:: Generatia X

Titlu: Generatia X
Autor:: Cosmin [http://dalelucosmin.blogspot.com]
Articol: Facand curatenie prin PC, am descoperit ceva interesant. Nu mai stiu de unde il am, insa este cert ceva interesant din motiv ce l-am pastrat. Este vorba de un text despre asa numita "Generatie X".,si anume acea generatie nascuta in jurul anilor '80. Chiar daca nu m-am nascut in acea perioada, totusi ma simt putin legat de ea pentru si eu am trecut prin aceleasi lucruri minunate. Cititi-l in intregime, n-o sa va para rau! :


"Aceasta este o scrisoare nostalgica, adresata celor care fac parte din generaţia NOASTRĂ, GENERAŢIA X.

Născuţi la începutul anilor 80, vedem acum în anul 2008 cum casa părinţilor noştri este de 50 de ori mai scumpa decât atunci când au cumparat'o ei si realizam ca noi o sa plătim pentru casele noastre în jur de 50 de ani. Nu avem amintiri despre primii paşi pe luna, nici despre războaie sângeroase, dar ne pricepem la istorie si la politica mai mult decât cred bătrânii, care bombăne în spatele nostru ca "noi nu ştim nimic".

Suntem ultima generaţie care a jucat 'scunsea, Castel, Ratele si Vânătorii, Tara tara vrem ostaşi, Prinsea, Sticluţa cu otrava, Pac Pac, Hoţii si vardistii, ultimii are au strigat "Un doi trei la perete stai", ultimii care au •folosit telefoanele cu fise, dar primii care ne-am jucat pe jocurile video (remember Mărio?) si primii care am văzut desene animate color. Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Diesel era deja lider de gaşca. Băieţii si-au scris numărul fotbalistului preferat cu pasta de dinţi pe tricouri, iar fetele si-au cusut pe blugi steluţe si inimioare.

Noi nu am dat Capacitate, nu am dat grile la admitere si am fost ultimii Şoimi ai Patriei, cu costumele alea groaznic de nepotrivite cromatic. Am învăţat poezii în româneşte la grădiniţa, nu în engleza si am cântat MULŢI ANI TRĂIASCĂ nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari. Spuneam mişto si fain în loc de cool. Am sorbit din ochi Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas.. si cine zice ca nu s'a uitat ori minte ori nu avea încă televizor. Ne uitam la desenele animate de la italieni si ne era ciuda ca nu avem si noi subtitrare sa înţelegem de ce naiba s-a certat Mila cu Shiro.

Reclamele de pe posturile străine ne jnnebuneau, si abia aşteptam sa vina si la noi îngheţata Magnum, sau puştile alea absolut superbe de apa. între timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate în cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoală.. Noi am ascultat si Metallica si Ace of Base si D J Bobo si Michael Jackson si Backstreet Boys si Take That si încă nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu ştia paşii, dar toţi dansam. Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atât de Abba si de Queen, cât si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Pe ei daca îi întrebi, muzica a început cu Backstreet Boys, care nici nu mai sunt cool acum, orikum!"

Am citit Licurici, Pif si Hercule (care aveau cadou nişte jucării bestiale) si am băut Cico si sucuri de la tec fără sa ne fie teama ca au prea multe e'uri, iar la scoală beam toata clasa dintr'o sticla de suc fără teama de viruşi. Noi am înjurat arbitrul care ne'a furat la meciul cu Danemarca si poate ca tot noi i'am trimis 10000 de mailuri de dulce". Noi nu ne dădeam bip'uri, ne fluieram sa ieşim afara, noi nu aveam dolby surround, tăceam toţi ca sa auzim acţiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris si jocuri de televizor, de care ne plictiseam la o luna după ce le cumpăram si le uitam pe dulap, pline de praf. Abia aşteptam la chefuri sa jucam Fântânita, sau Flori, fete sau băieţi, sau Sticla, sau Adevăr sau Provocare, sau orice ne dădea un pretext sa pupam! Pe gura! Pe cine iubeam".

Noi suntem cei care încă au mai cerut (sau li s'a cerut) prietenia", care încă roşeam la cuvântul SEX", care dădeam cu banul care sa intre în farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam în cap la colegi, care am completat mii de oracole, sperând ca iubitul sau iubita va citi acolo unde scrie "De cine îţi place?" ca ne place de el/ea.
Este uimitor ca încă mai suntem în viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fără casca, genunchiere si coliere, nu am avut scaune speciale în maşini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cădeau din greşeala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfăcut de copii, nu ne'am spălat pe mâini după ce ne'am jucat cu toţi câinii si toate pisicile din cartier, nu am băut doar apa îmbuteliata, ne-am tăvălit si bălăcit prin toate bălţile si nu am ţinut cont de câte lipide si glucide mâncăm.

Noi am auzit cum s'a tras la Revoluţie, noi am fost martorii a trei schimbări de bancnote si monede, noi am râs la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au auzit'o pe Andreea Esca, noi suntem cei care mai ţinem minte emisiunea "Feriti'va de măgăruş". Suntem o generaţie de învingători, de visători, de first-timers...

Daca eşti de'al nostru... Felicitări!"
--
Visitor Ip: 89.123.249.130

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu