:: Mugurii capitalismului american !!!

Titlu: Mugurii capitalismului american !!!
Autor:: Odorica Ion
Poza: john rockfeller.jpeg
Articol: Foto John Davidson Rockefeller (l839-l937)

La agajarea mea in armata in l982, printre primele lucruri facute de mine, a fost sa merg la biblioteca U.M. Acolo am vazut o carte, care mi-a atras atentia scrisa de Silviu Brucan, de care nu stiam atunci nimic. Era vorba despre capitalismul american.(fusese ambasador in SUA). Am luat-o si am citit-o cu mirare, cind am vazut ca, la baza capitalismului american a stat statul. Statul a dat bani nerambursabili, marilor magnati de mai tirziu ai mij. sec. XIX, ca Morgan, Rockefeller, Rotscild, Carnegie. Statul le-a dat bani si cind a avut statul nevoie, le-a cerut cu imprumut si le-a platit dobinda. Eu consider o nedreptate si acum. Asa s-au pus bazele in America a capitalismului feroce de mai tirziu. Nu ca in Europa, unde familiile fiind familii vechi de sute,mii de ani aveau cheag.(am sa scriu alta data despre firma Krupp, veche de peste 5oo de ani). Statul American a vazut in acest mod, de a finanta oamenii isteti si intreprinzatoti, ca o solutie, pentru a deveni America boga!
ta cum este. O tara bogata are oameni bogati. Asa au prins chiag marii magnati ai Americii, Morgan, al Cailor Ferate Americane, Rockefeller mare bancher.Acestea au fost inceputurile, primii muguri. Sa nu va inchipuiti ca atunci, mai ales dupa Razboiul Civil din America l86o-6l, niste coate goale au plecat din saracie, dintr-o droaie de copii, sau apucat din saracia lor sa brazdeze toata America cu zeci de mii, milioane de km. de cai ferate, pentru a impinge America inainte. Nu, ei au fost ajutati, cu fondurile nerambursabile uriase. De aceea au fost lasati si la noi, acesti rechini financiari sa isi insusasca banii tarii, dar ei ca niste prosti, in loc sa dezvolte tara cu industrie solida, locuri de munca, care sa duca spre prosperitate, ca niste tarani simpli, au bagat banii in masini de lux, palate ca la tigani, viata de lux in strainatate, si ce le-a mai ramas, au dus in bancile straine.Nu sint patrioti, nu-si iubesc tara ! Poate vor ramine fara bani, ca sint prea prosti!
ca sa merite, oportunitatea care l-i s-a creeat si nu s-au ri!
dicat, p
rin valoare la inaltime. Acest articol a fost scris acum 2 ani.
De atunci mi-am schimbat parerea vazind in ce stadiu a fost adusa tara.Auzeam la tv. zilele trecute ca s-a furat PIB-ul.
Vorbele lui Silviu Brucan ca ne vom democratiza, peste 20 de ani au fost optimiste.
Silviu Brucan(Saul Bruckner 1916-2oo6), fost ambasador in SUA, fost Director al Televiziunii Romane, semnatarul scrisorii"celor 6" din martie 1989, eminenta cenusie a Revolutiei Romane.
Capul sus, pieptul inainte !! papapa
http://odorica.blogspot.com/

Visitor Ip: 85.186.214.25

3 comentarii:

  1. Silviu Burcan a zis 20 de ani de guvernare nu de hotie
    Ce se intampla astazi nu s-a intamplat nici pe vremea lui Ceausescu.
    Gasca portocalie fura tot iar pe noi ne lasa sa murim de foame. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa v-a fi daca nu facem nimic !!!
    E alegerea noastra !

    RăspundețiȘtergere
  3. Odorica, fata, in usa sunt milioane de oameni saraci. Au fost si vor mai fi.
    In China, una dintre marile puteri ale lumii, saracia este la ea acasa.
    Romania a copiat modelul, pentru ca romanii sunt mimetici prin definitie.
    Ce era laudabil in acest "capitalism"? Clasa de mijloc.
    Dar, in timp, o desfiinteaza.
    Corporatiile inghit tot, pas cu pas.

    RăspundețiȘtergere