Romi si romani

Presedintele Frantei face prima confuzie oficiala dintre ROMI si ROMANI. Presa trebuie sa revina la termenul istoric de TIGANI

autor: FrontPress 15.01.2014

tiganieAseară într-o declaraţie oficială preşedintele francez Francois Hollande face prima confuzie intenţionatăîntre minoritatea ţigănească redenumită roma cu poporul român. Preşedintele francez François Hollande a afirmat că Guvernului nu îi este “ruşine” de politica sa faţă de romi, în timp ce un raport arată că numărul expulzărilor a atins un nivel record în 2013.
“Dacă vă puneţi întrebarea: ne este oare ruşine pentru tot ce am făcut? Nu. Aceasta este o întrebare foarte dificilă, deoarece efectiv este vorba de o populaţie de origine română, romă, care vine în Franţa, se stabileşte aici şi caută un adăpost”, a afirmat preşedintele francez. Preşedintele Franţei reconfirmă într-un cadru oficial ceea ce s-a încetăţenit în opinia publică europeană, adică confuzia între romi şi români. Acum se poate observa cu ochiul liber că redenumirea în documentele oficiale şi în presă a termenului de tigan cu rom a fost intenţionată pentru ca, în viitor, să se pună semnul egalităţii semantice şi apoi etnice între ţigani şi români. Europa are nevoie de o ţară a ţiganilor. Aceasta ar putea fi România, europenii folosindu-se de confuzia semantică rom cu român şi Roma cu România.
Ideea schimbării denumirii cuvântului de ţigan cu cel de rom a fost promovată de societatea civilă şi ong-urile finanţate de miliardarul Soros în anii 90. Inţiatorii schimbarii cuvintelor “tigan” cu “rom” au fost, fiul unui ilegalist comunist, Petre Roman, apoi Ion Iliescu, fostul premier Adrian Nastase, şi fostul ministru al culturii şi de externe Andrei Plesu, un intelectual de catifea protejat de serviciile secrete româneşti. Petre Roman a semnat şi a propus numitul “Memorandum” prin care se oficializa denumirile paralele în 1991. Numerosi politicieni de origine tiganească au susţinut acest memorandum în anii 90, în frunte cu Regele Cioabă, văr cu Ion Iliescu. Teodor Melescanu prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 cere revenirea la cuvântul “Ţigan” argumentând susţinut de Academia Română că în majoritatea limbilor europene denumirea acestei etnii îşi are originea în cuvântul “ţigan” : “tsiganes” in franceza, “zingari” in italiana, “Zigeuner” in germana, “tzigani” in rusa si polona, “cigany” in maghiara, “ciganin” in bulgara si sarba, “cigano” in portugheza, “zigenare” etc.
În România s-a promovat o campanie media agresivă menită să promoveze cultura ţiganeasca (se intampla si azi prin manelizarea emisiunilor la ProTV, Kanal D, Antenele etc.) În 2000 Petre Roman prin Memorandumul cu numarul D2/1094/29.02.2000 îi solicită priemierului Isărescu să legifereze folosirea în documentele oficiale a denumirii “rrom”. Isarescu se conformează şi emite o hotărâre de guvern în 2001.Prin vocea lui Hollande se oficializează confuzia în documentele şi declaraţiile europene între ţigani denumiţi romi cu românii. Ţiganii sunt expulzaţi din ţările occidentale cu încălcarea legislaţiei europene şi a drepturilor omului în România, considerându-se că aceştia, ca romi sun români care trebuie să se întoarcă acasă în ţara lor de origine România, o viitoare Rromânia.
E vremea ca presa românească să corecteze această confuzie şi să-i numească pe ţigani, de acum încolo, cu termenul lor istoric, adică de ţigani şi nu de romi pentru a nu se produce confuzia între această etnie şi români pe planul opiniei publice europene. Cuvântul ţigan nu e peiorativ, ci denumirea milenară a unui popor care trebuie respectat aşa cum este el şi nu confundat intenţionat cu poporul român de către cercuri politice şi civice europene. În acest caz, Europa occidentală şi cancelariile europene s-au dovedit rasiste cu etnia ţigănească ca pe vremea nazismului, după ce ne-au oferit nouă românilor înalte lecţii de moralitate democratică ipocrită circa 24 de ani. De Ionuţ Ţene – NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu