autorul, dar in acelasi timp si protagonistul nostru nu face decat sa se chinuie sa-mi puna pe hartie miile de concluzii care au dus la teoria conform careia dragostea dureaza trei ani.

Apoi, el se reidragosteste de Alice. O tanara care era casatorita. Tocmai, imposibilul acestei relatii ii face pe cei doi sa se iubeasca tot mai mult! Pe alocuri, am avut senzatia ca Marc face o obsesie din Alice, dar apoi mi s-a demonstrat a nu fi asa.

Pe final ni se relateaza viata trita in doi(Marc si Alice) si numaratoarea inversa pe care Marc o creeaza. Astepta cu indarjire, as putea spune, sa afle daca el si Alice depasesc trei ani...M-a amuzat teribil ideea, sa stai sa numeri: "mai am doua zile, si fac 3 ani!" ceva de genul:)).

Ajuns la trei ani de iubire cu Alice, Marc ne spune clar si raspicat ca dragostea NU dureaza trei ani:))

Incongruenta in idei mi s-a parut puerila. Daca la 3 ani si o zi ajungea la concluzia ca nu o mai iubeste pe Alice? Incepea un nou roman cu "Dragostea dureaza trei ani si o zi"?:))

Pe mine nu m-a dat pe spate. Am citit carti care mi-au ramas in suflet, de care as povesti ore in sir, care m-au marcat. Asta m-a delectat, m-a amuzat si, da mi-a placut modul transant al autorului de a spune unele lucruri, asta da, am apreciat!

Daca am facut o recenzie cumva critica a romanului, incerc sa ii fac pe cei care sunt romantici pana peste urechi, care cauta diverse raspunsuri in ceea ce priveste conceptul de iubire, care plang la drame cu soti si sotii inselati, care adora povestile de asa zisa iubire siropoasa, care sufera vesnic din iubire si uita ca au niste vise, doar pentru ca iubesc, etc. sa o citeasca . De ce vreau sa fac asta? Pentru ca stiulul autorului e simplu, e usor, ii este accesibil oricui, romanul e sub forma unei discutii intre barbati:D; nu este un roman sofisticat din punct de vedere literar, dar este un roman lucid, transant, dur pe alocuri. Dar, asa cum spuneam si la inceput autorul face o radiografie a vietii de cuplu, cuplu pe care il intalnim si astazi pe orice strada din orice oras...

Pe final - VREAU SA MA CONVING PE PIELEA MEA CA DRAGOSTEA NU DUREAZA DOAR TREI ANI, DAR SA MA CONVING FARA SA NUMAR ZILELE PRECUM MARC:)):))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu