Frontul National din Franta


Ideologia Frontului National, acceptata de o treime dintre francezi

autor: FrontPress 07.02.2013
frantaPartidul Frontul Naţional, cunoscut pentru discursul eurosceptic şi pentru retorica sa împotriva imigraţiei, a fost adesea marginalizat pe scena politică a Franţei. Se pare însă că în ultima vreme formaţiunea considerată de “extremă dreapta” se află pe un val de simpatie populară. Conform unui studiu dat publicităţii miercuri, circa o tremie dintre francezi sunt de acord cu linia partidului.
Sondajul de opinie, realizat anual de Institutul TNS Sofres, indică faptul că 32 de procente din totalul populaţiei agrează ideile principale promovate de Frontul Naţional, aproape un record de simpatie pentru partid.
Popularitatea formaţiunii a crescut constant din 2008, cu o mică excepţie în 2010. Anul următor, liderul istoric al partidului, veteranul Jean-Marie Le Pen, a demisionat din funcţia de conducere, deschizându-i calea fiicei sale, Marine. Aceasta a iniţiat o serie de măsuri menite să îmbunătăţească imaginea partidului, eliminând din linia întâi elementele mai radicale şi îmblânzind tonul discursurilor publice.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2012, Marine Le Pen deşi a obţinut 17,9 la sută din voturi nu a reuşit să intre în turul al doilea de scrutin.
“Ceea ce este surprinzător este faptul că nu a existat o scădere a simpatiei pentru Frontul Naţional după rezultatul alegerilor”, a declarat Emmanuel Riviere, directorul departamentului de relaţii publice al Institutului TNS Sofres.
Conform sondajului de opinie, proporţia francezilor care consideră Frontul Naţional o “ameninţare la adresa democraţiei” a scăzut sub pragul de 50 de procente, ajungând la 47 la sută. Ultima oară când partidul s-a bucurat de o asemenea popularitate a fost perioada din anul 1991. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu