:: Relatia medic - pacient

Titlu: Relatia medic - pacient
Autor:: http://www.noapteaiguanei.ro
Articol: De foarte multe ori m-am întrebat dacă mi se întâmplă doar mie (caz în care ar trebui să iau măsuri – de ordin comportamental probabil – sau să schimb ceva) sau este un lucru general-valabil: este vorba despre relaţia medic – pacient.

Cineva apropiat (care a trăit aceleaşi experienţe ca şi mine), mi-a spus zâmbind amar: "cred că vezi prea multe filme străine"… Nu avea dreptate – am discutat cu persoane care au trăit în alte ţări şi… nu este doar din filme!

În momentul în care mergeţi la un consult – la orice specialitate – fie la medicul de familie, stomatolog, cardiolog, ginecolog, dermatolog, la radiografie, EKG sau EEG, tomografie ori ecografie, totul se "derulează" conform unui scenariu parcă dinainte ştiut de către toţi:

- îţi expuni problema —- medicul te consultă şi îţi pune întrebări suplimentare —- îţi prescrie apoi o reţetă (sau îţi dă o trimitere către un medic specialist sau pentru investigaţii suplimentare) —- te informează despre ceea ce are voie şi ce nu are voie să facă şi despre dietă.

- stomatologul —- te pune să deschizi gura, îşi face meseria, apoi te anunţă: "o oră nu aveţi voie să mâncaţi" – de câte ori v-a explicat medicul stomatolog în ce constă "plombarea unei măsele", "extirparea unui nerv" sau "obturarea unui canal"?

- ginecologul —- de câte ori v-a explicat în ce constă examenul medical, ce afecţiuni poate determina în urma simplului control, la ce vă foloseşte un anume test şi cât de sigur este? De câte ori v-a informat şi despre riscurile unui anumite proceduri?

- când vi s-a recomandat un medicament, în afara dozei prescrise, de câte ori vi s-a spus ce se întâmplă dacă întrerupeţi tratamentul, sau dacă îl "combinaţi" cu alte medicamente, despre riscurile de sarcină ori de altă natură? Nu cumva, de cele mai multe ori "prospectul" medicamentului a fost cel care v-a atenţionat?

- în cazul unei intervenţii chirurgicale – de câte ori v-a luat medicul de-o parte şi v-a explicat în ce constă exact intervenţia, ce se întâmplă cu dvs. după operaţie, la ce simptome trebuie să vă aşteptaţi în următoarele zile, ce trebuie să faceţi şi ce nu, care este perioada normală în care trebuie să vă reveniţi? Cele mai multe "amănunte" nu le-aţi aflat de la alţi pacienţi, de la cunoştinţe care au trecut prin aceeaşi experinţă sau de la personalul auxiliar din spital cu ca "aţi fost atent"?

De câte ori oare medicul a avut răbdarea de a vă explica, (după stabilirea diagnosticului în baza căruia v-a prescris un tratament) despre ce anume este vorba – ce înseamnă boala respectivă, cauzele ei, despre speranţa de însănătoşire şi importanţa respectării indicaţiilor şi tratamentului prescris de el?

De câte ori nu aţi aflat multe aspecte extrem de importante de-abia după ce le-aţi " încălcat" (iar dacă eraţi informat n-aţi fi făcut-o!)?

Tu ai fost vreodată dezamăgit din pricina lipsei răbdării sau indiferenţei medicilor?
--
Visitor Ip: 95.76.228.242

4 comentarii:

  1. oooooooo...de prea multe ori am fost dezamagita,dar poate e si vina noastra ca nu punem intrebari chiar si cu riscul de a fi repeziti de cei care ar trebui sa ne explice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai grav este când ceea ce ne răspund nu este tocmai corect sau când “omit” lucruri importante.

    Cum spuneam şi în articolul precedent (Trăim numai o dată!) – prietena mea mergea la medic două ori pe an. Este vina ei că nu a ştiut că analiza pe care o făcea nu era concludentă? Sau că laboratorul nu avea dotări de ultimă generaţie?… medicii ar trebui să ne mai spună “câte ceva” şi fără să fie “traşi de limbă”…

    RăspundețiȘtergere
  3. Evident! traim in Romania,se practica ciubucul peste tot!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai cum sa-ti explice ei toate lucrurile acestea ca apoi dupa ce esti edificat sa-ti vina idei, astfel incat, in cazul unei nereusite sa-i acuzi de malpraxis.
    Ceea ce pacientul nu stie, nu exista. Simplu! :)

    RăspundețiȘtergere