CATRALIONUL


 RITMURI
 Hai sa mai incercam un exercitiu de  imaginatie. Undeva, intr-un post ulterior voi aduce la un loc concluziile care se vor desprinde din aceste  articole despre minte. Astazi va propun sa iesim putin in cosmos ca sa observam una-alta. Nu foarte departe, pentru ca trebuie sa nu scapam Terra de sub ochi.

Planeta noastra, daca e sa te uiti la fasia cuprinsa intre tropice, are un brau de popoare care traiesc dupa ritmuri iuti. Canta, danseaza, iubesc cu frenezie, se bucura de ceea ce le da viata. Aceasta este zona sentimentelor puternice, zona instinctuala. Creuzetul tuturor religiilor importante se afla pe o banda imediat deasupra tropicului racului Apoi luand-o binisor catre poli, trecand prin zona temperata, cum treci de paralela 45, apar zonele reci, unde stiinta, tehnologia, filozofia, artele elaborate, intr-un cuvant gandirea rece si rationalitatea predomina.


Asa cum am fost obisnuiti sa intelegem lucrurile putem afirma fara sa gresim ca filogenia repeta ontogenia, si ca tot ce este in mic este si in mare. Tot asa, extrapoland, planeta poate fi privita ca un creier urias care se comporta ca si al omului, are zone reci si zone fiebinti, are zone specializate  cu  functii diverse are.... Eeeei de-aici incepe o alta poveste. Sa v-o spun?  


Sase miliarde de neuroni o fi putin pentru planeta aceasta? Fiecare creier uman ar reprezenta la  scara micro un neuron planetar. Desigur fiecare dintre noi, cei  pe  care ii cotez ca pe un neuron al  creierului planetar are in componenta propriei materii cenusii circa o suta sau doua de miliarde de neuroni personali. Cam de cate zeouri avem acum nevoie daca inmultim sase miliarde de oameni macar cu 100 de miliarde de neuroni de caciula? Ia sa vedem ce iese! Sper sa-mi ajunga un rand.
6.000.000.000 (sase miliarde) de oameni ori 100.000.000.000 (o suta de miliarde) de neuroni in fiecare creier uman fac 600.000.000.000.000.000.000 de neuroni umani. Cum s-o citi cifra aceasta? Ma poate ajuta cineva? La aceasta zestre de materie cenusie trebuie adaugati neuronii animalelor. Un sobolan are cca. 100.000.000 de neuroni. Delfinii au mult  mai multi decat sobolanii. Luati in calcul orice  vietate care are cel putin un neuron si va asigur ca nu-mi va ajunge tot articolul ca sa inregistrez numarul de zerouri al  cifrei totale de neuroni umani si animali ai planetei. Imaginati-va acum aceasta plasa neuronala uriasa care circula prin cosmos. Mai imaginati-va  ca toata materia este inteligenta de la anorganic catre  organic in straturi din ce in ce mai complexe si incercati sa vedeti cu ochii mintii cum circula informatiile pe toate palierele, in toate directiile, atat cele specifice planetei cat  si cele venite din exterior. Mai incercati sa vedeti fenomenele acestea sub forma vibratorie, energetica, asa cum se prezinta ele de fapt. Ce obtinem? 

Campul ganditor al Terrei este desigur important privit prin prisma neuronilor umani. Urmarind descrierea  invelisurilor Terrei, ca pe foile de ceapa, asa cum am invatat la geografie, avem litosfera, hidrosfera, biosfera, atmosfera, etc, fiecare cu subinvelisurile caracteristice ei. In aceasta ordine de idei, putem sa intelegem acum ca foarte de curand in istoria ei, prin noi oamenii, planeta a capatat un invelis foarte important o noua sfera ganditoare, noosfera.  Am denumit-o astfel dupa cuvantul grec "noesis". Noosfera reprezinta  suma campurilor noesice (denumire data de regretatul academician Eugen Macovschi), recte  campurile ganditoare ale omului. De-aici o sa va  explice Cristiana mai departe teoria campurilor, noesice si enesice sau mai bine intratati pe blogul ei.
Ce se  spune despre folosirea a 10% din capacitatea neuronala a creierului? Ca asta ar fi cam tot ce putem, cu creierul nostru. Pai hai sa socotim: taiem un zero de la cifra aceea uriasa si ramanem doar cu 60.000.000.000.000.000.000 de neuroni activi. E  foarte mult, cifra este in continuare mare chiar daca reprezinta doar 10% dar ce ne facem cu restul de 90 %, adica cu: 540.000.000.000.000.000.000 de neuroni inactivi. Nu-i cam mult? Eu cred ca aceasta uriasa cantitate de materie cenusie a planetei nu este inerta, ci cat se poate de activa. Se leaga de ce o sa va povestesc mai departe in postul urmator. 
Stati pe-aproape caci

Va urma.

4 comentarii: