Cele cinci secrete ale longevitatii



1. Alimentatia


Fiecare aliment sau altfel spus fiecare substanta pe care o introducem in organism are un efect dominant si important este ca acesta sa fie unul pozitiv. Este la moda acum sa vorbim despre diete, insa stim cu adevarat care sunt principiile unei alimentatii corecte? Desigur, sunt spuse peste tot, dar noi tindem sa nu le respectam ci sa adoptam o dieta care ne promite o slabire rapida, daca se poate zeci de kilograme in cateva luni, fara sa tinem cont de urmarile extrem de grave pe care acestea le au. Aceste principii constau in a nu manca grasimi animale (din carne de porc, vanat, iepure ci doar pui si peste dar si grasimi din lactate sau uleiuri naturale precum cel de masline, chiar si floarea soarelui daca nu este încins), a evita pe cat se poate dulciurile (in special cele care contin faina alba, orez alb, zahar, creme de prajituri, frisca, prajituri, torturi, biscuiti, mai exact tot ce poate contine combinatia intre grasimi si dulce, fiind insa admise zaharurile din fructe si legume precum si carbohidratii cu absorbtie lenta din cerealele integrale), mezelurile sunt interzise, mancarurile prajite de asemenea precum si toate combinatiile alimentare care asociaza fie proteine cu grasimi (in special cele de origine animala), fie glucide cu grasimi. Tot ceea ce mancam ne compune, nu degeaba se spune: “Suntem ceea ce mancam”. Iata deci cat de important este ca in fiecare zi sa fim atenti la alimentatie. O alimentatie corecta previne bolile, dar si obezitatea.

2. Sportul si masajul


Organismul are nevoie ca zilnic sa fie bine oxigenat si sa deschida cat mai multe capilare. Viata sedentara, transportul cu masina personala, munca la birou, toate acestea limiteaza foarte mult miscarea. Sunt unele zone ale corpului care nu au un flux sanguin constant, ci in stare de repaus capilarele de la acest nivel sunt inchise, astfel in zonele respectivele sangele se afla in cantitati foarte mici. Aceste zone, care adesea sunt musculare (muschii umerilor si gatului, de unde si durerile de la acest nivel, cei ai coloanei lombare, ai trunchiului etc) tind sa se atrofieze si procesele de senescență (de îmbătrânire) sunt potentate. De asemenea daca o persoana in mod normal nu practica sport, organismul acesteia nu va mai produce mult sange pentru ca ea nu are nevoie sa-l mobilizeze. In stare de repaus, cum spuneam, multe capilare sunt inchise, dar cand activam prin miscare toate zonele corpului, cum se intampla in alergare de exemplu, toate aceste capilare (vasele de sange cu cel mai mic calibru) se deschid, fiind brusc nevoie de o cantitate dubla sau chiar tripla de sange pentru a satisface organele vitale, dar si tesuturile activate in miscare. Aceste depozite de sange se afla in ficat si splina si de aceea la persoanele neantrenate, puse sa faca brusc un efort, apar acele crampe abdominale care taie răsuflarea, pentru ca se contracta capsula splinei si ficatului pentru a stoarce sangele de la acest nivel, insa cum el este insuficient (persoanele au stil de viata sedentar), aceste capsule raman contractate si produc dureri foarte mari. Se recomanda întâi mers rapid la persoanele neantrenate. Sportul are deci rolul de a oxigena toate partile organismului, de a regla sistemul endocrin, de a reface tonusul țesuturilor și al musculaturii, de a reface poziția scheletală, importanta in functionarea tuturor organelor prin pozitionarea lor, elimina hormonii de stres (cortizolul de exemplu), îmbunătățește circulația cerebrală și tonusul sistemului nervos, accelerează mecanismele de refacere, menținând astfel organismul cât mai mult timp tânăr.


Masajul relaxeaza dar si intensifica circulatia, fiind util dupa activitatile sportive. Efectuat singular nu poate avea efectele alergatului de exemplu, nu poate inlocui sportul. Si ca tot vorbim de sport, acesta ajuta si la mentinerea siluetei.


3. Somnul


Odihna este deosebit de importanta, in timpul somnului fiind inhibate unele procese si declansate cele de reparatie celulara, regenerare, refacere a sistemelor energetice, eliberarea tensiunilor psihice si restabilirea echilibrului endocrin. Somnul cel mai bun e cel cu vise (descarca si tensiunile psihice) si de durata 7-8 ore pe noapte la adult, 10 ore pe noapte la copil.

4. Exercitiul mintii

Degeaba mănânci sănătos și dormi bine dacă nu iți antrenezi și mintea. Nu este o gluma, este demonstrat ca cei care învață mult sunt mai longevivi, cu condiția să asocieze stilului lor de viata și un program sportiv. Încercați să învățați în fiecare zi ceva, sa citiți măcar 20 de pagini pe zi, va va fi foarte util.

5. Pozitivismul

Una din cele mai mari forte pe care le avem este cea a mintii. Felul de gandire ne influențează viata, dar si sănătatea. Se stie ca depresiile scad imunitatea, predispun la migrene si la tot felul de infectii, anxietatea duce la boli de inima etc. Ce se intampla? Atunci cand suntem anxiosi, depresivi, stresati, tristi, in organismul nostru se produc multe modificari, sunt secretate substante cu rol hormonal sau in activitatea sistemului nervos care epuizeaza sistemul energetic, scad activitatea celulelor si de asemenea productia de celule albe (cu rol imun) si de anticorpi. Se cunoaste deja ca psihicul poate declansa diverse boli, exista o specialitate care se ocupa cu astfel de situtii numita psihosomatica (psihologie medicala).

2 comentarii:

  1. Toti stim asta,dar nu prea respectam din pacate....de aici si sumedenia de boli care se abat asupra noastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. O viata lunga si chinuita sau una mai scurta dar traita mai intens?
    Iata un punct de plecare.
    Longevivi pentru ca au avut o viata sanatoasa au o batranete lunga iar daca se imbolnavesc la batranete au suficiente resurse energetice sa tarasca un alzheimer, un Parkinsson, o paraplegie ani in sir.

    RăspundețiȘtergere