INCONSTIENTUL - 1



MARELE MUT - INCONSTIENTUL
- Inconstientul este partea de activitate psihica cea mai extinsa si mai intensa in raport cu constientul si subconstientul. Eu cred acest lucru atunci cand il afirm. De ce-l cred? Pai, ia sa ne socotim! 


Neuronii umani desi sunt estimati la cca.100-200 de miliarde, fata de 100-200 de milioane cat poate avea un sobolan, reprezinta doar 10% din totalul celulelor nervoase , restul fiind celule gliale sau "asistente" ale neuronilor. Materia cenusie fata de materia alba din creier se gaseste intr-o proportie de 40% respectiv 60%. Daca ar fi sa dam crezare teoriei cum ca utilizam pe parcursul vietii doar cateva procente (10%) din zestrea creierului nostru, la capacitate maxima, apoi acestea se refera la intreaga noastra activitate psihica desfasurata pe cele trei coordonate: constienta , subconstienta si inconstienta. Teoria celor zece procente emisa de catre unii cercetatori ramane la un prag paradigmatic, nefiind atestata si acceptata inca de toata lumea stiintifica. Putin importa insa daca s-a gresit in aproximare cu cateva procente. Raportul dintre util si aparent nefolositor este paradoxal de mare. Intrebarea fireasca care se naste este ce se intampla cu restul? Este chiar atat de nefolositor? Este materia cenusie intr-o proportie atat de mare inerta si de prisos? De ce atata risipa de calitate pentru un organ atat de valoros, cum este creierul? Dumnezeu sau Natura sau Universul, ma rog, cum va simtiti confortati sa-i spuneti, nu da rateuri! Chiar si in manifestarea Lui duala de ordine si haos, putem sa descoperim un sens al haosului, ca pregatitor pentru o noua ordine. El nu aseaza impreuna elemente cu rost iar altele asa... just for fun! Nu imi vine sa cred ca organismul omului are elemente care isi gasesc rolul si functia in organism, iar altele cum ar fi apendicele sau zestrea neuronala excedentara sunt ratacite in corpul omului, asa cum isi mai uita uneori chirurgii bisturiul sau foarfeca dupa operatii. Nu avem un ficat supradimensionat, nu avem douazeci de ochi, din care sa folosim doar doi si logica uite asa ne impinge sa vedem de ce. Raspunsul ar trebui sa-l cautam in activitatea mentala inconstienta careia nu-i cunoastem nici instrumentarul, nici dimensiunile si nici scopurile.
Va urma.

2 comentarii:

  1. Se pare că suntem în pragul unei înţelegeri superioare a organismului uman şi-n special a funcţionării creierului. Deocamdată, însă, majoritatea cunoştinţelor sunt bazate pe pure speculaţii de natură SF. Procentul dintre potenţialul folosit şi cel nefolosit al creierului nu poate fi deocamdată demonstrat, iar însăşi măsurarea IQ-ului unei persoane e relativă. Ne lipseşte însăşi sistemul de referinţă şi unitatea de măsură ca să putem transpune în cifre creierul uman. Oricum, două lucruri sunt certe: primul este că alcoolul face bine creierului. Dacă asemuim alcoolul cu un prădător, iar creierul c-o turmă de neuroni, evident că prădătorul va prinde şi ucide neuronii cei mai înceţi. Cum turma se deplasează cu viteza celui mai lent, rezultă faptul că nimicirea neuronilor mai lenţi permite creierului să fugă mai repede :P.. iar al doilea lucru cert este că creierul pane e o delicatesă culinară. :D Redevenind serioşi, se pare că, surprinzător, suportul pentru progresul înţelegerii creierului uman este progresul tehnicii de calcul, care permite cercetătorilor să realizeze simulări din ce în ce mai exacte ale proceselor cerebrale. Cineva spunea că un computer cu o putere similară cu cea a creierului uman va apărea cam în 20 de ani. Parcă-mi imaginez surpriza cercetătorilor când pc-ul acela va prinde viaţă şi va deveni vanitos, va cere mărire de salariu şi va începe să-şi sape şi să-şi bârfească celelalte calculatoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ionutsk,
    (K de la domnul K?:))

    Istorioara cu alcoolul si cu neuronii este una din butadele reusite care circula pe net. Mi-a placut si mie ca pledoarie pentru incurajarea betzivilor. :)

    Am niste presupuneri logice care ma indeamna sa afirm ca simularile pe calculator sunt bune si corecte pana la un punct. Asa cum ar fi bunaoara fizica newtoniana in relatie cu cea cuantica.
    Jung avanseaza teoria unui depozit psihic cand vorbeste de inconstientul colectiv.
    Soiritualistii vorbesc de cronica akasha. Daca incercam sa modelam pe calculator nemodelabilul inseamna ca vom putea face minti electronice (creative sper eu:)). Am un intreg rationament care face scapata mintea de sub tutela organismului. E mult de povestit. Pe rodulpamantului se afla un ciclu de patru postari"mintea si sorcova" din care am mai spicuit si am pus fragmente pe-aici.

    RăspundețiȘtergere