:: Despre sinceritate

Titlu: Despre sinceritate
Autor:: Razvan
Poza: sincerity.jpg
Articol: Acest articol (alaturi de o farfurioara de prajiturele) il puteti gasi pe http://deceneu789.wordpress.com/


Candva prin sinceritate intelegeam pactul dintre mine si sinele meu si mai apoi intre acel sine si ceilalti, in asa fel incat sa nu existe niciun subtrefugiu: voi fi loial acestui sine si cinstit in privinta lui fata de ceilalti. Ulterior, la inceputul secolului XX, a ajuns la semnificatia ei moderna, unde daca pui pasiune puternica fata de propriile convingeri esti sincer.


In lumea lui Oprah Winfrey in care traim, atata timp cat simti ca infidelitatea sexuala sau invadarea Irakului te reprezinta cu adevarat si o declari public, sinceritatea ta e acceptata, daca ceilalti te cred ca ai actionat pe baza unor emotii puternice.


Intre timp, arta insasi a devenit adesea neplacuta si tulburatoare, fiind suficient ca un artist sa-si faca nevoile pe panza sau sa puna pe hartie ganduril oribile, atata timp cat o face sincer.Sinceritatea din ziua de azi este strans legata de modul in care ne vad ceilalti, in timp ce autenticitatea traditionala merge mana in mana cu intrinsecul.


"S-a intamplat sa fiu in New York pe 11 septembrie 2004 [...] In fata golului lat de un cvartal din partea de jos a Manhattanului de vest, acolo unde odata se inalta World Trade Center (redenumit in mod histrionic si inautentic "kilometrul zero" – ce vrea sa spuna asta?), observ ca planurile finale pentru inlocuirea fostelor turnuri gemene, indelung jeluite, inca nu au fost aprobate. [...] ascult sentimentalismele politicienilor care exploateaza mortii.


La sfarsitul discursului, o procesiune de rude indoliate a urcat pe scena pentru a-si impartasi durerea, intrerupte doar de scurte taceri comemorand momentele exacte din acea dimineata cand cele doua avioane lovisera turnurile si mai tarziu, cand acestea se prabusisera. Un tata a cantat la vioara cu o expresie chinuita, agonizanta, sunetul trist al instrumentului sau usor dezacordat jucandu-se cu inimile noastre, in timp ce, fara indoiala consilierii lui Bush plangeau de bucurie la gandul voturilor suplimentare pe care aceasta reprezentatie li le va aduce.


In America pare sa nu existe nicio parte a vietii private care sa nu fie facuta publica, daca din asta poate fi scos un profit financiar sau politic. Sinceritatea e o afacere infloritoare si o sursa de voturi. "Observandu-i pe cei indoliati, nu puteai sa nu te intrebi daca chiar ii ajuta sa isi impartaseasca suferinta atat de public si sa si-o reactiveze in fiecare an in felul acesta."


Desigur, suferinta lor este reala si sincera, si de aceea ea produce "emisiuni de succes", intr-o tara (America) in care sentimentele autentice sunt atat de greu de gasit in oceanul de emotii artificiale, determinate comercial, de care au nevoie marketing-ul si machiavelismul.

Visitor Ip: 79.116.176.189

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu