:: Baile Olanesti

Titlu*:Baile Olanesti
Autor:*:mihaizzz
Poza:Foto-0041.jpg
Articol*:In cautarea linistii de dupa sejurul de la mare, am simtit nevoia sa plecam intr-o zona cat mai linistita si cat de cat muntoasa.
Dupa mai multe cautari am hotarat sa mergem la Olanesti, localitate care m-a impresionat prin curatenie, frumusete si calitatile extraordinare al izvoarelor.
Din pacate accesul la izvoare se poate face doar pe baza de cartela electronica, obtinuta de la hotel daca este inclus in pret sau contracost... lucru nu prea placut, daca nu iti poti permite financiar.
Oricum nu mi se pare o idee stralucita acest lucru, avand in vedere ca apa vine gratuit din munte si ar fi normal sa beneficieze de ea toti in acelasi mod
Am gasit cazare intr-una din multele pensiuni disponibile in zona la un pret mai mult decat satisfacator, conditiile fiind de asemenea foarte bune.
Va recomand cu placere sa vizitati statiunea pentru a va reincarca cu energia de care avem toti nevoie.
Mai jos am selectat pentru dvs. cele mai importante informatii legate de zona si de asemenea va invit sa va delectati cu imaginile ce urmeaza.

Numai bine va doresc.

Prima atestare documentara a localitatii Baile Olanesti dateaza din 19 iulie 1527.
Apele minerale de la Olăneşti sunt menţionate prima dată într-un hrisov din 1760 şi sunt numite ape tămăduitoare, acestea aflându-se pe moşia clucerului Toma Olănescu care construieşte primele camere de băi.
In privinta denumirii localitatii Olanesti, parerile sunt impartite. Unele izvoare sustin ca numele statiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Acestia se numeau "olane", respectiv "ulani". Altii sunt de parere ca numele se datoreaza in mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olanescu. Vestea efectului tămăduitor a fost intarita chiar de conducătorul revoluţiei din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retragea aici, pe moşia Olanestilor impreuna cu grupul sau de boieri.

Primele analize ale acestor ape au fost facute de dr. Karl Friedrich Siller in anul 1830 ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1853-1854 se face a doua analiza de catre Petrache Poenaru, iar mai târziu , de profesorul de chimie Alexe Marin.

În urma cererii generalului dr. Carol Davila, care vizitase statiunea împreuna cu elevii scolii de medicina din Bucuresti, în anul 1869, d-rul chimist Bernath Lendway face o noua analiza a izvoarelor si comunica rezultatul în ziua de 14 iunie 1869 printr-o telegrama in care isi manifesta surprinderea si incantarea, numind apele ca fiind"de natura extraordinara".
În anul 1873 apele minerale de la Olanesti sunt trimise la Expozitia din Viena, unde sunt din nou examinate, obtinand Medalia de Aur.

Dupa lucrarile chimice, analitice, comparatice, apele minerale de la Olanesti, s-au comparat cu mai multe surse straine si s-a constatat ca studiile geologice si hidrologice efectuate de dr.Knott, inspector general al apelor minerale din Austria, ca si analizele chimice ale tuturor izvoarelor minerale facute de prof. Krizan de la Institutul Chimic din Praga au permis ca în anul 1922 sa poata începe captarea, dupa cele mai noi tehnici ale vremii, a 22 surse de ape minerale. Actiunea a beneficiat si de sprijinul casei Rumpel A.G. din Viena, specializata în astfel de lucrari.


restul de imagini si articol aici : http://mihaizzz.blogspot.com/search/label/Baile%20Olanesti




2 comentarii:

  1. si noi am fost placut impresionati de statiuni,mai putin treaba cu apa vinduta pe bani grei...curat romanaesca treaba!

    RăspundețiȘtergere
  2. ai dreptate !

    treaba cu apa platita, mi se pare cea mai mare marlanie.
    e ca si cum ai pune taxa pe aerul de munte ....


    numai bine.

    RăspundețiȘtergere