Regina Maria


Iubirile Reginei Maria a României (2)

Click aici pentru prima parte

Nunta prinţesei Maria de Edinburgh cu Principele moştenitor Ferdinand al României a avut loc la 10 ianuarie 1893 in castelul medieval al familiei de Hohenzollern de la Sigmaringen. Au fost oficiate trei ceremonii , una civilă si două religioase ( catolică si protestantă ). Despre acea zi, Hannah Pakula consemnează in cartea sa  Ultima romantica – Viaţa Reginei Maria a României:
In dimineaţa de l0 ianuarie 1893, Missy s-a trezit în dangătul clopotelor de cununie. Era o zi rece de iarnă. Ceremonia a fost celebrată de trei ori - civilă, catolică şi protestantă. Ceremonia catolică a fost cea mai impresionantă, fiindcă Ferdinand era devotat credinţei sale. Slujba a fost interminabil de lungă, dar mireasa a găsit o oarecare alinare în culturile latineşti monotone; „M-au învăluit într-un soi de transă protectoare, care mi-a potolit teama şi a lăsat speranţa să se strecoare în inima mea care băteaînspăimântător de tare." Ceremonia anglicană s-a desfăşurat într-un mic antreu al Sălii Strămoşilor din castelul Sigmaringen, oficiată de un preot din marina britanică. Missy a traversat ceremoniile şi banchetul de nuntă „ca şi cum ar fi fost un vis, un vis îndepărtat, în care jucam un rol de vis ".


Principele Ferdinand dupa casatoria cu Maria de Edinburgh - 1893

Din păcate vraja s-a destrămat foarte repede. Luna de miere la castelul de vînătoare de la Krauchenwies – in apropiere de Sigmaringen - a fost un eşec. Regina Maria nota :  „Era iarnă, noi eram timizi şi încă străini unul faţă de celălalt şi nu era absolut nimic de făcut. Nando( Ferdinad ) nu era un bărbat spiritual şi nici unul plin de imaginaţie, aşa încît nu prea ştia ce să facă s-o întreţină pe tînăraşi atît de copilăroasa lui soţie."
Deasemenea ea mărturisea mai târziu: „M-am căsătorit atît de tînără... nimic nu se trezise în mine... căsătoria a fost pentru mine un şoc neplăcut şi numai cu foarte mare greutate am izbutit să-mi obişnuiesc mintea... s-o accepte".

Principesa Maria a Romaniei

 Lucrurile nu au stat mai bine nici dupa venirea in Romania. Viaţa la curtea Regelui Carol I era austeră. Tânăra priţesă de 17 ani trebuia să işi îndeplinească multele indatori impuse de severul ei socru. Într-o scrisoare adresată mamei Missy  se destăinuie:  „Sunt o atracţie atît de mare pentrutoată lumea, încît toţi vor să mă vadă. La ultimul bal m-am simţit ca un soi de animal expus la vedere, dar dacă, privindu-mă, au o satisfacţie oarecare, lucrul acesta nu mă deranjează cîtuşi de putin."  Şi din păcate  relaţia cu Prinţul Ferdinand (care incă suspina după vechea lui dragoste – Elena Văcărescu ) este din ce in ce mai rece. Şi in aceste luni de neadaptare la noul statut , intr-o ţară cu obiceiuri total noi pentru ea, Printesa Maria – care vă  reamintesc avea doar 17 ani – se pregăteste să nască primul copil.
Durerile naşterii au început sîmbătă, la vremea cinei, iar a doua zi, duminică 15 octombrie 1893, la ora 1, Missy a adus pe lume, în marele dormitor oficial din Castelul Peleş, un băiat. Nou-născutul a primit numele de Carol, după numele unchiului tatălui său.” ( Hannah Pakula -Ultima romantica – Viaţa Reginei Maria a României ).

Principesa Maria a Romaniei si marea ei pasiune-  calaria

Peste doar trei luni, Prinţesa Maria răâane dinnou insărcinată. Si sarcinile nu au fost uşoare pentru viitoarea Regină. Ea mărturiseşte:
Nu ştiu dacă toate femeile suferă la fel de mult ca mine cînd trec prin aşa ceva. Poate nu se cuvine să mă simt astfel, dar nu-mi pot reprima acest sentiment." Ca şi la prima naştere , doctorul român care a asistat-o a refuzat să îi administreze un anestezic ( conform moralei ortodoxe a vremii  - femeile trebuie să plătească prin suferinţă păcatul Evei ) i-ar experienţa a traumatizat-o pe prinţesă. A născut la 12 octombrie 1894 o fetiţă căreia i s-a pus numele Elisabeta, după numele Reginei,  pe cea care avea să fie mai târziu Regina  Greciei.
În toată această perioadă relaţiile dintre Maria şi Ferdinand s-au răcit constant. Şi ca urmare îÎn anii ce au urmat au  inceput  să apară şi primele zvonuri  despre iubirile din afara căsătoriei ale prinţesei.
In anul 1896 Maria şi Ferdinand au fost invitaţi la Moscova pentru a participa la încoronarea verilor ei Nicolae al II-lea şi Alexandra. Aici tanăra principesă Maria are un succes răsunator. Şi din acest moment destinul prinţesei incepe să se schimbe. „A cucerit pe dată o întreagă trupă de admiratori înfocaţi, „cei mai mulţi dintre ei... ofiţeri sclipitori, eleganţi, sentimentali, îndrăzneţi, plini de ardoare ruseasca împletită cu acea melancolie aproape insuportabilă atît decaracteristică slavilor, o melancolie ce-ţi frînge coardele inimii şi-ţj tulbură liniştea". Cel mai înfocat a fost vărul ei, Marele Duce Boris, cu zîmbetul său larg şi vocea puternică. Missy nu a fost intimidată de reputaţia lui de Cassanova. „Ruşii se aprind uşor, spunea ea, iar vorbele slavilor sînt dulci."  Se spune ca atunci Missy s-a indrgostit de Marele Duce Boris Vladimirovici.

Marele Duce Boris Vladimirovici


Zvonurile despre o presupusă iubire dintre cei doi au fost alimentate si de o lungă vizită la Sinaia a Marelui Duce. „ Boris era plin de energie. Boris, spune ea, „nu este leneş ca Nando, care stă şi cască". Şederea îndelungată a vărului ei şi evidenta lui adoraţie faţă de Măria au stîrnit însă comentarii în cercurile re­gale şi i-au atras reproşuri din partea mamei. Ce-i trecea prin minte lui Missy? Îl prefera oare pe Boris soţului ei? “ – conform aceleiaşi Hannah Pakula.Cert este ca Boris se pare că a fost tatăl celui de-al treilea copil al Principesei  , o fetiţă, Maria, căreia i se spunea Mignon care s-a nascut la 6 ianuarie 1900. 

Printesa Maria cu Principele Carol si Principesele Elisabeta si Maria

 Deşi cu strângere de inimă, Ferdinand a fost nevoit să accepte copilul ca fiind al său. Încep să apară si primele bârfe  legate de un eventual divorţ al cuplului princiar. Cert este ca Marele Duce Boris a fost doar primul presupus amant al printesei.

Sursa fotografiilor :
Biblioteca digitala a Municipiului Bucuresti si www.george-damian.ro
deieri-deazi.blogspot.com 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu