Ce sunt cosmeticele naturale si cum le deosebim

Natural. Bio. Eco. Organic. Natural. Termenii acestia au ajuns sa treaca pe la urechea multor oameni, si totusi ramane o necunoscuta pentru ei ce inseamna. Partea proasta e ca acesti termeni au inceput sa faca parte dintr-un trend, si acum toata lumea ii foloseste dupa cum le convine (prin toata lumea a se citi producatori si retaileri care in mod normal n-au nici o legatura cu astfel de produse).
Situatia e simpla, si in cazul in care aveti obiceiul sa le faceti si altora cultura (ceea ce e destul de probabil, de vreme ce umblati pe aici), retineti o clasificare foarte simpla:
- BIO = ORGANIC = ECO = produse fara ingrediente nocive gen parabeni, SLS/SLES, parafina, parfum alergen si altele (lista mai completa aici), si ale caror ingrediente de origine naturala provin din culturi certificate ecologic (fara ingrasaminte chimice, pesticide, poluare, si recoltate cu grija fata de natura); produsele acestea sunt obligatoriu certificate, principalele organisme de certificare fiind Ecocert, USDA, Soil Association sau AIAB/ICEA.
Nota de subsol: Ecocert are o certificare separata pe bio si eco, in functie de procentul de ingrediente organice din produs, insa in general termenul eco e acelasi lucru cu bio. Sau organic.
- NATURAL = produse fara ingrediente nocive gen parabeni, SLS/SLES, parafina, parfum alergen si asa mai departe, se aplica aceeasi lista ca cea de mai sus. Diferenta intre bio si natural consta in faptul ca nu au decat o parte sau nici unul din ingredientele naturale provenind din culturi certificate ecologic, ci din agricultura standard. Cea mai cunoscuta certificare "natural" este BDIH Germania.
Din pacate in majoritatea cazurilor termenul "natural" este folosit pentru produse care in cel mai bun caz au un ingredient natural, si acela in cantitate mica (mai nou am vazut si creme care erau niste bombe chimice care se chemau bio-crema).
Cum putem deosebi un produs natural cu adevarat de unul care se numeste asa dar nu este? citind lista de ingrediente. E suficient sa retineti: parabeni (methyl, buthyl, propyl paraben), parafina (paraffinum liquidum), parfum (eu le zic cei 3 de P, parabeni, parafina, parfum) si SLS/SLES (sodium lauryl/laureth sulfate). Mai sunt si alte ingrediente nocive, dar daca nu s-au obosit sa puna nici unul din cele de mai sus e mai putin probabil sa aiba alte ingrediente foarte daunatoare. In afara de ingredientele nocive, uitati-va sa aiba cat mai multe ingrediente naturale (de obicei au denumirile in latina), iar acestea sa fie cat mai sus in lista de ingrediente (lista de ingrediente cuprinde ingredientele in ordinea cantitatii din produs).
Sfat: retineti bine denumirile ingredientelor nocive, pentru ca se pot foarte usor confunda cu ingrediente lipsite de risc (mi se intampla frecvent sa am clienti care vad "sodium" si nu mai citesc mai departe, ca e cah - ultima oara cand am patit asa era vorba de o amarata de sare din nuca de cocos, complet inofensiva). Cel mai bine verificati ingredientele pe Cosmetics Data Base, acolo gasiti informatii detaliate pentru orice ingredient.
Concluzie: o eticheta cu "natural" nu face produsul natural, cum nici eu daca imi atarn o pancarda cu "Angelina Jolie" de gat n-o sa ma transform brusc in ea. Ingredientele fac produsul sa fie natural. Invatati sa le cititi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu