Lustruire cu Laser

http://www.fraunhofer.de/en/Images/md11_fo3g_tcm63-31329.jpg

Cercetatorii de la Fraunhofer Institute for Laser Technology ILT din Aachen, Germania, au pus la punct o tehnica automata de lustruire a suprafetelor cu ajutorul laserului.

Jetul de laser topeste suprafata materialului pana la o adancime de 50 pana la 100 de micrometri. Apoi, metalul lichid se distribuie uniform dupa care se solidifica fara sa apara modificari in materialul slefuit. La fel ca in metoda clasica de lustruire, procesul se repeta prin cresterea gradului de finete a lustruirii. Intr-o prima faza, cercetatorii topesc suprafata pana la o adancime de 100 de micrometri si apoi reduc treptat adancimea.

Lustruirea automata cu ajutorul laserului nu este insa tot atat de eficienta ca atunci cand operatiunea se realizeaza manual. Cu toate acestea, Dr. Ing. Edgar Willenborg, liderul unui grup de cercetare de la Institutul Fraunhofer din Aachen, sustine ca rezultatele prezinta mare potential pentru cererea de pe piata. O lustruire cu acest grad de perfectiune este adecvata pentru multe aplicatii iar daca e nevoie de slefuiri foarte fine se poate merge mai departe cu metoda manuala.

Metoda automata presupune un timp foarte mic ceea ce inseamna si costuri reduse. In timp ce un lucrator are nevoie de 10-30 de minute pentru lustruirea unui centimetru patrat de material, laserul face acelasi lucru intr-un singur minut.

Prototipul masinii de lustruit cu laser a fost construit gratie unei colaborari intre cercetatorii de la Institutul Fraunhofer si expertii de la firma de inginerie mecanica Maschinenfabrik Arnold.


Dr. Ing. Willenborg estimeaza ca sistemul va fi pregatit pt uz industrial in 1-2 ani de zile. Mostre ale suprafetelor lustruite cu laserul vor fi prezentate la cea de a 16-a editie a targului Euromold care se desfasoara in perioada 2-5 decembrie la Frankfurt, Germania.

Mai multe amanunte sunt disponibile aici. .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu