Demonstratii


Demonstratii pentru autonomia “Tinutului Secuiesc” in Transilvania, Europa si America

autor: FrontPress 11.03.2013
secuiDemonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate duminică în Ungaria, dar şi în oraşe importante din Europa – Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich, şi America – în apropiere de Casa Albă, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto şi Ottawa. În Ungaria, demonstraţii au avut loc la Budapesta, Szolnok, Keszthely şi Sarospatak.
Peste 1.000 de persoane de toate vârstele au protestat în faţa Ambasadei României de la Budapesta duminică după-amiaza. Steaguri ale Ţinutului Secuiesc şi Ungariei au fost fluturate de mulţime, iar numeroşi protestatari au purtat “steagul lui Arpad”, simbolul unei dinastii medievale ungare.
dNumeroşi demonstranţi au venit îmbrăcaţi în costume populare secuieşti. De asemenea, unii au purtat o ţinută amintind de Garda Zdrenţăroşilor, o grupare paramilitară creată în anii ’20, iar alţii au fost îmbrăcaţi în ţinuta de culoarea neagră a “Gărzilor Patriei din Carpaţi”.
Demonstraţia din capitala ungară, organizată de către Asociaţia Pro Szeklerland (Ţinutul Secuiesc), a început la ora locală 16.00 (17.00, ora României) şi a fost programată să coincidă cu cele organizate în oraşe importante din Europa şi America de Nord.
Mozes Arpad Gyorgy, preşedintele asociaţiei, a declarat că demonstranţi au susţinut cauza inclusiv la Los Angeles (California), în pofida faptului că evenimentul a avut loc la ora locală 6.00 (15.00, ora României).
Secretarul asociaţiei Lajos Laszlo a dat citire unui mesaj al Ţinutului Secuiesc, în care secuii afirmă că doresc să îşi utilizeze limba maternă şi simbolurile şi în care au îndemnat ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială. “Vrem autonomie, deoarece autonomia este singura soluţie acceptabilă”, a subliniat el.
Laszlo a declarat că aproximativ 3.000 de persoane s-au alăturat demonstraţiei de la Budepasta. El a adăugat că peste 30.000 de persoane au protestat la mitingul principal, la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor (10 martie).
Demonstraţia de la Budapesta s-a încheiat fără incidente, cu puţin înainte de ora locală 18.00 (19.00, ora României), potrivit MTI.
wLa Târgu Mureş, participanţii au dat citire unei petiţii adresate Guvernului României, cerând autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, o regiune istorică în care trăiesc aproape jumătate dintre cei 1,4 milioane de etnici maghiari. Petiţionarii au cerut ca Ţinutul Secuiesc să devină o entitate separată în materie de acces la fonduri UE pentru dezvoltare.
Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate, de asemenea, la ambasade şi consulate ale României din Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich. În Statele Unite, proteste au fost plănuite la New York, Cleveland şi Los Angeles. Demonstraţii au avut loc şi în oraşele canadiene Toronto şi Ottawa.
2807557Aproximativ 150 de persoane au demonstrat în Cleveland, la Biserica Saint Emeric, a declarat telefonic pentru MTI Lorant Csibi, organizatorul şi redactorul-şef al postului Bocskai Radio din oraş.
Aproximativ 70 de persoane au participat la un program, la Biserica Reformată San Fernando Valley, în care au subliniat problema autonomiei secuilor prin rugăciuni, versuri şi muzică.
Aproximativ 20 de persoane au participat la un flashmob, cu steagul secuiesc, în apropiere de Casa Albă, la Washington.
La Viena, aproximativ 500 de persoane au participat la o demonstraţie pentru autonomia secuilor.
La Helsinki, 35 de persoane au protestat în faţa Ambasadei României.
Aproximativ 70 de persoane au demonstrat în faţa ambasadei româneşti din Stockholm.
Aproape 25 de persoane s-au alăturat protestului organizat la Bruxelles.
“Scopul Consiliului Naţional Secuiesc este să obţină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, ceea ce în secolul XXI înseamnă acelaşi lucru cu un statutul legal, liber şi independent naţional din secolul al XIX-lea”, afirmă Consiliul pe site.
Ziua de 10 martie marchează comemorarea execuţiei la Târgu Mureş, în 1854, a trei secui care au încercat să obţină autodeterminarea naţională. De pe Mediafax
1362934734_d_sos20130310024

2 comentarii:

  1. Si sa-i vezi pe bozgorii de pe meleagurile noastre
    cum ne ingauresc harta si steagul tarii noastre...
    Multumita gunoaielor de politicieni de la noi
    ce-au incalzit la a lor san acesti serpi, eroi.
    De la revolutie incoace se datoreaza acest fapt,
    fiindca suntem prosti si le facem altora pe plac.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unirea face puterea. Si noi suntem de vina ca nu reactionam mai dur la neghiobia lor. Numai bine, Odorica

    RăspundețiȘtergere