Iata un articol pe care l-am scris mai demult,si pentru ca am muncit mult la el,consider ca merita publicat pe 100 Ro.
MP3 playerul este un dispozitiv destul de recent din evolutia formatelor muzicale,care a ajutat oamenii sa se bucure de melodiile lor favorite. Discurile de plastic,magnetofoanele,casetele(cu benzi magnetice) si CD-urile --nici unul din aceste formate muzicale timpurii nu confera comfortul si usurinta folosirii ca si MP3 playerele.Cu un MP3 in buzunar sau in mana,poti lua cu tine mii de melodii,poti crea liste personalizate cu artistii tai favoriti,orunde te-ai afla.
Formatul Mp3
Formatul muzical MP3 a revolutionat distributia muzicala pe la sfarsitul aniilor '90 cand serviciile de transferuri si schimburi de informatii si MP3-urile au aparut.MP3,sau MPEG Audio Layer III,este o metoda de comprimare a fisierelor audio.MPEG este acronimul pentru Moving Picture Experts Group,un grup care a dezvoltat sisteme de compresie pentru date video,inclusiv cele pentru filmele DVD,transmisiunile HDTV,si sistemele digitale de sateliti.
Folosind sistemul de compresie MP3 se reduce numarul de byti dintr-un fisier muzical,in timp ce se pastreaza calitatea aproape de calitatea CD.De fiecare data cand comprimam un fisier muzical,vom pierde din calitatea acestuia,ceea ce este pretul care il platim pentru a avea posibilitatea de a stoca mai multe melodii pe un spatiu mai mic.O dimensiune mai redusa al unui fisier de asemenea permite descarcarea mai rapida al acestuia de pe internet.
Gandeste-te ca o melodie are in medie patru minute.In formatul audio CD,aceea melodie ocupa aproximativ 40 megabyti (megabaiti) spatiu,dar daca este comprimat in formatul MP3 ocupa doar 4 MB.In medie,64 MB spatiu poate stoca muzica pentru o ora,sub formatul MP3.Un ascultator care are un MP3 player de 1 GB,poate stoca in medie 240 de piese muzicale,sau echivalentul a 20 CD-uri.
Desi MP3 ul este cel mai cunoscut format,sunt mai multe formate care pot fi redate de catre MP3 player.In timp ce cele mai multe MP3 playere pot reda mai multe tipuri de fisiere,nu toate suporta acelasi formate.
Iata cateva formate care sunt cunoscute:
- WMA - Windows Media Audio
- WAV - Waveform Audio
- MIDI - Music Instrument Digital Interface.
- AAC - Advanced Audio Coding
- Ogg Vorbis - Un format nepatentat, care este gratuit pentru utilizare
- ADPCM - Adaptive Differential Pulse Code Modulation
- ASF - Advanced Streaming Format
- VQF - Vector Quantization Format
- ATRAC - Adaptive Transform Acoustic Coding 3 al lui Sony
Evolutia sistemelor de redare a muzicii
- 1877 - Thomas Edison inveteaza fonograful.
- 1887 - Emile Berliner patenteaza gramofonul,folosind discuri plate din zinc.
- 1896 - Nikola Tesla inventeaza radioul .
- 1906 - Este transmis primul program radio de voce si muzica.Reginald Fesselden transmite programul folosind o unda continua de energie electromagnetica,din Brant Rock,Massachusetts,SUA
- 1929 - Este prezentat radioul cu Modulatie in Frecventa,FM
- 1934 - Semi Joseph Begun construieste primul recorder pentru banda magnetica.
- 1948 - Columbia Records introduce primul disc de Pickup de tipul "Long Playing" (LP),care este redat la 33,3 revolutii pe secunda
- 1949 - RCA records introduce discul cu redare la turatia de 45-RPM
- 1965 - Este introdusa banda de magnetofon cu 8 piste.
- 1969 - S-a creat internetul.
- 1979 - Sunt introduse pe piata casetofoanele portabile Sony Walkman.(pana in 1995, s-au vandut 150 milioane de exemplare.)
- 1983 - Sony si Philips introduce tehnologia compact discurilor (CD) .
- 1986 - Sony dezvolta tehnologia MiniDisc,cu 6 ani inainte de lansarea ei pe piata comerciala.
- 1989 - Institutul Fraunhofer din Germana patenteaza formatul MP3 .
- 1992 - Philips introduce tehnologia Digital Compact Cassette (DCC).Philips cu aceasta tehnologie ,in timp ce Sony cu tehnologia MiniDisc spera sa continue drumul facut pana atunci de caseta cu benzi magnetice.
- 1998 - Este introdus pe piata primul MP3 player (Saehan's MPMan, vandut in Korea).
Spre deosebire de formele precedente de aparate de redare a muzicii,care au necesitat componente care trebuiau puse in miscare pentru a putea citi informatiile,MP3 ul foloseste memorie cu semiconductoare.Un MP3 nu este altceva decat un dispozitiv de stocare a datelor, dotat cu un software care permite utilizatorului sa copieze muzica pe,si de pe alte dispozitive,mai ales de pe calculator.Acel software permite si aranjarea pieselor in ordinea dorita,si crearea unor liste personalizate,ceea ce numim playlist.
MP3ul este combinatia mai multor tehnologii.Separat,nici una din componentele lui nu sunt revolutionare,dar impreuna ele formeaza un dispozitiv fara precedent.
Unele componente pot varia,dar sa vedem in principiu cam care ar fi piesele principale dintr-un MP3 obisnuit:
- Portul de date
- Memoria
- Microprocesorul
- Procesorul de Semnal Digital(DSP)
- Afisajul LCD
- Butoanele de control
- Mufa audio
- Amplificatorul
- Sursa de alimentare
MP3 ul se conecteaza in portul USB ,FireWire,sau portul paralel al calculatorului,pentru a transfera data.MP3-ul cu port USB transfera data mult mai repede decat cele cu port paralel.Fisierele MP3 sunt salvate in memoria playerului.
Sunt cateva tipuri de memorie:
- Memorie Flash Interna
- Carduri CompactFlash
- Carduri SmartMedia
- MemoryStickuri
- MicroSD
- Microdrive
Microprocesorul este creierul MP3 -ului.El monitorizeaza comenzile facute de catre utilizator la butoanele de control,afiseaza informatii despre melodia care este redata,si trimite informatii catre Procesorul de Semnal Digital,spunandu-i exact cum sa proceseze datele.
Pe langa stocarea muzicii,MP3 playerul trebuie sa redea muzica si trebuie sa permita utilizatorului sa auda melodiile.Pentru acest lucru,playerul face asa:
- "Scoate" melodia de pe memorie.
- Decomprima codificarea MP3,cu ajutorul procesorului de semnal digital(DSP),printr-o formula de algoritm
- Ruleaza bytii decomprimati printr-un convertor digital-analog,transformandu-le in unde sonore.
- Amplifica semnalul analog,permitand sa se auda muzica in casti.
Tipuri de Mp3
MP3-urile sunt atat de variate precum oamenii care vor sa le cumpere.Alegerea este facuta pe baza mai multor criterii,printre care scopul pentru care vrei sa il folosesti,cantitatea de muzica pe care vrei sa o stochezi pe el,si bineinteles cat de mult esti dispus sa platesti pentru el.Sa ne uitam la cele patru tipuri principale de MP3-uri.
Flash Memory Player
Flash Memory MP3 Playerul este cel mai mic si cel mai usor model,si poate stoca relativ mai putine piese decat cele cu hard disc.Pentru ca este mic,si nu are componente in miscare,este ideal pentru cei care fac exercitii fizice.Si cum unele modele ajung sa stocheze pana la 8 GB(2000 de melodii),iar unele modele oferind functii de redare video si foto,este un gadget multimedia preferat de catre multi oameni.Bateriile pot functiona pana la 28 ore dupa reincarcare.
Hard Disc si Mini-hard Disc Playerul
Aceste modele sunt mai mari si mai grele decat flash memory player,si ofera considerabil mai mult spatiu de stocare. (iPod-ul Apple ofera 80GB.)
Pentru cei care cauta un player care sa stocheze intrega colectie personala de muzica (pana la 20 000 de melodii),poze,video,date ,si sa permita inregistrarea podcasturilor (transmisiilor live pe internet),modelul cu hard disc este cel mai potrivit.
Insa aceste functii,impreuna cu hard discul consuma mai multa putere,de aceea de obiciei in cazul redarii muzicii bateria tine intre 8 si 20 ore,iar pentru video tine in jur de 6 ore.Din cauza hard discului exista componente in miscare,si de aceea poate sa "sara" melodia sau video,desi unele modele au sisteme antisoc,ceva de genul celor implementate in CD-playerele auto.
Mai mici in dimensiuine si in capacitatea de stocare,Mini-hard Disc playerele sunt mai usoare decet cele tradirionale,insa au o memorie mai mica--pana la 8 GB.Si ele contin piese in miscare.
CD playerele MP3 si MiniDisc MP3 playerele
Sunt o groaza de CD-playere disponibile care redau MP3 si alte fisiere digitale.Aceste fisiere sunt "arse" pe CD-uri R/RW,si redate in CD-player.Un CD poate stoca in jur de 10 ore de muzica in format MP3.Un CD writer este indispensabil celor car isi cumpara CD player MP3.CD playerul MP3 este mai ieftin decat cele cu Memorie Flash,sau cele cu Hard Disc,dar in cazul unui soc mecanic va sari piesa foarte usor.de asemenea sunt mult mai mari in dimensiune decat rudele sale complect digitale.
Pentru cei acre apreciaza tehnologia MiniDisc,exista MiniDisc Walkman,un music player digital de la Sony.Acest gadget suporta formatul de fisier sub marca Sony numit ATRAC3--dar suporta si formatele MP3,WMA si WAV.Cei de la Sony afirma ca si minidiscul de 1 gb Hi-MD poate stoca si transfera date de calculator.Discul costa mai putin de 10$,stocheaza pana la 600 de melodii,si sunt re-recordabile.Cu o singura baterie AA acest player poate functiona timp de mai mult de 30 de ore.
MP3 ul nu mai este o tehnologie care este folosita doar singur.Producatorii din domeniul tehnologiei ofera acum functii MP3 si in alte dispozitive,printre care si in radiouri prin satelit,PDA-uri,DVD playere,in ochelari de soare,si ochelari 3D.MP3 ul a fost implementat chiar si in cutite militare.iPhone-ul de la Apple de asemenea a integrat acest format,impreuna cu functia de telefonie mobila, internet,si multe alte functii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu