:: Planeta se scufunda si ciobanul isi mangaie oaia

Titlu: Planeta se scufunda si ciobanul isi mangaie oaia
Autor:: http://sictireli.wordpress.com/
Articol: Planeta se scufundă şi ciobanul îşi mângâie oaia
http://sictireli.wordpress.com/
În timp ce pesediştii apelează la vrăjelniţe şă-şi stingă unul altuia flacăra violet cu apă prelevată din viitura sfântă de pe Someş, planeta se scufundă, vorba unui copos vişiniu, sub puhoiul de ape năvălite în gospodării ca un taur în capa toreadorului.
Spre exemplificare nu mergem prea departe, rămânem în judeţul portocaliu Giurgiu. După ce a fost transformat pentru 3 zile în Siberia, acum judeţul nostru arată ca bazinul Amazonului, cu puhoaie ce nu ţin cont de regulile de circulaţie pe drumurile publice.
Valul de inundaţii a afectat zeci de gospodării, mii de hectare de teren arabil şi islaz comunal, producând fiori pe şira spinării locuitorilor din Călugăreni, Clejani, Bucşani, Săbăreni.
Pentru că avem încredere cât negru sub unghiile recet tăiate în comunicatele de presă ale unor instituţii ce se laudă că ne protejează, ne-am deplasat la Călugăreni, să privim un râu drept în ochi. Şi l-am văzut. E negru şi furios.
Am despărţit apele ca Moise şi ne-am deplasat spre satul Hulubeşti să aflăm care-i situaţia acolo.
Ne-am încumetat să călcăm pe apele ce inundase şoseaua, orpindu-ne pentru o clipă să contemplăm întinderile de ape de la marginea pădurii, o zonă extrem de frumoasă, vizitată de turişti în perioada vara-toamnă, unde s-a format o adevărată mare. Apele au rupt digul construit de autorităţile locale şi s-au revărsat peste islaz, acoperind sute de hectare de teren. Peste tot apă. Ici şi colo câţiva hulubeşteni încearcă, fără succes, să prindă cu alăul peşti zăpăciţi de bulbuci şi anafoare.
O cruce din fier, înfiptă la marginea drumului zace în apă. Valurile lovesc ţeava de fier. Un suspin sinistru ca al unei bocitoare pluteşte peste puhoaie. La mijlocul apelor, pe o insulă ad-hoc, un cioban îşi păzeşte cele câteva zeci de oi şi vreo 6 capre. Un câine, prins de streche, aleargă ca bezmeticul de-a lungul acestui petec de pământ înconjurat de ape. Când lătrătura lui ajunge la urechile noastre, câinele deja muşcă o oaie de noadă. Cineva remarcă hâtru: al dracu câine, muşcă şi latră în acelaşi timp.
La stâna este liniştite. Liniştea de dinainte căsăpirii ciobanului. Oile şi caprele convieţuiesc într-o concordie totală pe care o întâlneşti doar la bufetul Parlamentului. Dobitoacele stau întinse la soarele blând şi rumegă plictisite. Îl întreb pe cioban de ce nu-şi ia oile la spate, refugiindu-se cu ele pe deal. Ciobanul îmi spune că apa nu va ajunge la el nici de-a dracu. S-a mai umflat şi altădată şi pe el nu l-a atins. Stâna lui este o arcă pe care a îmbarcat sute de kilograme de furaje, vreo 30 de oi, 6 capre, câteva găini şi un câine dement. Ce poate să i se întâmple. Sfârşitul lumii e departe. Unde mai pui că-mi spune că are în turmă mai multe mioare năzdrăvane cu care seara stă la taclale.
Eu cred adevărul adevărat este că ciobanul nu vrea să vină pe continent de teamă să nu i se fure oile, sau să intre în vreun conflict cu ungureanu sau vrânceanu. Refuzul lui fentează destinul. Îl lăsăm cu oile lui şi ne vedem de drum.
Am intrat in dialog şi cu primarul comunei Călugăreni Marin Voicu pentru a afla informaţii suplimentare în legătură cu eforturile depuse pentru limitarea efectelor viiturii şi evacuarea familiilor aflate în pericol. Aşa aflăm că sunt 3 familii evacuate pe raza comunei. Pentru a ajunge la gospodăria lui Petru Cristian am apelat la o căruţă. Ne-am aşezat pe ciuci în atelajul tras de Steluţa şi…. haida-hai, diii Steluta lu tata!, am ajuns la familia sinistrată. Sunt de fapt trei familii în gospodăria respectivă. Şase maturi şi 7 minori. Familia Petcu se plângea de faptul că până acum primarii care s-au perindat pe la Călugăreni doar le-au promis că-i ajută, le-au luat votul şi apoi i-a abandonat.
Pornim spre casă când soarele deja şi-a lăsat fruntea peste dealurile. Hainele de pe noi emană un iz de bălegar şi spuză de cal pus să tragă la căruţă.
Părăsim o lume. Intrăm în alta. Planeta se scufundă. Politicienii îşi iau măsuri de precauţie, construindu-şi vilele mai în deal, mai la munte, mai cu etaj, mai cu iaht, mai multe, mai pe şpagă, mai pe moca. Ce frumoasă este viitura privită de pe balconul unei asemenea locuinţe.
--
Visitor Ip: 78.96.26.92

2 comentarii: