INTER-NIET


DEDIC ACEST ARTICOL (NE)OBOSITULUI? FERI, PRECUM SI TUTUROR CELOR CARE NU SE MAI POT DEZLIPI DE CALCULATOR. 

IN TIMP CE VA SCRIU ACESTE RANDURI INCERC SA-MI SCOT COMPUTERUL DIN CAP, DAR SE PARE  CA METAMORFOZA MEA, SI PROBABIL SI A VOASTRA, EVOLUEAZA CATRE CYBORG INTERNAUT. 


TINETI MINTE   INTER-NIET 
SI VA MAI ROG SA TINETI MINTE  NIET-WORK   
ADICA MAI PE ROMANESTE:  ASA, NU MAI MERGE!  

TEXTUL VA ROG! 

RECUPERAREA DIN IAD 
SAU CAND INTERNETUL DAUNEAZA GRAV SANATATII 


Se numeste Internet Addiction Disorder (IAD) si a facut in ultimii ani obiectul mai multor studii si controverse. Desi deocamdata nu este inclusa in nomenclatorul bolilor psihice, multi considera ca problema dependentei de web (dar si de videogame-uri de soiul World of Warcraft) este una reala. 


 In luna august a acestui an, dezbaterile pe aceasta tema au revenit in centrul atentiei, dupa ce Heavensfield Retreat Center din Fall City, Washington, a anuntat lansarea primului program de dezintoxicare de web din Statele Unite, amplasat, in mod ironic, la doar cateva mile de cartierul general al Microsoft din Redmond, Seattle. In aceeasi perioada, in Romania, un raport prezentat de Comisia Europeana arata ca 64% din romani nu au folosit niciodata internetul.
Si totusi, nu se poate sa nu-i fi observat, pe cei care nu se pot detasa psihologic si comportamental de lumea jocurilor online sau de cea a social networking-ului sunt peste tot. Poate chiar tu esti unul dintre ei. Ridica mana daca te consideri dependent de internet. Hai, ca n-o sa te judece nimeni (de altfel, cine ar putea s-o faca, doar toata lumea e online?!).



Bun venit in IAD! Afla daca esti dependent!  
In opinia psihiatrului american Jerald Block, dependenta de internet este o dereglare compulsiva atat de raspandita incat ar trebui inclusa fara doar si poate in urmatoarea editie a nomenclatorului bolilor psihice (DSM-V), programat sa apara in 2011.
 DSM ("Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder"), publicat din 1952 incoace de Asociatia Americana de Psihiatrie, reprezinta un soi de "biblie" a psihiatriei mondiale, instrumentul de referinta preferat al specialistilor din lumea intreaga. Se stie deja ca noua versiune, la care se lucreaza de ani buni, va cuprinde printre cazurile de dereglare psihica si asa-numitul "shopping dezinhibat", raportul obsesiv cu mancarea si problemele legate de identitatea sexuala. Si de ce nu, si dependenta de internet.

Intr-adevar, exista o psihopatologie in toata puterea cuvantului asociata asa-numitei dependente cauzate de abuzul de internet, ale carei simtome sunt considerate de unii specialisti similare cu cele ale dependentei de substante. Vi s-a intamplat vreodata sa va treziti noaptea si sa simtiti nevoia incontrolabila de a va controla e-mailul? Sa inchideti computerul si sa simtiti un gol teribil pentru ca lumea reala nu ma are nicio consistenta? Sa va identificati cu avatarul atribuit propriului nickname? Acestea sunt semnele evidente ale acestei boli, termenul de "Internet Addiction Disorder - IAD" datorandu-se psihiatrului american Ivan Goldberg, autorul criteriilor de diagnosticare a acestei maladii. Iata care sunt principale simptome ale IAD, conform criteriilor lui Goldberg.
  1. Nevoia de a petrece tot mai mult timp in retea pentru a obtine satisfactii emotionale;
  2. Reducerea semnificativa a interesului pentru alte activitati care nu au legatura cu internetul;
  3. Dezvoltarea, dupa suspendarea sau diminuarea utilizarii netului, a unei stari de agitatie psihomotorie, anxietate, depresie, ganduri obsesive cu privire la ceea ce se intampla online, clasicele simptome ale abstinentei;
  4. Necesitatea de a fi online tot mai des sau pentru perioade de timp prelungite fata de intentia initiala;
  5. Imposibilitatea de a intrerupe sau de a tine sub control utilizarea internetului;
  6. Petrecerea a peste 8 ore / zi online si dedicarea unui timp indelungat activitatilor corelate netului.
  7. A continua utilizarea internetului in pofida unor probleme generate de utilizarea excesiva a acestuia, fie ele fizice, sociale, psihologice sau la locul de munca.
Si inainte sa va ingrijoreze eventualul "exces de emailuri sau de sms-uri", e bine sa stiti ca orice dependenta implica niste mecanisme specifice:
  • toleranta (care constrange la cresterea continua a "dozei" pentru a obtine efectul dorit, cel de la inceput),
  • abstinenta (cu aparitia simptomelor specifice reducerii sau suspendarii unui anumit stimul)
  • si asa-numitul "craving", pofta nepotolita care, nesatisfacuta, cauzeaza suferinta psihica intensa, uneori chiar fizica, insotitta de ganduri fixe, lipsa foamei si a setei, iritabilitate, insomnie, depresie si in cazurile cele mai grave, senzatii de depersonalizare.
Prin urmare, cat de dependenti sunteti de internet?

10 comentarii:

  1. Da,cum era de asteptat,inca un fan decopera.ro .....:) de multe ori intru si citesc....insa mai mult citesc Howstuffworks.com

    Oricum,eu cred ca majoritatea dintre autorii acestui blog,daca ar pune sa aleaga:sa traiesti de acum incolo fara paine sau fara internet? ar alege sa traiasca fara paine.Pe pariu.:)

    E tare faza cu NIET-WORK :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu ridic umil doua degete. Ganditi-va ce am putut face ieri cand nu mi-a mers netu' jumatate de zi! Pe toti i-am luat la rand...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu ma predau si ridic mainile!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu nu pot sa o numesc dependenta pentru ca intru pe net doar in timpul liber si nu stau mai mult de 2 ore pe zi, dar se poate transofrma in dependenta deoarece cel mai mult stau noaptea ca atunci am timp liber

    RăspundețiȘtergere
  5. 100 Ro, :)
    Ce te faci cu aia care mananca internet pe paine?

    RăspundețiȘtergere
  6. grosso modo, :)

    Rau e cu rau dar mai rau fara rau.
    Asta-i viciul!

    RăspundețiȘtergere
  7. Simion,:)

    Nu-i un pacat asa mare sa fii dependent de net.
    Dumnezeu este ubicuu.
    L-am vazut si in posturile tale. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Zad, :)

    Si nu trece macar o zi fara alea doua ore? :)
    Se zice ca cei care beau fie si un paharel pe zi ca sa se relaxeze sunt dependenti.

    Eu sunt bolnav de-acum, recunosc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Hai. ca nici eu nu sunt mai buna...hehehe!!lasa ca macar asa pentru citeva ore nu suntem singuri...

    RăspundețiȘtergere